Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 28 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Kur’an’da Yüce Allah (c.c.), inanan ve inandığı gibi davrananlarla salih amel yapmayanların bir olmayacağını şöyle belirtir: “Körle gören, inanıp iyi amellerde bulunanla kötülük yapan bir olmaz…” Hz. Peygamber de (s.a.v.) hadislerinde iman amel ilişkisine ve bütünlüğüne dikkat çeker. O, şöyle buyurur: “Sizden biri içiyle dışıyla Müslüman olursa yaptığı her bir hayır en az on mislinden yedi yüz misline kadar sevabıyla yazılır. İşlediği her bir günah da sadece misliyle yazılır. Bu hâl, Allah’a kavuşuncaya kadar böyle devam eder.” Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadisinde de yine iman amel arasındaki yakın ilişkiyi şöyle vurgular: “Kim samimi olarak kalbine imanı yerleştirir ve kendini temizler, dilini doğru sözlü, nefsini huzura ermiş; huyunu, ahlakını ve davranışlarını dosdoğru. duruma getirirse kurtuluşa ermiştir.” Diğer bir hadisinde de salih amel işlemenin önemiyle ilgili şöyle buyurur: “Ölüyü kabre kadar üç şey takip eder; ikisi geri döner ve biri onunla daima beraber olur. Ailesi, malı ve ameli onu kabre kadar takip eder. Ailesi ve malı geri döner. Geriye onunla birlikte ameli kalır.

Okuyalım

İslam düşüncesinde amelsiz imanın olmayacağı görüşünde olanlar da vardır. Ancak genel kabul gören düşünce amel imanın parçası, rüknü ve olmazsa olmaz unsuru, ayrılmaz bir parçası değildir. Dolayısıyla dinî hükümleri gönülden benimsemiş ancak çeşitli sebeplerle bunları yerine getirememiş veya yasakları çiğnemiş bir kişi, işlediği günahı helal görmediği sürece mümin kabul edilir. Diğer taraftan Müslümanlar, iman sahibi ancak ameli terk eden bir kişiyi de kâfir olmakla nitelendirmemiştir. Ancak bu durum, iman ile amel arasındaki yakın ilişkiyi, amelin gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Aksine iman ile amel arasında yakın bir bağ ve ilişki vardır.

Sonuç olarak İslam dininde iman ile salih amel arasında yakın bir ilişki vardır. Bunlar birbirlerinin tamamlayıcısıdırlar. İnsanlar için faydalı ve güzel işler yapmak imanın gereğidir. Yine salih amel işlemek kişinin ailesine, çevresine ve ülkesine faydalı bir birey olmasını, Allah’ın rızasını kazanmasını ve ahiret- te de cennetle ödüllendirilmesini sağlar.

Etkinlik

“İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah’ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakiler ancak onlardır!” (Bakara suresi, 177. ayet.) * “Kul bir hata yaptığı zaman kalbinde siyah bir iz meydana gelir. Eğer kişi, o hatadan nefsini uzaklaştırır, af talep eder ve tövbede bulunursa kalbi cilalanarak leke silinir. Bilakis aynı günahı işlemeye devam ederse kalpteki leke artırılır. Hatta bir zaman gelir kalbi tamamen kaplar.” (Tirmizi, Sünen, Tefsir, 75.)

Yukarıdaki ayet ve hadisi, iman amel ilişkisi açısından arkadaşlarınızla yorumlayınız.

  • Cevap: Bazı âyetlerde görüleceği üzere iman, amellerin kabul edilebilirliğinin şartıdır. Mesela “Kim mümin olarak iyi amel işlerse, o kişi zulme uğramaktan ve hakkının yenmesinden korkmaz.”(Tâhâ, 20/112) âyetinden iyi amelin bir karşılık görmesi için mümin olmanın şart olduğunu anlıyoruz. Burada şart olan iman, meşrût olan amelden ayrıdır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
love
5
unlike
2
sad
2
angry
1
clap
1
confused
0
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!