Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 19 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Bugün internet vasıtasıyla milyonlarca esere anında ulaşılabilmektedir. Bir kütüphane dolusu bilgiler küçücük aygıtlarda taşınabilmektedir. Kullandığımız cep telefonları birer bilgisayar görevini yerine getirmektedir.
Kur’an-ı Kerim, doğru bilginin kaynaklarını haber verirken yanlış bilgi kaynakları konusunda da insanı uyarır. Örneğin büyü, rüya gibi gerçekliği ispatlanmamış bilgilerin doğru bilgi kaynakları olamayacağı konusunda insanı bilgilendirir. Yine bazılarınca bilgi kaynağı olarak değerlendirilen “aklın ve duyuların yetersiz kaldığı kabul edilen konularda sezgi yoluyla elde edilen bilgi” anlamına gelen keşif doğru bilgi kaynağı değildir. “Akıl yürütme ve düşünmeye dayanmaksızın Allah’ın (c.c.) sevdiği kullarının gönüllerine çeşitli konularda bilgiler vermesi” anlamına gelen ilham da İslam âlimleri tarafından bilgi kaynağı olarak kabul edilmez. Çünkü bu türden bilgiler öznel bir özelliğe sahiptir. İlham, keşif, rüya yoluyla elde edilen bilgiler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir veya bir benzeriyle çelişebilir. Dolayısıyla bu yollarla elde edilen bilginin genel geçerliliği yoktur.

İslam dini, kişinin bilgilenmesini öğütler. Kur’an’da; “…Rabb’im benim ilmimi artır, de.” ve “… Eğer bilmiyorsanız, bilenlere sorun.” ayetleriyle bilgi edinmek, öğrenmek teşvik edilir. Hz. Muham- med de (s.a.v.) bilgiyi, öğrenmeyi öğütler. O; “Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahireti isteyen ilme sarılsın, hem dünyayı hem de ahireti isteyen yine ilme sarılsın.” ve “Hikmet müminin yitik malıdır. Onu nerede bulursa almalıdır.” gibi pek çok hadisinde insanları bilgiye, öğrenmeye ve ilme teşvik eder. Hz. Muhammed (s.a.v.) Medine’ye yerleştikten sonra yapılan Mescid-i Nebi’yi bir eğitim yeri olarak da kullanmıştır. Bedir Savaşı’nda esir alınanlardan okuma yazma bilenler, on Müslümana okuma yazma öğretmeleri karşılığında özgür bırakılmıştır. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu uygulamaları, Kur’an’ın hem açıklayıcısı hem de bizzat uygulayıcısı olarak bilgiye, öğrenmeye ve ilme verdiği önemi gösterir.

İslam’ın, bilmeye ve öğrenmeye verdiği önemi anlamak için “… Zira her ilim sahibinin üstünde, daha iyi bilen birisi vardır.” ayetini hatırlamak dahi yeterlidir. Bu ayet, bilginin dondurulamayacağının, herhangi bir konuda söylenilen bir yorumun en son yorum olamayacağının açık bir göstergesidir. İslam’ın doğru bilgiye verdiği önem, onun bilime ve bilim adamlarına verdiği değeri de gösterir. Kur’an’da, insanlar arasında Allah’a (c.c.) yürekten saygı duyanların ancak âlimler olduğu bildirilir. Yine Kur’an’ın ilk emrinin “Oku!” olması, bilenlerle bilmeyenlerin eşit olmayacağının vurgulanması, İslam’ın ilme verdiği önemin bir göstergesidir. İslam’da elde edilen bilginin doğru olduğu kadar yararlı olması da önemlidir. Hz. Peygamber (s.a.v.); “Allah’ım bana öğrettiklerinle beni faydalandır. Bana fayda verecek ilmi öğret ve ilmimi artır.” diye dua ederek bizleri faydalı bilgi elde etmeye yönlendirmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!