Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Tutku Yayıncılık

9. Sınıf Coğrafya Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları Tutku Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96

1. Dünya’nın atmosferi olmasaydı canlı yaşamı ve doğal sistemlerle ilgili ne gibi değişiklikler olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Atmosfer olmasaydı, dünyayı uzayın olumsuz etkilerinden, manyetik alanlardan, radyasyon dalgalarından, zararlı güneş ışınlarından, gök taşı düşmelerinden korumak mümkün olmazdı. Dünyanın atmosferi olmasaydı canlı yaşamı bu durumdan olumsuz etkilenirdi. Canlı yaşamı ve doğal sistemler olmazdı. Güneşten gelen zararlı ışınlar ve uzaydan gelen diğer materyaller dünyada yaşamı imkansız hale getirir, yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklık dengeleri doğal dengeyi bozardı. Bu da canlı hayatının devam edememesi ve doğal sistemlerin denge içerisinde işleyememesine anlamına gelirdi. Atmosferin Güneş ışınlarını dağıtma özelliği vardır. Bundan dolayı gölge yerler tamamen karanlık olmaz. Atmosfer olmasaydı gölgeler tam karanlık olacağı gibi Güneşin doğuş ve batış zamanlarındaki aydınlanma-kararma olayları yaşanmazdı.

2. Her gün radyo, televizyon, Genel Ağ gibi çeşitli kaynaklarda hava durumu hakkında bilgi verilmesinin nedenleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanların günlük yaşamlarına yardımcı olmak onların hava durumuna göre yapacakları planları belirlemelerinde fikir vermek için kısaca doğal bir sürprizle mesela yağmur karşılaşmamak için verilir.

3. Yaşadığınız yerdeki hava olaylarında zamanla ne gibi değişiklikler görülmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hava olayları sürekli olarak değişmektedir. Bunun belli başlı nedenleri vardır. Isı, sıcaklık, basınç, nem, yükselti gibi olaylar hava olaylarının gerçekleşmesini ve değişmesini sağlar. Yaşadığımız yerlerde de bu özelliklere göre hava durumu değişimleri yaşanmaktadır. Yaşadığımız yer denizden yüksek bir yerse yağış alır, ormanlık ve dağlık alansa yağış alır, ova ve plato ise yakıcı sıcak çok olur, deniz seviyesinde ise sıcaklık artışı fazla yaşanır. Bu gibi durumlar hava olaylarının zamanla değişmesi anlamına gelir. Hava durumu ve tahmin raporları bu nedenle insanlar tarafından sıklıkla takip edilmektedir. Hava durumu paylaşımları sürekli yapılır.

4. Dünya’nın en sıcak yerleri neden Ekvator çevresi değildir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dönenceler çevresinin bu kadar sıcak olmasının temel sebebi Dünya’nın dönüşünden kaynaklanan hava hareketleridir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu bu bölgede alizeler meydana gelir. Alizelerden dolayı buradaki hava yükselemez. Yağış oluşması için havanın yükselip soğumasına ihtiyaç vardır. Bu bölgede hava yükselemediğinden yağış oluşumu gerçekleşmez. Oysa ekvator bol yağış alır. Hatta yağmur ormanları ekvator çevresinde yer alır. Bu yüzden de Güneş açıları dönenceler arasındaki her yere yılda iki, dönencelere ise birer kez dik gelmesine rağmen dönenceler çevresi Dünya’nın en sıcak yerleridir.

5. Kutuplarda güneşlenen yüzey alanı Ekvator çevresinden daha fazla olmasına rağmen, neden kutup bölgeleri buzullarla kaplıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Dünyanın kendine has bir şekli bulunmaktadır. Dünyanın kendine has şekline geoit denir. Bu şekil kutuplardan basık, ekvator bölgesinden şişkince bir yapıya sahiptir. Dünya kendi ekseni etrafında eksen eğikliğine sahip olarak dönmektedir. Kutuplarda güneşlenen yüzey alanı ekvator ve çevresinden daha fazla olmasına rağmen kutup bölgeleri buzullarla kaplıdır. Çünkü dünya geoit bir şekle sahiptir. Bu şekil ve dünyanın eksen eğikliği kutupların daha soğuk ve buzullarla kaplı olmasına sebep olmaktadır. Bu da ekvator bölgesi ile kutup bölgelerinin farklı farklı olmasına sebep olmaktadır.

6. Yaz ve kış her zaman aynı şekilde nefes alıp verdiğimiz hâlde, neden sadece soğuk havalarda nefesimiz ağzımızdan bir duman gibi çıkmaktadır? Tahminlerde bulununuz.

  • Cevap: Hava olayları sıcaklık değişimleri sonucunda meydana gelir. Isı sıcaklık, basınç dengeleri sıcaklığın değişmesine ve hissedilen sıcaklığın da farklılaşmasına neden olmaktadır. Yaz ve kış her zaman aynı şekilde nefes alıp vermemize rağmen soğuk havalarda ağzımızdan duman çıkmaktadır. Yaz ve kış her zaman aynı şekilde nefes alıp verdiğimiz halde, sadece soğuk havalarda nefesimiz ağzımızdan bir duman gibi çıkar. Çünkü hava çok soğuk, vücudumuz çok sıcaktır. Bu soğuk sıcak etkileşimi nedeniyle nefesimiz buhar olarak çıkmaktadır.

7. Yaşadığınız şehir ile komşu şehirlerin iklim özellikleri aynı mıdır? Neden? Açıklayınız.

  • Cevap: İstanbul’da yaşıyorum. Tekirdağ’da ise kuzenim var. Geçen gün bizim burada yağmur varken oralarda güneş açtığını öğrendim. İstanbul ile Tekirdağ’ın özellikle kıyı kesimlerinin benzer iklim özelliklerine sahip olduğunu gördüm. Kışlar çok aşırı soğuk olmamakla beraber yazları da fazla aşırı sıcak geçmez.

9. Sınıf Tutku Yayıncılık Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!