Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109

Rüzgâr Çeşitleri

Rüzgârlar, esme yönü ve süresine göre dört gruba ayrılır. Bunlar sürekli rüzgârlar, mevsimlik rüzgârlar, yerel rüzgârlar ve tropikal siklonlardır (Şema 1.8).

Sürekli Rüzgârlar

Dünya üzerindeki sürekli basınç alanları (Ekvator, 30°, 60° ve 90° enlemleri) arasındaki hava akımına bağlı olarak meydana gelen rüzgârlardır (Görsel 1.62). Sürekli rüzgârlar yıl boyu aynı yönde ve sürekli eser.
Alize Rüzgârları: Her iki yarım kürede 30° enlemi üzerindeki dinamik yüksek basınç alanından Ekvator üzerindeki termik alçak basınç alanına doğru eser Kuzey Yarım Küre’de kuzeydoğudan güneybatı yönüne, Güney Yarım Küre’de ise güneydoğudan kuzeybatı yönüne doğru eser Ekvator çevresinde karaların doğu kıyılarına yağış bırakır Ekvator’da ısınarak yükselen bu rüzgârlar, yerden yaklaşık 3 km yükseklikte Ekvator’dan 30° enlemine doğru esen rüzgâr akımı ters alizeleri oluşturur

Batı Rüzgârları: Her iki yarım kürede 30° enlemlerinden 60° enlemlerine doğru iki dinamik basınç alanı arasında eser Kuzey Yarım Küre’de güneybatıdan kuzeydoğu yönüne, Güney Yarım Küre’de kuzeybatıdan güneydoğu yönüne doğru eser İki dinamik basınç arasında kalan orta kuşak karalarının batı kıyılarına yağış bırakır. Ayrıca 60° enlemlerinde kutup rüzgârları ile karşılaşır ve bu alanda yıl boyu etkili cephe alanı oluşturur.

Kutup Rüzgârları: Her iki yarım kürede kutup noktalarında üzerindeki termik yüksek basınç alanından, 60° enlemleri üzerindeki dinamik alçak basınç alanına doğru eser. Kuzey Yarım Küre’de kuzeydoğudan güneybatı yönüne, Güney Yarım Küre’de güneydoğudan kuzeybatı yönüne doğru eser.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!