Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 102 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

Bilimsel Yöntem ve Çalışma Basamakları

Bilimsel yöntem, gözlem ile mantığı birleştirir. Gözlemler yeni sorulara yol açar, bilim insanları da bu sorulan cevaplayabilmek için yeni gözlem ve deneyler yapar. Modern bilimsel araştırmaların temelini bilimsel yöntem oluşturur. Bu yöntem; problemi saptamak, verileri toplamak, hipotezler oluşturmak, hipotezlere dayanarak tahminler yapmak, deneyler tasarlayarak tahminleri test etmek şeklinde beş basamak içerir.

1. Problemi Saptamak: İnsanlar; dünyayı, evreni ve burada gerçekleşen doğal olayları merak ederek gözlemler yapar. Gözlemler sonucunda araştırma konusu olan problem açık bir şekilde belirlenir. İki çeşit gözlem vardır. Bunlar nitel ve nicel gözlemlerdir. Nicel gözlemler ölçmeye dayanarak yapılan ve sonucu rakamsal olarak belirtilen gözlemlerdir. Nitel gözlemler ise ölçme dayanağı olmayan kişiden kişiye değişen gözlemlerdir.
2. Verileri Toplamak: Bilimsel soruyu cevaplamak amacıyla ön yargıdan uzak, gerçekçi ve özenli gözlemler yapar ve bunları kayıt altına alır.
3. Hipotezler Oluşturmak: Bilim insanları; gözlem ve verilerle uyumlu, geçici öneri olarak adlandırılan hipotezi belirler. Hipotez deneylerle denenebilir özelliktedir.
4. Hipoteze Dayalı Tahminler Yapmak: Eğer hipotez doğru ise başka hangi doğruların olabileceği hakkında tahminler yapılır.
5. Kontrollü Deneyler Tasarlamak: Hipotezden yola çıkılarak yapılan tahminleri test edecek kontrollü deneyler tasarlanır. Kontrollü deneylerde değişkenlerden biri hariç diğerleri sabit tutulur. Deneyde değişken olan bu faktöre bağımsız değişken denir. Kontrollü deneylerde bağımsız değişkenler sırayla denenerek sonuca etkisi gözlemlenir. Kontrollü deneylerin sonuçları hipotezi destekliyorsa yeni sorular ile hipotez daha da geliştirilebilir. Kontrollü deneylerin sonuçları hipotezi desteklemiyorsa kontrol edilmeyen değişkenler için deneyler yeniden gözden geçirilir ya da hipotez değiştirilir.

Aşağıda bilimsel yöntem basamaklarının uygulandığı örnek bir çalışma verilmiştir:

• Veri Toplamak İçin Gözlemler Yapmak: Araştırmacı sebze salatasına tuz atıldığında sebzelerin büzüştüğünü ve salatanın sulandığını gözlemlemiştir. Sebze salatasına tuz atılmadığında ise sebzelerin büzüşmediğini ve salatanın sulanmadığını gözlemlemiştir.
• Sorular Sormak: Sebzelerin su kaybetmesinde tuzun etkisi nedir?
• Hipotezler Oluşturmak: Bilimsel sorunun nasıl çözüleceğini araştırmış ve gözlemler yaparak sorunun çözümüyle ilgili öneriler sunmuştur. Bunlar şöyledir:
• Hücreler tuzlu (çok yoğun) ortamlarda su kaybeder.
• Hücrelerin tuz yoğunluğu arttıkça su kaybetme oranı azalır.
• Hipoteze Dayalı Tahminler Yapmak: Eğer hipotezler doğruysa su, yarı geçirgen özellikteki bir zardan az yoğun ortamdan çok yoğun ortama doğru hareket eder ve yoğunluk miktarı arttıkça suyun geçişi hızlanır.
• Kontrollü Deneyler Tasarlamak: Bu kontrollü deneyde bağımsız değişken, beherglas içindeki tuz çözeltisidir. Bağımlı değişken ise çözelti içindeki tuzlu su miktarına göre değişen su geçişidir.

Bağımsız değişkenin sabit tutulduğu gruba kontrol grubu denir. Aynı yapı ve özellikte 4 adet beherglas ve 4 adet bağırsak alınır; beherglasların birincisine saf su, ikincisine %20 yoğunlukta tuz çözeltisi, üçüncüsüne %30 yoğunlukta tuz çözeltisi, 4.süne ise %40 yoğunlukta tuz çözeltisi konur. Her bir beherglasa aynı miktarda saf su içeren bağırsaklar ayrı ayrı yerleştirilir. Bir süre bekledikten sonra bağırsaklardan tuz çözeltilerine doğru su geçişinin olduğu ve yoğunluğu daha fazla olan çözeltilere yoğunluğu daha az olan çözeltilere göre su geçişinin daha fazla ve daha hızlı olduğu gözlemlenir. Kontrol grubu olan 1. beherglasta ise çözelti ve bağırsak arasında yoğunluk farkı olmadığından su geçişi gözlenmez. Kontrollü deneyler hipotezi desteklemiştir (Şekil 2.4).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!