Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 38 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Dinin nasıl ortaya çıktığı, kaynağının ne olduğu konusunda kutsal kitapların verdiği bilgilerden başka herhangi bir tarihî belge yoktur. Dolayısıyla bilimsel yöntemlerle dinin başlangıcı ve kaynağı hakkında kesin bir şey söylemek kolay değildir. Bununla beraber dinin kaynağını belirlemeye çalışan bazı sosyal bilimciler olmuştur. Bunlar, elde ettikleri veri ve bilgilere göre dinin kökeni ile ilgili bazı teoriler ileri sürmüşlerdir. Bir dönem bu tür teoriler, Batı dünyasında kabul görmüş ancak daha sonra bunların eleştirisi yapılarak geçersizlikleri ispatlanmıştır. Dinin kaynağı hakkındaki görüşleri, evrimci görüş ve vahiy temelli görüş olarak ikiye ayırarak değerlendirmek mümkündür.Antropologlar, etnologlar, sosyologlar ve psikologlardan bazıları, dinin kökeninin hâlâ ilkel hayat yaşayan kabilelerin din ve kültürlerinin incelenmesi ile bulunabileceğini iddia ettiler. Bunlar, yaşayan bazı ilkel kabilelerin inançlarından hareketle dinin kökeni ile ilgili değişik görüşler geliştirdiler.

Örneğin Edward B. Taylor dinin başlangıcının ruhlara özellikle de ataların ruhlarına tapınma anlamına gelen animizm, J. G. Fra- zer (Farazır) büyü, Emile Durkheim ise bitki ve hayvanların kutsallığına inanma anlamına gelen totemizm olduğunu ileri sürdü. Bu yaklaşımların ortak özelliği, sosyolojik ve psikolojik temelli teoriler olmalarıydı. Bu teorilere göre insan, tabiattan korktuğu veya bir arada yaşama şuurunu sürdürmek istediği için dine yönelmişti. Ancak bu teoriler de kısa zamanda eleştiriler aldı. Çünkü bu iddiaları ileri sürenlerin hiçbiri ilkel kabileler arasına giderek orada gözlem ve inceleme yaparak bunları söylemiyordu. Daha çok fikirlerinin temelini seyyahların anıları, misyonerlerin hazırladığı raporlar oluşturuyordu. Hâlbuki daha sonra bu tür ilkel kabileleri bizzat giderek inceleyenlerin araştırmaları bu teorilerin pek tutarlı olmadığını ortaya koydu. Dinin kaynağı konusundaki en son bilimsel çalışmalar, dinin kaynağının tevhit inancı olduğunu desteklemektedir. Bu sonuç, vahyin bildirdiği tevhit inancı ile de örtüşmektedir.

Etkinlik

Vahiy temelli görüşü savunanların ortak noktası nedir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Dinin kaynağı ile ilgili vahiy temelli görüşe göre din, Allah tarafından vahiy yoluyla insanlar arasından seçtiği peygamberlere gönderilen ilahî kurallar bütünüdür. İslam bilginlerine göre dinin kaynağı mutlak surette vahiydir. Din, Hz. Âdem’le (a.s.) başlayıp Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliği ile tamamlanmıştır. Bu dinin genel adı İslam’dır. Vahiy temelli görüşü savunanların ortak noktası, Din’in Allah tarafından insanların mutluluğu için gönderdiği kanunlar bütünü olduğudur. İslam bilginlerine göre dinin kaynağı mutlak surette vahiydir. Din, Hz. Âdem’le başlayıp Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliği ile tamamlanmıştır. Bu dinin genel adı İslam’dır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!