“9. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 170

1. Hz. Muhammed (sav) Medine’de yaşayan dinî gruplarla vatandaşlık esasına dayalı “Medine Sözleşmesi” adıyla bilinen bir anlaşma yapmıştır. Buna göre, Hz. Muhammed (sav.) bu sözleşme ile aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?

A) Müslüman olmayanları Medine’den çıkarmakB) Medine halkını tek bir inanç etrafında toplamakC) Şehrin yönetiminde Müslümanlara ayrıcalık tanımakD) Medine’de huzur ve barışa dayalı bir ortam oluşturmakE) Medinelilere yeni ticari imkânlar sağlamak

  • Cevap: D

2. “Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın... Birbirinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın... Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının... Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi çekiştirmesin...” (Hucurât suresi, 11-12. ayetler) Bu ayetlerden İslam ile ilgili aşağıdakiler- den hangisine ulaşılabilir?

A) Ahlaki değerlerin oluşması ve korunmasını amaçladığınaB) İlahi dinlerin sonuncusu olduğunaC) Sünneti, İslam’ın temel kaynaklarından kabul ettiğineD) Dinin özüne uygun olan örf ve âdetleri desteklediğineE) Tevhit inancı üzerine kurulu olduğuna

  • Cevap: A

3. “Evrensel düzeye ulaşmış bir kültürün veya benzer kültürlerin oluşturduğu maddi ve manevi değerlerin bütünü” için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) ÖrfB) EdebiyatC) SanatD) TarihE) Medeniyet

  • Cevap: E
  • 4.
  • Hz. Ömer döneminde fethedilmiştir.
  • Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.
  • Ezher Camii ve Dârü’l-Hikme Kütüphanesi önemli tarihî eserlerindendir.Bu bilgilerin tamamı aşağıdaki ülkelerden hangisi ile ilgilidir?

A) MısırB) CezayirC) TunusD) FasE) Libya

  • Cevap: A

5. “Mostar Köprüsü” aşağıdaki ülkelerin hangisinde bulunmaktadır?

A) YunanistanB) MakedonyaC) BulgaristanD) Bosna HersekE) Arnavutluk

  • Cevap: D

9. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 171

  • 6.
  • İslam’ın ortaya çıktığı ve yayıldığı yerdir.
  • En önemli şehirleri Mekke, Medine ve Taif’tir.
  • Kuzeyinde Ürdün, güneyinde ise Yemen vardır.Bu bilgilerin tamamı aşağıdaki bölgelerden hangisi ile ilgilidir?

A) EndülüsB) HicazC) HindistanD) BalkanlarE) Kudüs

  • Cevap: B

7. “Kutadgu Bilig” aşağıdaki âlimlerden hangisine ait bir eserdir?

A) İbn-i HaldunB) Hoca Ahmet YeseviC) Yusuf Has HacipD) Kaşgarlı MahmutE) Hacı Bayram-ı Veli

  • Cevap: C

8. ‘‘...Muhakkak ki Allah katında en değerliniz, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır...’’ (Hucurât suresi, 13. ayet) Bu ayette aşağıdaki kavramlardan hangisi vurgulanmaktadır?

A) TefekkürB) ŞecaatC) TevekkülD) TakvaE) İnfak

  • Cevap: D

9. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da yetişen âlimlerden biridir?

A) İmam ŞafiiB) İmam RabbaniC) İmam MaturidiD) Muhammed İkbalE) Elmalılı Hamdi Yazır

  • Cevap: E

10. İslam’ın değişik bölgelere yayılmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?

A) FetihlerinB) İklim şartlarınınC) Müslüman tüccarların ticaret ahlakınınD) İslami eserlerin Türkçe ve Farsça yazılmasınınE) Anadolu ve Horasan erenlerinin

  • Cevap: B

11. “Semerkant, Buhara ve Kaşgar” şehirleri hangi coğrafyadadır?

A) TürkistanB) İranC) MağribD) HicazE) Endülüs

  • Cevap: A

12. Babürler Devleti’nin kurulduğu coğrafya hangisidir?

A) HicazB) EndülüsC) Hint alt kıtasıD) Kuzey AfrikaE) Kudüs ve çevresi

  • Cevap: C

9. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 172

13. “Kurtuba” şehri tarihte hangi devlete başkentlik yapmıştır?

A) GazneliB) SelçukluC) BabürlerD) KarahanlıE) Endülüs Emevi

  • Cevap: E

14. “Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli olanınız, O’ndan en çok sakınanınızda. Şüphesiz Allah her şeyden haberdardır.” (Hucurât suresi, 13. ayet) Bu ayetten aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Irk, renk, dil farklılıklarının sebep ve hikmetinin olduğunaB) İnsan olma bakımından herkesin birbirine denk olduğunaC) Ahlak anlayışının toplumlara göre değişebileceğineD) Allah katında üstünlüğün takva ile olduğunaE) Allah’ın insanların davranışlarını bildiğine

  • Cevap: C

15. “Kubbetü’s Sahra” aşağıdaki şehirlerin hangisinde bulunmaktadır?

A) KudüsB) KahireC) MekkeD) ŞamE) Kurtuba

  • Cevap: A

16. Aşağıdakilerden hangisi Endülüs’te yetişen âlimlerden biridir?

A) HarizmiB) Uluğ BeyC) İbn-i RüşdD) İbn-i SinaE) İbn-i Heysem

  • Cevap: C

17. Aşağıdakilerden hangisi Şam bölgesi olarak isimlendirilen yerlerden biri değildir?

A) SuriyeB) ÜrdünC) FilistinD) LübnanE) Buhara

  • Cevap: E

18. İslam’ı kabul eden toplumların tarih boyunca ortaya koydukları maddi ve manevi kazanımların tümüdür. Tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) İslam tarihiB) Asr-ı SaadetC) Müellefe-i kulüpD) İslam MedeniyetiE) Muasır medeniyet

  • Cevap: D

19. “İmam Maturidi” hangi coğrafyada yetişmiştir?

A) Kuzey AfrikaB) TürkistanC) BağdatD) Hint alt kıtasıE) Balkanlar

  • Cevap: B

9. Sınıf Çalışma Soruları Din Kültürü 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.