Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 49 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Yüce Allah (c.c.) bize kendisini sıfat ve isimleri ile tanıtır. Örneğin Kur’an’da Allah’ın (c.c.) var olduğu (vücud), varlığının başlangıcının bulunmadığı (kıdem), sonunun olmadığı (beka), zat ve sıfatlarında tek olduğu (vahdaniyet), yaratılmış olan hiçbir şeye benzemediği (muhalefetün li’l-havadis) ve var olmak için başka hiçbir varlığa ihtiyaç duymadığı (kıyam bi nefsihi) bildirilir. Yine Kur’an’da Yüce Allah’ın diri, canlı olduğu (hayat), gizli açık her şeyi bildiği (ilim), her şeyi işitip duyduğu (semi), her şeyi gördüğü (basar), sonsuz güç sahibi olduğu (kudret), her şeyi dileyip yaptığı (irade), vahiy yoluyla iletişim kurduğu (kelam) ve her şeyin yaratıcısı olduğu (tekvin) haber verilir.

Etkinlik

♦  “…Ondan başka tanrı yoktur. Onun zatından başka her şey yok olacaktır…” (Kasas suresi, 88. ayet.)
“.Onun benzeri hiçbir şey yoktur.” (Şûrâ suresi, 11. ayet.)
“Hayy (diri) ve kayyûm olan Allah’tan başka ilah yoktur.” (Âl-i imrân suresi, 2. ayet.)
“.Allah her şeyi çok iyi bilendir.” (Tevbe suresi, 115. ayet.)
. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı noksansız görür.” (Bakara suresi, 110. ayet.)
“Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır. Dilediğini yaratır.” (Şûrâ suresi, 49. ayet.)

Yukarıda verilen ayetlerden hareketle Yüce Allah’ın (c.c.) sıfatlarını bilmenin tevhid inancının yerleşmesindeki yeri ve önemini arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap:

Bir’ Allah inancının, , tek Yaratıcı, tek Rab tanımanın açıkça ortaya konulmasıdır. ‘Tevhid’ aynı zamanda alemlerin Rabbi Allah (cc) tarafından insanlara gönderilen ilâhí dinin adıdır. Allah’ı zâtında, sıfatlarında, isimlerinde ve fiillerinde tek kabul etmek, eşi ve benzeri olmadığına iman edip ibâdet ile de O’nu birlemektir. Yani ibâdeti O’ndan başkasına yapmamak ve yalnız O’na tahsis etmektir. O doğurmamış ve doğurulmamıştır. O’na benzeyen, O’na eş ya da denk hiçbir şey de yoktur.” (112/İhlâs, 1-4)  insanlar ya Tevhid Dinine, ya da şirk dinlerine inanırlar. Üçüncü bir yol yoktur insanın hayatında. “O, kendisinden başka hiçbir ilah olmayan Allah’tır. Gaybı da görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân’dır, Rahîm’dir. O, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan Allah’tır. O, Melik (mülkün gerçek sahibi), Kuddûs (her türlü eksiklikten uzak), Selâm (barış ve esenliğin kaynağı), Mü’min (güven veren), Müheymin (herşeyi gözetip koruyan), Aziz (izzet sahibi, her- şeye galip olan), Cebbar (azamet ve kudret sahibi, dilediğini yapan ve yaptıran), Mütekeb- bir’dir (büyüklükte eşi ve benzeri olmayan). Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır. O, Hâlık (yaratan, yoktan var eden), Bâri’ (herşeyi kusursuz ve uyumlu yaratan), Musavvir’dir (varlıklara şekil veren). En güzel isimler O’nundur. Göklerdeki ve yerdeki herşey O’nu teşbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Haşr suresi, 22-24. ayetler.)

Etkinlik

“O, kendisinden başka hiçbir ilah olmayan Allah’tır. Gaybı da görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân’dır , Rahîm’dir. O, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan Allah’tır. O, Melik (mülkün gerçek sahibi), Kuddûs (her türlü eksiklikten uzak), Selâm (barış ve esenliğin kaynağı), Mü’min (güven veren), Müheymin (herşeyi gözetip koruyan), Aziz (izzet sahibi, her- şeye galip olan) , Cebbar (azamet ve kudret sahibi, dilediğini yapan ve yaptıran), Mütekeb- bir’dir (büyüklükte eşi ve benzeri olmayan). Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır. O, Hâlık (yaratan, yoktan var eden), Bâri’ (herşeyi kusursuz ve uyumlu yaratan), Musavvir’dir (varlıklara şekil veren). En güzel isimler O’nundur. Göklerdeki ve yerdeki herşey O’nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Haşr suresi, 22-24. ayetler.)

Yukarıda verilen ayetlerden hareketle Yüce Allah’ın (c.c.) sıfat ve isimlerinin neler olduğuyla ilgili arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Mümin kişinin Allah’ı tanıması amacıyla ilahi zatı nitelendiren kavramlara isim ya da sıfat denilir. Hay (diri), alim (bilen), halik (yaratan) gibi sıfat kalıbında kelimeler isim kabul edilirken, bunların masdarlarını oluşturan ve Allah’ın zatına nispet edilen kavramlar sıfat olarak değerlendirilir.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
3
love
3
angry
2
unlike
1
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!