Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 120 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslamlaşmasından itibaren Irak bölgesinde kısa zamanda yeni şehirler inşa edilmiştir. Buralarda pek çok cami, mescit, kervansaray, han, hamam, türbe, medrese vb. mimari eserler yapılmış, İslam şehir ve mimarisinin en canlı örnekleri verilmiştir. Örneğin Bağdat’ta Nizamiye Medresesi, İmam Azam Türbesi, Abdülkadir Geylani Külliyesi, Zümrüt Hatun Camii, Murad Paşa Camii, Kumrulu Mescit bunlardan bazılarıdır. Başta Bağdat olmak üzere Irak bölgesinde açılan medreselerde yüzlerce âlim yetişmiş ve önemli eserler vermişlerdir. Özellikle Bağdat Nizamiye Medresesi İbnü’s-Sabbağ, Ebu İshak eş-Şirazi ve Gazali gibi pek çok ünlü âliminin ders verdiği bir eğitim kurumu olmuştur.

Etkinlik

Bağdat’ta kurulan Nizamiye Medresesi ve Beytü’l-Hikme hakkında bilgi toplayınız. Bu iki kurumun İslam kültür ve medeniyeti açısından önemini arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: 

Beytü’l Hikme; Harun Reşid ve oğlu Me’mun tarafından kurulan ve geliştirilen ilmi bir kurumdur. Bu merkezde Yunanca, Hintçe, Farsça, ve Latinceden Pisagor, Platon, Aristo, Hipokrat, Öklid, Galen, Sokrat… Sushruta, Charaka, Ary Abhata, Barhmagupta… gibi düşünürlerin kitapları çevrilmiştir.
Beytü’l Hikme; siyasetin bilime duyduğu ilginin ürünüdür. Bu merkezde görev verilen bilim insanlarına önemli miktarda mali destek de sağlanmıştır. Başlangıçta her şey yolunda gibi gitse de çok geçmeden olumsuz etkileri görülmüştür:
Bilimsel çalışmalar sarayın denetimine girmiştir.
Saray, bilimsel görüşler arasında “taraf” olmuş, kabul etmeyenlere baskı yapmıştır.
Dönüşürken halktan da uzaklaşmıştır.
Çok ilginç tartışmalar yapılmış, teoriler kurulmuş… Fakat bilgileri pratik faydaya dönüştürüp pazarlayacak tüccar olmadığından kitaplarda kalmıştır.
Beytü’l Hikme’de bilim, Eski Yunan’daki gibi “tümdengelim”le yapılıyordu. Oysa fıkıh, “tümevarım”la yapılmaktaydı ve başarı da olağanüstüydü
Müslümanların geliştirdiği ve sosyal bilimlerde uyguladığı “tümevarım” yöntemi, yüzyıllar sonra Batı’da doğa bilimlerine uygulandı ve yeni bir uygarlık doğdu.

Düşünelim

Fars medeniyeti ile ilgili neler biliyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: 

Persler, günümüz Farslar’ının İslam’ı kabul etmeden önceki isimleri. Daha uygun bir deyişle Persler, Antik Farslardır. Farsların ataları olarak sayılırlar. Batılılar halen Fars isminin yerine Pers (Persçe: Pârs) ismini kullanırlar. Antik İran’da kurulan en önemli iki imparatorluk Ahamenişler ve Sasaniler Persler tarafından kurulmuştur.
Anadolu, MÖ 543-333 yılları arasında Pers hakimiyetinde kaldı. Anadolu’ya Med hakimiyetine son vererek gelmişlerdir.
Hakimiyet alanları olan Hindistan-İran- Kafkasya-Anadolu-Balkanlar-Mısır’ı kontrol altında tutabilmek için ülkelerini Satraplığa ayırdılar ve Satrap denen yarı bağımsız valilerle yönettiler. Anadolu’ya kültürel etkileri bilhassa Kapadokya (Persçe: Katpatuka) üzerinden olmuştur.
Yolları yeniden düzenleyerek ihtiyaçları olan tahıl,dokuma,hayvan ve hayvan ürünlerini Anadolu’dan aldılar. Ayrıca Dünyadaki ilk posta teşkilatını kurdular.
Perslerin boğazlara egemen olması Boğazlardan ekonomik gelir sağlayan İyonyalıların tepkisine neden olmuştur.
İyon şehir devletlerini Pers istilasından kurtarmak için Büyük İskender Asya seferine çıkar. MÖ 334’te İssos ve Granikos Savaşları ile Persler yenildi ve Ahameniş İmparatorluğu yıkıldı. Böylece Helenistik Dönem başladı. Persler Tüm Anadolu’nun yerli kütürlerine saygı göstermişlerdir. Dinleri Mitracılık ve Zerdüştlük’tür.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!