Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 90 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları Gün Yayınları

d. Nemin Sıcaklığa Etkisi

Atmosferdeki nem oranı havanın ısınması ve soğuması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Nemli havalar geç ısınır, geç soğur. Buna karşın kuru havalar çabuk ısınır, çabuk soğur. Nemin yoğuşmuş şekli olan bulutlar da havanın geç ısınıp geç soğumasına neden olur. Bulutlu havalarda güneş ışınları daha fazla yansıtıldığı için yere daha az enerji gelir (Fotoğraf 1.5.3). Bulutlar aynı zamanda ışımayla ısı kaybını azalttığı için havanın soğumasını önler. Bu nedenle havanın açık olduğu kış gecelerinde ışımayla ısı kaybı daha fazla olur.

e. Bakı Durumunun Sıcaklığa Etkisi

Sıcaklık dağılışını etkileyen etmenlerden biri de yer şekilleridir. Özellikle dağlık alanlarda dağların bir yamacı Güneş’ten daha çok enerji alır. Güneş’ten daha çok enerji alan yamaca bakı durumundaki yamaç denir. Kuzey Yarım Küre’de dağların güney yamaçları günün ilk saatlerinden itibaren güneş ışınlarını doğrudan alarak ısınmaya başlar. Buna karşın kuzey yamaçlar güneş ışınlarını doğrudan alamaz, dağılan ışınlar sayesinde aydınlanır. Bu nedenle kuzey yamaçlar, güney yamaçlara göre daha soğuktur (Şekil 1.5.6). Güney Yarım Küre’de durum bunun tam tersidir.

Yüksekliğin Sıcaklığa Etkisi

Yeryüzünden itibaren yükseklere çıkıldıkça sıcaklık azalmaktadır. Bunun nedeni havanın daha çok yerden ısınmasıdır. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınları, burayı ısıtır. Yerle temas hâlinde olan hava ise yere dokunduğu için onun ısısıyla ısınır, hafifleyerek yükselir. Ayrıca Güneş’ten gelen kısa dalgalı ışınlar, yerden uzun dalgalı ışınlar şeklinde atmosfere geçer. Böylece troposfer daha çok yere temasla ve yerden yansıyan ışınlarla ısınır. Bu nedenle yükseklere çıkıldıkça sıcaklık azalır (Fotoğraf 1.5.4). Bu bilgilerden yararlanarak bir yerin, deniz seviyesine göre sıcaklığının ne kadar olabileceği hesaplanabilir. Bu hesaplama sonucu elde edilen sıcaklık değerine indirgenmiş sıcaklık denir. Böyle bir yerde ölçülen sıcaklık ise gerçek sıcaklık olarak ifade edilir.


Etkinlik 

Ankara’nın yüksekliği 860 metredir. Ankara’da sıcaklığın 18 °C olarak ölçüldüğü bir gün için Ankara’nın indirgenmiş sıcaklığını hesaplayınız.

  • Cevap:

100 m’de sıcaklık 0,5°C azalırsa
860 m’de X°C azalır.
X=860 x 0,5 / 100 = 4,3 °C’dir.
İndirgenmiş Sıcaklık = Gerçek Sıcaklık + Sıcaklık Farkı
İndirgenmiş Sıcaklık = 18 +4,3
İndirgenmiş Sıcaklık = 22,3°C’dir.

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
clap
5
angry
2
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!