Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 68 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Mekruh: Mekruh, Yüce Allah (c.c.) ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yapılmamasını kesin ve bağlayıcı olmayan bir şekilde istediği fiillerdir. Mekruh, “tahrimen mekruh” ve “tenzihen mekruh” olarak ikiye ayrılır. Tahrimen mekruh, Yüce Allah’ın (c.c.) ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yapılmamasını kesin ve bağlayıcı şekilde istediği ancak kesin olmayan delile dayanan fiillerdir. “Buna harama yakın mekruh” da denir. İki kişi arasında yapılan bir anlaşmayı bozmak üzere yeni bir fiyat teklif etmek, Ramazan Bayramı’nın birinci ve Kurban Bayramı’nın ilk dört günü oruç tutmak, başkasının evlenme teklifinde bulunduğu birine evlenme teklifinde bulunmak tahrimen mekruha örnektir. Tahrimen mekruhun işlenmesi cezayı gerektirir. Tenzihen mehruh ise Yüce Allah’ın (c.c.) ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) kesin ve bağlayıcı olmayan bir şekilde yasakladığı fiillerdir. Buna helale yakın mekruh da denir. Namaz için camiye giden birisinin soğan ve sarımsak yemesi tenzihen mekruha örnektir. Bu mekruhu işlemek cezayı gerektirmez. Sonuç olarak ibadetlerle yükümlü olan kişilere mükellef denir. Mükellef olmak için belirlenen yaş ve özellikleri taşıyan kişilerin yapıp ettikleri her fiile dinin verdiği bir nitelik veya yargı vardır. Mükellefin yaptığı davranış, bir emri yerine getirme şeklinde ise buna farz veya vacip; bir yasağı çiğneme şeklinde ise haram veya mekruh denir. Mükellef bazı fiilleri Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sözlü veya fiili açıklamalarını dikkate alarak yapıyorsa bunlara sünnet denir. Mükellefin yaptığı davranışla ilgili dinin bağlayıcı bir hükmü yoksa bu tür fiillere mübah denir. Mükellefin yaptığı davranışın yapılması yapılmamasından daha iyi ise buna da mendup denir.

Etkinlik

İbadetlerle ilgili kavramları gösteren bir kavram haritası oluşturunuz. Kavram haritası üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Allah’ın (c.c.) emrettiği bütün ibadetler için geçerli bazı temel ilkeler söz konusudur. İbadetlerin Allah (c.c.) katında makbul olması için bu ilkelere uyulması gerekir. Kur’an ve sünnete uygunluk, niyet ve ihlas bunların başlıcalarıdır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
love
3
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!