Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 104 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Fakat onların ihtiyaçlarını gidermek için Yüce Allah’tan (c.c.) kendisine imkân vermesini dilerdi. İşte bu ayette Hz. Peygamber’e (s.a.v) bu gibi insanlara bir şeyler veremeyecek bile olsa onların gönüllerini alması gerektiği hatırlatılmaktadır. Buna göre insan, yardım isteyen birine olumlu cevap verme imkânına sahip değilse bile ümit verici, yatıştırıcı güzel sözler söylemelidir. Onu kırmamaya, gönlünü incitmemeye çalışmalı ve tatlı dille mazeretini ifade etmelidir. Surenin 29. ayetinin inmesine sebep olarak şu olay nakledilir: Bir gün Hz. Peygamber’e (s.a.v) bir çocuk geldi ve ‘Annem sizden şunu istiyor.’ dedi. Hz. Peygamber (s.a.v); “Bugün yanımızda size verecek bir şey yok.” buyurdu. Çocuk ‘O hâlde gömleğini bana giydir.’ dedi. Hz. Peygamber de (s.a.v.) üzerindeki gömleği çıkarıp çocuğa verdi. Kendisi de gömleksiz olarak oturup kaldı. İşte bunun üzerine bu ayet indi. Ayette öncelikle “Eli sıkı olma; büsbütün eli açık da olma…” buyrularak kişinin hem cimrilikten hem de savurganlıktan sakınması emredilir. Çünkü cimrilik de savurganlık da aşırılıktır. Bu sebeple İslam dininde haram kılınmıştır. İkisinin ortası ise cömertliktir. İsraf da cimrilik de erdemsizlikler arasında sayılır. İkisinin ortası ise cömertliktir. Onun için kişinin orta yolu tutması İslam dininde önemli bir ilke ve değerdir. Böyle davranmamasının sonucu ise 29. ayetin devamında “.. .Sonra kınanır, (kaybettiklerinin) hasretini çeker durursun.” buyrularak bildirilir. Bir kişinin Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak için iyilik ve hayır yapması çok güzel bir şeydir. Ancak kendisi ve ailesi başkasına muhtaç olacak şekilde elindekileri saçıp savurmaması, bu konuda da orta bir yol izlemesi önemlidir.

Sonuç olarak İsrâ suresi 23 – 29. ayetlerde verilen mesajlar özetle şöyledir:

Yüce Allah’tan (c.c.) başkasına ibadet etmemek
Anne ve babaya iyilik etmek, iyi davranmak
Akrabaya iyi davranmak, yardımda bulunmak
 Yoksula ve yolda kalmışa iyilik yapmak
İsraf etmemek
Cimrilik yapmamak
Her konuda orta yolu tercih etmek

Etkinlik

Arkadaşlarınızla İsrâ suresinin 23 – 29. ayetlerinin meallerini birkaç defa okuyunuz. Yapılan açıklamaları da dikkate alarak ayetlerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

Kim, kime söylüyor?

  • Cevap: Merhamet bekleyen çocuklara, insanlara söylemektedir.

♦ Ayetlerin ana konusu nedir?

  • Cevap: Şefaat bekleyen herkese anlayışla yaklaşılması gerektiği anlatılmaktadır. Zorda kalan kim varsa Rab yanında olacaktır denilir.

♦ Ayetlerde geçen temel kavramlar nelerdir?

  • Cevap: Sabr, ölçü, Rab, ahlak, ölçü, adalet.

♦ Muhataplardan ne yapmaları isteniyor?

  • Cevap: Sabret, tevekkül et, Rab’a inanmaktan hiç vazgeçme, ahlaklı olma, adaletli olma, ölçülü olma.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
16
clap
3
angry
2
happy
2
confused
1
love
1
sad
1
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!