Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 67 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Vacip: Yüce Allah (c.c.) ve Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından mükelleflerden yapılması istenen ancak dayanağı farz kadar kesin olmayan fiillere vacip denir. Örneğin fıtır sadakası vermek, Kurban Bay- ramı’nda kurban kesmek, vitir ve bayram namazlarını kılmak vaciptir. Zikredilen örneklerin vacip olmasının sebebi, bunların beş vakit namaz gibi kesin bir dayanağının olmamasıdır. Örneğin Kur’an-ı Kerim’deki; “Rabb’in için namaz kıl, kurban kes.” ayetinde bayram namazı kılma ve kurban kesme emri Hz. Peygamber (s.a.v.) içindir. Bunlar, Hz. Peygamber’e (s.a.v.) farz iken bütün Müslümanları kapsayıp kapsamadığı ise kesin değildir. Bazı âlimler bu emrin diğer Müslümanları da kapsadığı görüşündedirler. Ancak ayetin yoruma müsait olması sebebiyle farz derecesinde de değildir. İşte bu gibi emir ve hükümleri ifade etmek için vacip kavramı kullanılır. Vacip uygulama açısından farz gibidir, terk edilmemelidir. Vacip bir emri yerine getirmeyen kişi de günah işlemiş olur ve ahirette cezasını görür.

Sünnet: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) farz ve vacipler dışında yaptığı, kesin ve bağlayıcı olmayan ancak yapılmasını tavsiye ettiği ibadet, söz ve davranışlardır. Örneğin teravih namazı kılmak, dişleri fırçalamak sünnettir. Sünnet, “müekked” ve “gayri müekked” olmak üzere ikiye ayrılır. Müekked sünnet, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) devamlı yaptığı ancak çok az terk ettiği farz ve vacibin dışındaki fiillerdir. Örneğin abdest alırken ağza su vermek, sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetlerini kılmak ve cemaatle namaz kılmak müekked sünnetlerdendir. Bu çeşit sünneti yerine getiren sevap kazanır. Gayrimüekked sünnet ise Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından bazen yapılıp bazen yapılmayan iş, davranış ve ibadetlerdir.Örneğin ikindi ve yatsı namazının ilk sünnetini kılmak, güzel koku sürünmek ve cuma namazına erken gitmek gayri müekked sünnetlerdendir. Bu gruba giren sünneti yapan kişi de sevap kazanır.

Mendup: Yapılması dinen güzel olan şey anlamına gelen mendup, yapılması öğütlenip övülen fakat yapılmamasında da bir sakınca olmayan eylem ve davranışlara denir. Bunlar Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bazen yapıp bazen de terk ettiği fiillerdir. Menduba, “müstehap” veya “gayri müekked sünnet” de denir. Farz, vacip ve müekked sünnetin dışında kalan namazlar, tutulan oruçlar, verilen sadakalar menduptur. İslam dininde mendup sayılan ibadet ve davranışlar ahlakı güzelleştirmeye ve geliştirmeye yardımcı davranışlar olarak değerlendirilir. Gece namazı (teheccüt) ve kuşluk namazı kılmak, camiye ilk girildiğinde kılınan namaz, misafire ikramda bulunmak vb. mendup sayılan ibadetlerdendir. Mendup fiillerin yapılması sevaptır. Terk edilmesinde herhangi bir kınanma veya günah yoktur.

Mübah: Mübah, Yüce Allah’ın (c.c.) ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) mükellefi yapıp yapmamakta serbest bıraktığı fiillere denir. Örneğin gezmek dolaşmak mübahtır. Ancak bu tür fiillerin kişinin esas sorumluluklarını yerine getirmesine engel olmamasına da dikkat etmek gerekir. Örneğin yenilmesi caiz olan yiyeceklerden istenilen yenilebilir. Ancak israfa kaçmak uygun değildir. Mübah fiillerin yapılıp yapılmamasında sevap veya günah yoktur.

Haram: Haram, Yüce Allah’ın (c.c.) yapılmamasını kesin olarak emrettiği söz, fiil ve davranışlardır. Bir fiilin haram niteliğinde olabilmesi için ayet veya sahih hadislerle yasaklanmış olması gerekir. Başkasının malını haksız yere yemek, adam öldürmek ve yalan söylemek haram olan fiillerdendir. Haramı yapmayan mükâfat kazanır, yapan ise günahkâr olur. Haramı inkâr eden kişi ise dinin sınırları dışına çıkar. Haram, doğrudan haram ve dolaylı haram olmak üzere ikiye ayrılır. Doğrudan haram, Yüce Allah’ın (c.c.) kendisindeki bir kötülük sebebiyle baştan itibaren ve temelden haram kıldığı fiildir. Zina, hırsızlık, adam öldürmek doğrudan haramdır. Dolaylı haram ise aslında meşru olduğu hâlde haram kılınmasını

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!