Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 124 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Türkistan’ın önemli şehirlerinden biri olan Yesi ise “Pir-i Türkistan” olarak adlandırılan Hoca Ahmet Yesevi’nin kurduğu İlk Türk tarikatı olarak bilinen Yeseviliğin kurulup yayıldığı şehirdir. Şehirde İslam kültür ve medeniyetinin izlerini gösteren hala pek çok eser vardır. Örneğin Timur tarafından inşa ettirilen Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesi bunlardan biridir.Türkistan’daki Harezm bölgesi de İslam medeniyetinin gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Buranın fethine de 712 yılında Kuteybe b. Müslim kumandasındaki İslam orduları tarafından başlanmıştır. Ha- rezm’e Me’munîler egemen olmuştur. Bilimsel ve kültürel faaliyetlere büyük önem veren Me’munîler zamanında İslam medeniyetinde önemli yeri olan Birûni, Ebu Sehl ve Abdülmelik es-Se’âlibi gibi büyük âlimler yetişmiştir. Me’munîler tarafından korunan âlimler arasında İbn Sina da vardır. Samaniler ve Gaz- neliler döneminde de bölgedeki bilimsel gelişmeler devam etmiştir. Selçuklular döneminde ise bilimsel ve kültürel faaliyetler en üst düzeye ulaşmıştır. Selçuklu Veziri Nizamülmülk döneminde kurulan Nizamiye medreseleri, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sistemli bir şekilde yürütülmesinde etkili olmuştur.

Hem dinî hem de akli ilimlerde önemli çalışmalara imza atan âlimlerin yetiştiği bu dönemde İbrahim el-Mervezi, Ebu’l-Fazl el-Kirmâni ve Ebu Nasr Ahmed el-İsbicâbi gibi önemli ilim adamları yetişmiştir. Selçukluların devamı niteliğinde olan Harezmşâhlar (1097-1231), Selçukluların siyasi mirasının yanı sıra bilimsel mirasını da devralarak bu gelişimi devam ettirmiştir. Harezmşahlar zamanında, Selçuklular döneminde yapılan medreseler eğitim faaliyetlerine devam ederken yeni medreseler de kurulmuştur. Bu dönemde yetişen ve yaptıkları çalışmaların yanı sıra bilimsel ve dinî görüşleri ile de İslam dünyasını etkileyen ünlü âlimler arasında Zeyneddin İsmail el-Curcâni, Şerefeddin et-Tûsi, Zemahşeri, Şehristâni, Çağmîni, Fahreddîn er-Râzi ve Necmeddîn-i Kübrâ’yı saymak mümkündür. Moğol saldırıları, Doğu İslam dünyasının diğer yerlerinde olduğu gibi Harezm bölgesinde de büyük bir yıkıma sebep olmuştur. Pek çok âlim hayatını kaybetmiş veya başka coğrafyalara göç etmek zorunda kalmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!