Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 115 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115

28 ve 29. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Radyasyon Kaynaklı Beyin Hasarına Kök Hücre Tedavisi

Kök hücreler, kanser tedavisinin neden olduğu hücrelerdeki hasarı iyileştirmek için uzun zamandır kullanılıyor (Görsel 2.54). Örneğin lösemi hastalığında ilik nakli tedavisi, kök hücrelerinin kan hücrelerini yenilemesine dayanıyor. Ancak Kaliforniya Üniversitesinden Charles Limoli (Çarls Limoli) ve ekibi; beyindeki semptomları tedavi etmede, sinir kök hücrelerinin kullanılmasının sinirsel hasarı tamir etmek bakımından önemli olduğunu düşünüyor.

Limoli ve ekibi üç fare grubuna radyasyon uyguladı. Daha sonra bu grubun ikisine insan sinir kök hücresi verdi. Kontrol grubu olan üçüncü gruba ise hiç kök hücre aktarılmayan sahte bir ameliyat uygulandı. Hasardan bir ay sonra birinci fare grubuna aktarılan kök hücrelerin %23’ü etkin hâldeydi. Dört ay sonra ikinci fare grubuna aktarılan kök hücrelerin %12’si etkindi. Limoli’nin ekibi hücresel işaretleme kullanarak tedavi gören farelerin beyinlerinde on binlerce yeni sinir hücresi ve sinir sistemindeki destekleyici hücrelerin oluştuğunu gösterdi. Bilişsel testlerde tedavi gören fareler, tedavi görmeyenlere göre daha başarılı oldu ve radyasyon uygulaması öncesindeki yeteneklerini tekrar kazandı.

28. Limoli ve ekibinin çalışmalarının hangi özelliği, kök hücre yöntemiyle bazı önemli sağlık problemlerine umut verici niteliktedir?

  • Cevap: Limoli ve ekibinin çalışmasında bilimsel kontrol grubu ile diğer gruplar arasındaki farklar somut olarak ortaya çıkmıştır. Bilimsel metot kullanmışlar ve insana fizyolojik olarak benzeyen fareleri kobay olarak kullanmışlardır. Bütün bu çalışmalar insanda kök hücre tedavi
    metodunun birçok hastalık açısından bir umut ışığı olma niteliğindedir.

29. Beyindeki hastalıkların anlaşılmasıyla çeşitli tedavi metotları gelişmiştir. Tedavi metotları her zaman tam sonuç verir mi? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Hastalıklarda bulunan tedavi metotları her zaman tam sonuç vermeyebilir. Her geçen gün bir önceki tedavi metotlarının eksik yönleri göz önünde bulundurularak daha iyi sonuç veren metotlar geliştirilir

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!