Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 196 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196

İnsanların doğal çevreyi kullanırken doğal çevrede yaptığı değişimlerin bir başka örneği de nüfusu çok yoğunlaşmış kıyı kentlerinde görülür. Bu kıyı kentlerinde aşırı yapılaşmanın etkisiyle yeni yerleşim veya kullanım alanı oluşturmak için boş arazi kalmamıştır. Bu nedenle böyle kıyı kentlerinde yeni yerleşmeler, ulaşım yolları, yeşil alan veya toplanma meydanları oluşturmak için gereken arazi denizin doldurulmasıyla elde edilmektedir. İstanbul’daki Maltepe Sahil Parkı ile Dubai’deki Palmiye Adası, bu tür projelerin dünya çapında örnekleridir (Görsel 4.4).
İnsanın ihtiyaçları doğrultusunda doğayı kullanırken doğal çevrede yaptığı değişimlerin bir kısmını da ulaşımı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla yaptığı köprü, tünel ve tüp geçitler oluşturmaktadır. Örneğin İzmit Körfezi üzerine yapılan Osman Gazi Köprüsü, İzmit Körfezi’nin etrafını dolaşmaya gerek kalmadan körfezin iki yakası arasındaki ulaşımın daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamıştır (Görsel 4.5). İstanbul Boğazı’nın altından yapılan Marmaray Tüp Geçidi ve Avrasya Tüneli de ulaşımı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilen dünya çapındaki projelerdir.

OKUMA METNİ

AVRASYA TÜNELİ

Avrasya Tüneli, dünyada deniz altından geçen iki katlı ilk kara yolu tünelidir.

Avrasya Tüneli (İstanul Boğazı Kara Yolu Tüp Geçişi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanından geçen bir kara yolu tüneli ile birbirine bağlamaktadır.

İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, Toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsamaktadır. Tünelin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altında özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı bir tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşmaktadır.

Tünel geçişi ve yol iyileştirme, genişletme çalışmaları araç trafiğini rahatlatmaktadır. Günde ortalama 100-120 bin aracın bu tünelden geçebileceği hesaplanarak yapılmıştır.

Bu tünel, trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresini kayda değer miktarda azaltırken ulaşımın daha güvenli ve konforlu hâle gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlamaktadır.
(Komisyon tarafinda düzenlenmiştir)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 196 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!