Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

Yağış

Türkiye’de yağış miktarı ve dağılışında; dağların kıyıya uzanış doğrultusu, yükselti, denize olan uzaklık, çevresindeki basınç merkezlerinin etkisi gibi faktörlerin etkisiyle belirgin değişimler yaşanır (Harita 1.38). Türkiye’nin yer şekilleri yağış miktarının çok kısa mesafelerde farklılaşmasına neden olur.

Örneğin Karadeniz kıyılarında sıradağların kıyıya paralel uzanması ve yükseltisinin fazla olması, kuzeybatı yönlü rüzgârların denizden karaya doğru taşıdığı nemli hava kütlelerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu durum, Rize’de yağış miktarının artmasını sağlarken Gümüşhane’de yağış miktarının azalmasına neden olur.

Türkiye’nin yıllık ortalama yağış miktarı 600 mm civarındadır. Bu miktar, Rize’de 2.300 mm iken Konya (Karapınar) çevresinde 300 mm civarındadır.

Türkiye’de kış yağışları genel olarak cephesel kökenlidir. İlkbahar ve yaz yağışları genelde yükselim yağışları şeklindedir. Karadeniz ve Akdeniz kıyıları ile yüksek kesimlerde orografik yağışlar görülmektedir.

Türkiye’de Kuraklık

Kuraklık, coğrafi ortamdaki yer üstü ve yer altı sularının mevsimlik değişimi dışındaki belirgin değişimler ile toprağın neminin azalması durumudur. Kuraklığın oluşmasında yağış azlığı, buharlaşma oranının artması, beşerî faaliyetler gibi faktörler etkili olmuştur.
Türkiye’de özellikle yaz mevsiminde sıcaklık değerlerinin yükselmesi, yağış değerlerinin azalması ve beşerî faaliyetlerin etkisine bağlı olarak aşırı su kullanımı kuraklığı hissedilir seviyeye çıkarır.

Türkiye’de kuraklığın en fazla hissedildiği yer, Güneydoğu Anadolu’dur. Güneydoğu Anadolu’da kuraklığın fazla hissedilmesinin nedeni, yaz mevsiminde buharlaşma şiddetinin artmasıdır. Türkiye’de yıllık yağış miktarının az olduğu Tuz Gölü ve çevresinde kuraklık belirgindir. Kuraklık, yağış miktarının fazla ve yağışın yıl içindeki dağılımının düzenli olduğu Karadeniz kıyı kuşağında azdır. Yazların serin ve yağışlı geçtiği Erzurum-Kars Platosu’nda da kuraklık az hissedilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!