Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 88 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Gün Yayınları

Meteorolojik Sıcaklıklar Gölgede Ölçülür

Gözlem parklarında termometreler, yanıltıcı klimatolojik etkilerden olabildiğince az etkilenebilecek bir yere yani evlerden, duvarlardan ve ağaçlıklardan uzağa; aralıklı, panjurlu ve beyaz boyalı tahta kutular içine konulur. Böylece termometreler doğrudan güneş ışınlarının ısıtıcı, yağmurun serinletici etkisinden korunur. Buna karşılık havanın engellenmeden kutuya girip çıkması da sağlanır. Yere çimen ekip kutuyu iki metre yükseğe koyarak yerden yansıma ve ışımanın etkileri de azaltılmaya çalışılır.

Sıcaklığı Etkileyen Faktörler

Sıcaklığın yeryüzündeki dağılışı farklılık göstermektedir. Ayrıca sıcaklık aynı bölge içinde de gün ve yıl boyunca değişmektedir. Bu durum sıcaklığı etkileyen faktörlerle ilgilidir. Şimdi sıcaklığı etkileyen başlıca faktörleri inceleyelim.

a. Dünya’nın Günlük Hareketinin Sıcaklığa Etkisi

Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesine bağlı olarak güneş ışınlarının bir yere düşme açısı gün boyunca değişir (Şekil 1.5.2). Bu durum sıcaklığın da gün içinde değişmesine neden olur. Gün içinde hava sıcaklığı, Güneş’ten gelen ve yerden ışımayla kaybedilen enerji arasındaki dengeye göre değişir. Güneş’ten gelen enerji, yerden kaybedilen enerjiden fazla ise hava ısınır. Tersi durumda ise hava soğur. Güneş’in saat 06.00’da doğduğu 12.00’de öğlen olduğu ve 18.00’de battığı bir günde saat 06.00’dan 12.00’ye kadar Güneş’ten gelen enerji sürekli artar, 12.00’den 18.00’e kadar azalır. Ancak saat 12.00’den sonra da Güneş’ten gelen enerji miktarı yerin enerji kaybından fazla olduğundan sıcaklık birikimi devam eder. Bu birikim saat 14.00 civarında en üst düzeye ulaşır. Bu nedenle günün en sıcak zamanı 12.00 değil 14.00’tür. Saat 18.00’den sonra Güneş’ten enerji gelmez. Ancak yerin enerji kaybı devam eder. Bu nedenle yer, gece boyunca soğur. Güneş’in doğmasına yakın saatlerde günün en düşük sıcaklığı yaşanır.

b. Dünya’nın Yıllık Hareketinin Sıcaklığa Etkisi

Dünya’nın Güneş etrafında dolanması (Şekil 1.5.3) ve ekseninin yörünge düzlemine eğik olmasına bağlı olarak yere güneş ışınlarının düşme açısı yıl boyunca değişir. Bu durum sıcaklığın da yıl boyunca değişmesine neden olur. Özellikle orta kuşakta güneş ışınlarının yıl içindeki düşme açısı daha çok değişir. Bu nedenle yıllık sıcaklık farkları bu kuşakta daha yüksektir. Tropikal kuşak dışındaki yerlere güneş ışınlarının en büyük ve en küçük açılarla düştüğü günler 21 Aralık ve 21 Haziran’dır. Örneğin Türkiye’ye güneş ışınları 21 Haziran’da en büyük, 21 Aralık’ta en küçük açıyla düşer. Ancak Türkiye’de en yüksek sıcaklık temmuz, en düşük sıcaklık ocak ayında yaşanır. Bu durum kıyı ile iç kesimler arasında değişse de dünya genelinde yıllık sıcaklık farkları için bu aylar göz önünde bulundurulur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
happy
1
unlike
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!