Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 130 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Balkanların Müslümanlaşması genel olarak iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşamada, Orta Asya’dan önce Anadolu’ya sonra Balkanlara Horasan ve Anadolu erenleri olarak adlandırılan kişilerin gelip yerleşmesi yoluyladır. Derviş, gazi, alpe- ren, gazi-derviş vb. isimlerle adlandırılan bu kişiler, başta Yesevilik olmak üzere Bayramilik, Mevlevilik, Nakşilik gibi tarikatlara bağlı olan kimselerdir. Bunlarla beraber bazı Türkmen boyları da bölgeye gelerek yerleşmişlerdir. Örneğin 13. asırda Saltuk Baba, 60.000-70.000 Türkmen ile Balkanlarda yerleşmiş ve Babadağ kasabasını kurmuştur. Başta Horasan erenleri olmak üzere bu dervişler dürüst tutum ve davranışlarıyla kısa sürede Müslüman olmayan halkın saygı ve güvenlerini kazanmışlardır. İkinci aşamada ise Müslüman Türkler Gelibolu üzerinden geçerek 1361 yılında Edirne’yi fethederek devletin başkenti yapmışlardır. Bu fetihten sonra Balkan fetihlerine başlamışlardır. Önce Bulgar toprakları alınmış, ardından Kosova Meydan Savaşı ile Sırbistan, daha sonra ise Fatih’in Bosna’yı fethetmesiyle Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki egemenliği güçlenmiştir. Balkanların fethi sırasında ve sonrasında bu toprakları vatan yapmak isteyen Osmanlı, Anadolu’daki Türkmen boylarından bir kısmını buralara yerleştirmiştir. Genellikle arazisi ziraatta kullanılmayan topraklara yerleşen nüfus, buralarda yerleşim yerleri kurdular ve topraklarını işleyerek ziraate müsait hâle getirdiler. Yerleştikleri yerlere, Anadolu’da yaşadıkları eski yerlerin veya onlara önderlik eden kimselerin adlarını verdiler. Böylece Balkanlarda İslam dininin yayılmasına katkıda bulundular.

Zaman içinde Balkanların yerli halkı da İslam’a girmeye başladı. Özellikle Boşnak ve Arnavutlardan kalabalık gruplar, İslam’ı benimsediler. Diğer taraftan Osmanlı’nın din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın halka adaletle davranması ve imar faaliyetlerine ağırlık vermesi, bölgede İslam kültür ve medeniyetinin kökleşmesinde etkili oldu. Bölgede pek çok şehir neredeyse Anadolu’daki bir Türk şehri görüntüsüne dönüşmüştür. Bursa ile Bosna, Konya ile Üsküp birbirini hatırlatır hâle gelmiştir. Ancak 18. asırdan itibaren çıkmaya başlayan savaşlar, milliyetçilik akımları vb. sebeplerle bölgedeki Müslüman halkın bir kısmı katledilirken bir kısmı da tekrar Anadolu’ya göç etmeye zorlanmıştır. Az bir nüfus ise bütün zorluk ve sıkıntılara rağmen yerlerinde yaşamaya devam etmiştir. Günümüzde Balkanlardaki bütün yıkımlara rağmen Türk-İslam kültürünün izleri hâlen devam etmektedir. Bosna-Hersek, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya ve Arnavutluk’ta yaşayan Müslüman nüfus, millî ve manevi kimliklerini korumaya gayret etmektedir.^ Bir kişi Üsküp, Köstence, Gümülcine, İskece, Kosova, Saraybosna vb. bir şehre gittiğinde kendisini Anadolu’nun herhangi bir şehrine gitmiş gibi hisseder.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!