Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 99 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İffet günümüzde daha çok namusu korumak şeklinde anlaşılmasına karşın, çok geniş kapsamlı bir değer ve erdemdir. İslam ahlak felsefesinde iffet, hikmet, şecaat ve adaletle birlikte dört temel fazileti oluşturur. Bu bağlamda üst bir erdem olup “hayâ, kanaat, sabır, arzuları dizginlemek, dürüstlük, ağırbaşlılık, nezaket, güzel yaşayış, Allah (c.c.) korkusu, düzenlilik, cömertlik, eli açıklık, yardımseverlik, bağışlama ve hoşgörü” gibi ahlaki değerler iffetin alt kolları olarak değerlendirilir. Kur’an-ı Kerim ve hadislerde ise iffet, namusu koruma yanında bu gibi anlamlarda da kullanılmaktadır. Örneğin Kur’an-ı Kerim’de hayâ, kişinin şeref ve onurunu koruması olarak kullanılmaktadır. Kur’an’da şöyle buyrulur: “…Bilmeyen kimseler, iffetlerinden dolayı onları zengin zanneder. Sen onları simalarından tanırsın. Çünkü onlar yüzsüzlük ederek istemezler…” Hz. Peygamber (s.a.v.) bu ayetin açıklamasında, başkalarına el açmaktan çekinmenin iffetin bir göstergesi olduğu ile ilgili olarak şöyle buyurur: “Yoksul, insanların etrafında dolaşıp da bir veya iki lokma ya da bir veya iki hurma ile baştan savılan (dilenci) değildir. Hakiki yoksul, ihtiyacını karşılayacak kadar geliri olmadığı hâlde, durumu bilinmediği için yardım edilmeyen ve kendisi de insanlardan istemekten hayâ eden (iffetli) kimsedir. ”  Yine bazı ihtiyaç sahipleri Hz. Peygamber’den (s.a.v.) bir şeyler ister. Elindekiler tükenene kadar onlara verir. Verecek bir şey kalmayınca da onlara şöyle buyurur: “Yanımda bulunan hiçbir malı sizden saklayacak değilim. Kim iffeti dilerse Allah onu iffetli kılar. Kim aza kanaat edip insanlardan bir şey istemezse Allah onu zengin kılar…”

İffet, kişinin kendisinin olmayan herhangi bir şeye el uzatmaması anlamında da kullanılır. Kur’an’da; “.Zengin olan (veli) iffetli olmaya çalışsın, yoksul olan da (ihtiyaç ve emeğine) uygun olarak yesin…” buyrularak hâli vakti yerinde olan velilerin yetimlerin malına göz dikmemelerinin iffetli olmanın gerektirdiği bir davranış olduğu belirtilir İffet değerinin içerdiği anlamlardan biri de kişinin nazik ve kibar olması, kişiler arası ilişkilerde edep sınırlarını aşmaması, öfke ve kızgınlık gibi tutum ve davranışlardan uzak durmasıdır. Şu olay iffetin bu anlamı için güzel bir örnektir: Bir gün Übey b. Ka’b adlı biri, mescitte bir adamın yakasına yapışmış borcunu istiyordu. Bu esnada Hz. Peygamber (s.a.v.) mescide girdi ve bu durumu gördü.

Namazını tamamlayıp geri geldiğinde Übey’in hâlâ aynı sertliğini gösterdiğini gördü ve ona şöyle dedi: “Hakkını talep eden kişi bunu tam olarak alsa da alamasa da iffetli bir şekilde istesin.”(50) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu sözleriyle ne demek istediğini Übey anlamadı ve yanına gelerek ‘İffet nedir?’ diye sordu. Hz. Peygamber de (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Ona (kardeşine) hakaret etmeden, onu zorlamadan, ona çirkin söz söylemeden ve ona eziyet etmeden istemektir.” İffet, kişiyi olumsuz arzu ve isteklerine esir olmaktan koruyup onu özgürleştiren bir kavramdır. İnsana haysiyet ve onur kazandıran, hayâ, edep, kanaat, nezaket gibi erdemlerle donatan, temel bir değerdir. Onun için hem Kur’an’da hem de hadislerde iffetli kimselerden övgüyle bahsedilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: “Allah, yoksul olmasına rağmen iffetini korumaya çalışan mümin kulunu sever.”(52) Yine Hz. Peygamber (s.a.v.) sık sık şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Senden hidayet, takva ve iffet dilerim.”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 99 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!