Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199

İnsanların Hidrosfere Etkileri

İnsanlar; okyanuslar, denizler, göller, akarsular ve yer altı sularının oluşturduğu hidrosferi etkilemektedir. Bu etkilerin başında sanayi tesislerinin atık suları ile yerleşim birimlerinin kirli sularının akarsu, göl ve denizlere boşaltılmasıyla ortaya çıkan su kirliliğidir. Kirli akarsularla tarım alanlarının sulanması, toprağın ve yer altı sularının da kirlenmesine yol açmaktadır.

Denizlerde petrol çıkaran platformlarda meydana gelen kazalar ve petrol tankerlerinin yaptığı kazalar sonucu meydana gelen petrol sızıntıları, son yıllarda çok ciddi boyutlarda çevre kirliliğine neden olmaktadır. Örneğin 20 Nisan 2010’da Meksika Körfezi’nde açık deniz petrol platformunda meydana gelen patlama sonrası 87 gün boyunca petrol kuyusundan 62 bin varil ham petrol Meksika Körfezi’ne sızmıştır. Kaza sonucu oluşan kirlilik, körfezde ve çevresindeki doğal yaşama uzun süre zarar vermiştir. Bu tip kazalar, ekonomik anlamda büyük zararlara neden olmaktadır (Görsel 4. 7).

Akarsular üzerine kurulan barajlar akarsuların doğal akışını durdurmakta, oluşan yapay göller vadideki bitki ve hayvan varlığını ortadan kaldırmaktadır. Örneğin barajlar, yumurtalarını akarsuların yukarı çığırına bırakan balık türlerinin yolculuğunu engelleyerek bu balık türlerinin üremesini olumsuz etkilemektedir.

İnsanların hidrosfere bir diğer etkisi de su kaynaklarının aşırı miktarda kullanılması sonucunda akarsu ve göllerin kurumasıdır. Kuruyan su kaynaklarındaki canlı yaşamı tamamen yok olurken kuruyan göl alanlarının çölleşmesi ve oluşan kumulların geniş bir alana yayılması, geniş bir bölgede yaşamın yok olmasına sebep olmaktadır. Bunun en çarpıcı örneği, Orta Asya’daki dünyanın en büyük göllerinden biri olan Aral Gölü’nün %90 oranında kurumasıdır.

OKUMA METNİ

ARAL GÖLÜ KURUYOR!

Dünyanın dördüncü büyük gölü olarak bilinen Aral Gölü, Sovyetler Birliği Dönemi’nde, Aral Gölü’nü besleyen Amu- derya ve Siriderya ırmaklarının pamuk tarlalarına akıtılması sonucu 1960’lı yıllardan bu yana kurumaya başlamıştır. Aral Gölü; bugün itibariyle yüzde 90 oranda küçülmüş, ikiye bölünmüş ve eski kıyılarından 170 kilometreye kadar geri çekilmiştir. Aral Gölü çevresinden her sene rüzgârla birlikte uçan yaklaşık 100 milyon ton tuzlu kum da bölgeyi büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya bırakmıştır.

Kazakistan ve Özbekistan’da yaklaşık 2 milyonluk nüfusun yaşadığı Aral Gölü Havzası’ndaki çevre felaketiyle halk arasında çeşitli hastalıklar yaygınlaşmış, bebek ölümlerinde de artış olmuştur. 1960’lı yıllarda Aral Gölü’nün kıyısındaki balıkçı kasabası Moynak’ta tarım arazilerinin büyük oranda tuzlanması ve gölün kıyılarının yüzlerce kilometre geri çekilmesi yüzünden tarım ve balıkçılık zarar görmüş, halkın bir bölümü ülkenin diğer bölgelerine göç etmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 199 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!