Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 84 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Gün Yayınları

Meteoroloji istasyonlarında günün değişik saatlerinde hava durumuyla ilgili ölçümler yapılmaktadır. Uzun yıllar yapılan bu ölçümlerin ortalaması alınarak o yerin iklimiyle ilgili veriler elde edilir. Buna göre iklim, bir bölgede uzun yıllar boyunca etkili olan hava koşullarıdır. Hava durumunda kısa süreli değişiklikler önemliyken iklimde bu tür değişiklikler önemli değildir. Örneğin kış döneminde çok yağış alan bir yerin yılın birinde az yağış alması o yerde iklimin değiştiğine kanıt olarak gösterilemez. İklimin doğal sistemler üzerindeki etkisi çok fazladır. Bir bölgedeki bitki türü ve sıklığı yağış ve sıcaklık koşullarına bağlıdır. Her mevsimi sıcak ve yağışlı olan yerlerde gür bir bitki örtüsü oluşmaktadır. Buna karşın yağışın az olduğu yerlerde bitki örtüsü seyrektir. Bitki örtüsünün gür olması aynı zamanda bitkilerle (Fotoğraf 1.5.2) ve hayvanlarla beslenen canlı türlerinin fazla olmasını sağlamaktadır. Buna göre iklimin canlı küre üzerindeki etkisi belirleyici düzeydedir.

İklim, kullanılan giysi türlerini de etkilemektedir. Soğuk bölgelerde kalın giysiler kullanılırken sıcak kuşakta ince giysiler kullanılmaktadır. Dört mevsimin belirgin olduğu ülkelerde ise kullanılan giysi türü yıl boyunca değişmektedir. Konutlarda kullanılan malzemeler ile yapıların biçimi üzerinde iklimin etkisi vardır. Yağışlı yerlerde dik çatılı ve ahşap evler yaygın iken kurak yerlerde daha çok kerpiç yapılar kullanılmaktadır. Soğuk bölgelerdeki evlerin pencereleri küçük, duvarları ise kalındır. Nüfus dağılışı büyük ölçüde iklime göre değişmektedir. Sıcaklığın çok düşük olduğu kutup bölgeleri, yağışın az olduğu çöller ve sıcaklık ile nemin insan yaşamına elverişli olmadığı ekvatoral bölgeler seyrek nüfuslu alanlardır. İklim, ekonomik etkinlikleri de doğrudan etkilemektedir. Örneğin tarım ve hayvancılık faaliyetleri doğrudan iklime bağlıdır. Ayrıca ulaşım, turizm gibi etkinliklerin üzerinde de iklimin etkisi büyüktür.

Akarsuların rejimi ve sayısı üzerinde de iklimin etkisi fazladır. Akarsuların taşıdığı su miktarı yağışlı dönemde artarken kurak dönemde azalmaktadır. Örneğin Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerdeki akarsular en fazla suyu yağışların arttığı kış döneminde taşımaktadır. Yer şekillerinin oluşumu üzerinde de iklim önemli ölçüde etkilidir. Dağların yüksek kesimleri ile yüksek enlemlerde yer şekillerini biçimlendiren en önemli dış güç buzullardır. Yağışlı yerlerde akarsuların oluşturduğu yer şekilleri yaygın iken çöllerde daha çok rüzgâr etkisiyle oluşan yer şekilleri görülmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
sad
2
angry
1
happy
1
clap
1
love
1
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!