Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 104 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104

2.1.4. Farklı Hücre Örnekleri

Bitki ve hayvan hücrelerinin bazı ortak özellikleri olmasına rağmen şekli, büyüklüğü, rengi ve iç yapısı bakımından aralarında farklılıklar vardır. Her hücrede mutlaka sitoplazma ve onu çevreleyen bir hücre zarı bulunur. Ayrıca birçok hücre, çekirdeğe ve özel işlevi olan organellere sahiptir.

Birçok hücre çıplak gözle görülemez, yani mikroskobik boyuttadır. Örneğin bir hayvan hücresi ortalama 15 ^m (mikrometre), bitki hücresi ise 40 ^m çapındadır. En küçük hücre olan mikroorganizmaların yarı çapı 0.3 ^m’den daha küçüktür. En büyük hücre ise deve kuşuna ait yumurta hücresidir.

Hücreler genellikle küre şeklinde gösterilmesine rağmen birçoğu farklı şekillere sahiptir. Bir hücrenin şekli ve boyutu, o hücrenin görevine bağlı olarak değişiklik gösterir. Amip ve beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) gibi hücreler, hareket ederken şekillerini de değiştirir (Görsel 2.50).
Sperm hücrelerinin hareket etmelerini sağlayan uzun kuyrukları vardır. Sinir hücreleri uzun uzantıları sayesinde uyarıları uzak mesafelere iletir. İnce bağırsağın iç yüzeyinde bulunan epitel hücrelerinin görevi sindirilmiş besinleri emmektir. Bu hücreler emilim yüzeyini artırmak amacıyla mikrovillus adı verilen parmağa benzer çıkıntılara sahiptir (Görsel 2.51).

DNA parçası olarak tanımlanan genler, çeşitli proteinlerin sentezlenmesinden sorumludur. DNA’nın bir bölümünde meydana gelen hasar (mutasyon), o bölgedeki genlerin kontrolünde üretilen proteinlerin ve enzimlerin de üretilmesini engeller. Bunun sonucunda hücresel yapılarda bozukluklar veya farklı hastalıklar meydana gelmektedir. Lizozom depo hastalığı olarak bilinen en yaygın kalıtsal hastalıklardan biri Tay-Sachs’tır (Tay- Saks’tır). Bu hastalıkta heksozaminidaz A enzimi eksikliği sonucu, beyin ve sinir hücrelerinde parçalanmayan yağ hücreleri birikerek merkezî sinir sistemini tahrip etmektedir. LHON Sendromu [Leber Hereditary Optic Neuropathy Syndrome (Leber Hereditıry Optik Nöropati Sendrom)], mitokondriyal DNA’daki mutasyonlar sonucu ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Bu hastalık, mitokondriyal DNA’daki nokta mutasyonları sonucu hücrede oksijenli solunum yapılmaması ile seyreden yetişkin renk körlüğüdür. KSS [Kearns-Sayre Sendromu (Körns-Seyr Sendromu)] olarak bilinen bir diğer hastalık da mitokondriyal DNA delesyonu (parça eksilmesi) nedeniyle ortaya çıkar. Hastalığın gelişiminde; mitokondrinin fonksiyonunu yitirmesi ve enerji üretememesi sonucu dokuların enerji gereksinimi karşılanamaz. Enerji gereksinimi yüksek olan merkezî sinir sistemi, retina, kalp kası ve çizgili kas gibi yapılarda daha çok görünür bunu sonucunda kalpte ritim ve iletim bozukluğu, beyinden kaynaklanan denge bozukluğu ve uzağı görememe (miyopati) gibi sorunlar ortaya çıkar. Leigh (Layh) Sendromu ise sürekli devam eden zihinsel beceri kaybı ve hareket kabiliyetinin azalması ile tanınan mitokondri bozukluğundan kaynaklanan bir hastalıktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!