Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 105 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105

2.1.5. Hücre Çalışmalarının İnsan Yaşamı İçin Önemi

Kök hücreler; kendini yenileyebilen, farklı hücre ve dokulara dönüşebilen hücredir. Kök hücreler özeldir ve insan vücudunu oluşturmak için 200’den fazla hücreye fark- lılaşabilmektedir. Kök hücreler, hem embri- yonik dönemdeki hem de ergin dönemdeki canlıların dokularından elde edilebilir.

Embriyonik kök hücreler, farklı hücre ve dokulara farklılaşma konusunda yüksek bir kapasiteye sahiptir (Görsel 2.52). Ergin bireylerden alınan kök hücreler ise kalp, beyin, ince bağırsak, yağ, diş, kas, kemik iliği ve kan dokudan elde edilebilmektedir. Doku kültürü ve hücre ortamında yetiştirilmeye alınan kök hücreler; kalp, bağışıklık sistemi, osteoporoz, birçok kanser türü (yumurtalık, beyin, akciğer, mesane vb.), Alzheimer (Alzaymır) ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

İnsan vücudundaki organların fonksiyonları, bazı hastalıklar veya yaşlanmaya bağlı olarak zayıflar ya da tamamen durur. Bu durumda ilgili hücrelerin tedavi amacıyla yetiştirilmesi ve çoğaltılması gerekmektedir. Hücrelerin vücut dışında yaşayabileceği uygun ortamlarda yetiştirilmesine hücre kültürü denilmektedir (Görsel 2.53). Aynı zamanda bazı hastalık yapıcı hücrelerin izlenmesi amacıyla da hücre kültürleri yapılmaktadır.

Laboratuvar ortamında uygun besi yerlerine hücre ekimi yapılır. Besi yeri, laboratuvar ortamında hücrelerin normal metabolik aktivitelerini sürdürebilmeleri için oluşturulan ortamdır. Besi yeri; içeriğindeki amino asit, karbonhidrat, vitamin ve iyonlarla hücrelerin gelişimini destekler. Laboratuvar ortamında hücrelerin çoğaltılabilmesi için uygun pH değeri, sıcaklık ve nem oranına sahip bir ortamın oluşturulması da çok önemlidir.

Hücre kültürü tekniği; kök hücrelerin üretimi, kanser araştırmaları, biyokimya ve moleküler biyoloji çalışmaları, tüp bebek ve kısırlık tedavisi, zarar gören bir dokunun yeniden oluşturulması, aşı üretimi, ilaç sanayisinde kullanılacak tıbbi değeri yüksek bitkilerin üretilmesi, bitki ıslah çalışmaları ve gen kaynaklarının korunması gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Hücreler organizmanın temel yapısal ve işlevsel birimleri olduğundan hücresel yapılarda ortaya çıkan yapısal veya fonksiyonel bir bozukluk, canlının doku ve organlarını etkileyerek çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin mitokondriyal DNA’da meydana gelen hasar (mutasyon) sonucu solunum için gerekli enzimler üretilemez. Mitokondrinin fonksiyonunu yitirmesi ve enerji üretememesi sonucu dokuların enerji gereksinimi karşılanamaz. Bu durum kalpte ritim ve iletim bozukluğu, beyinden kaynaklanan denge bozukluğu ve uzağı görememe (miyop) gibi ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.

Araştıralım-Paylaşalım

Doku ve organ bağışının insan yaşamı için önemi nedir? Genel ağ, bilim teknik dergileri, kütüphane ve İl Sağlık Müdürlüğünden konuyla ilgili araştırma yaparak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Doku ve organ bağışı, bir kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında organları ve dokularının, hayatta kalan kişilere nakledilmesi işlemidir. Bu işlem, sağlık sektöründe önemli bir yer tutar ve birçok kişinin hayatını kurtarır. Doku ve organ bağışı, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır:

Organ yetmezliği olan hastaların hayatını kurtarır: Organ yetmezliği yaşayan hastaların, bağışlanan organlar sayesinde hayatlarını sürdürmeleri mümkündür. Organ nakli, organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybedecek hastalar için son umut olabilir.

Hayat kalitesini artırır: Organ ve doku bağışı, hastaların hayat kalitesini artırabilir. Örneğin, böbrek nakli yapılan bir hastanın diyalizden kurtulması, yaşam kalitesinin artmasına ve normal bir yaşama geri dönmesine yardımcı olabilir.

Araştırmaların geliştirilmesine katkı sağlar: Doku ve organ bağışı, tıp alanında araştırmaların geliştirilmesine de katkı sağlar. Nakledilen organlar ve dokular, araştırmacılar tarafından incelenerek hastalıkların tedavisi için yeni yolların keşfedilmesine yardımcı olabilir.

İnsanların hayatını kurtarır: Doku ve organ bağışı, insanların hayatını kurtarabilir. Örneğin, kalp nakli yapılan bir hastanın hayatı, bağışlanan kalp sayesinde kurtulabilir.

Organ ve dokuların kullanımını artırır: Organ ve dokuların bağışlanması, kullanımlarının artmasına yardımcı olur. Bu da diğer hastaların organ veya doku nakli bekleyen sürelerini kısaltır.

Sonuç olarak, doku ve organ bağışı insan yaşamı için son derece önemlidir. Sağlıklı insanların organlarını veya dokularını bağışlaması, birçok hastanın hayatını kurtarabilir ve yaşam kalitesini artırabilir. Doku ve organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak ve insanları bağış yapmaya teşvik etmek ise toplum sağlığı açısından son derece önemlidir.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!