Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 201 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201

OKUMA METNİ

YENİ SÜVEYŞ KANALI PROJESİYLE AKDENİZ VE KARADENİZ BİYOLOJİK TERÖR TEHDİDİ ALTINDA

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Yeni Süveyş Kanalı Projesi’nin Akdeniz ve Karadeniz’deki canlı yaşamını tehdit ettiğini bildirdi. Söz konusu projenin, başta zehirli denizanaları olmak üzere, zararlı deniz canlılarını Akdeniz ve Karadeniz’e getireceği belirtildi. 1869’da açılan

Süveyş Kanalı, yabancı denizel türlerin en önemli geçiş yollarından biri hâline geldi. 350’den fazla yabancı tür, Akdeniz’e geçerek havza boyunca dağıldı. Balık, karides, denizanası başta olmak üzere bu istilacı türler; Akdeniz’deki ekosisteminin yapısını ve işlevini değiştirmesinin yanında biyo-çeşitliliğin bozulmasına ve balıkçılık, turizm, sağlık gibi sosyal sorunlara da neden oldu. Örneğin Rhopilemanoma- dica (Robomenomedika) gibi Kızıldeniz kökenli denizanası türü, artık Doğu Akdeniz’in bütün kıyılarında görülüyor. Bu denizanası; ağ gözeneklerini tıkayarak avlanan balık sayısında azalmaya ve verimsiz balıkçılığa neden olduğu gibi denizanası sokması ve zehirlenmelerinin insan sağlığı üzerindeki uzun süreli etkisi nedeniyle de turizmi olumsuz etkiliyor. Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz’e giren ve Doğu Akdeniz Havzası’nda birçok kıyıya ulaştığı için Akdeniz’deki en kötü ve en obur istilacı tür olarak kabul edilen balon balıklarının bazı türleri, balıkçıların ağlarını parçalamaktadır. Bu türler, küçük ölçekli balıkçılara milyonlarca dolar zarar vermektedir. Bünyesindeki tetradotok- sin nedeniyle güçlü bir zehir içeren bu türler, yeme ihtimali olan vatandaşlar için ciddi ve ölüme neden olabilecek sağlık sorunları riski oluşturmaktadır.
(Komisyon tarafından düzenlenmiştir)

İnsanların Litosfere Etkileri

İnsanların doğal ortamda yaptığı bir kısım değişimler, litosferin bazı unsurlarını etkilemektedir. Bunların başında topraklar ve yer şekilleri gelir. Tarımsal faaliyetlerin etkileri ve bitki örtüsünün tahrip edilmesi nedeniyle eğimli arazilerdeki toprakların erozyona uğraması bu etkilerdendir.

Tarımsal faaliyetler amacıyla eğimli yamaçlardaki teraslama çalışmaları, tarımsal ilaçların toprağı kirletmesi de insan faaliyetlerinin litosfere etkilerindendir.

İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda bataklıkları kurutması, denizi doldurması, akarsuların yataklarını değiştirmesi; jeomorfolojik yapıda değişimlere neden olmaktadır. 19. yüzyılın sonunda İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin yatağının değiştirilmesi, bu tür değişimlerin bir örneğidir.

İnsanların yaptığı çeşitli inşaat faaliyetleri yer şekillerinin genel görünümünde küçük çaplı da olsa değişmelere neden olmaktadır. Yol açma, konut yapma, baraj yapımı gibi inşaat faaliyetleri litosfer unsurlarını etkilemektedir. Madenlerin açılması ve işletilmesi faaliyetleri sırasında ortaya çıkan çeşitli büyüklüklerdeki çukurluklar da insan faaliyetlerinin litosfere etkilerine örnek gösterilebilir (Görsel 4.9).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 201 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!