Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 125 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125

Bazı bakteriler bulunduğu ortama bağlı olarak pasif hareket eder. Bazı bakteriler ise kamçılan sayesinde aktif hareket etme yeteneğine sahiptir (Görsel 3.11). Bakterilerdeki kamçı sayısı türe bağlı olarak değişebilir. Bakterilerin kalıtım maddesi, sitoplazmada iki iplikli, sarmal ve halkasal yapıdaki DNA molekülünden ibarettir. Bunun dışında bakterilerin sitoplazmasında halkasal yapıdan daha küçük DNA parçaları bulunur. Bunlara plazmit adı verilir. Plazmitler, gen aktarımı amacıyla kullanıldığından bakteriler; özellikle biyokimya, genetik mühendisliği ve moleküler biyoloji ile ilgili çalışmalarda çok önemli yer tutar.

Bakteriler prokaryot olduklarından zarlı organellere sahip değildir.Oksijenli solunum ve fotosentez yapan bakteri türlerinde hücre zarı, içe doğru kıvrımlar yapar. Bakterilerde oksijenli solunum ve fotosentez reaksiyonları için gerekli olan enzimler ve ETS elemanları bu zarlarda bulunur. Bakterilerde üreme olayı eşeysiz olarak gerçekleşir. Eşeysiz üremede DNA’nın eşlenmesinden sonra bakteri ikiye bölünür. Bakteriler eşeyli üremeyle çoğalmadıkları hâlde genetik çeşitliliği oldukça fazla olan bir âlemdir. Bu çeşitlilik mutasyon, konjugasyon gibi olaylarla sağlanır. Konjugasyonda bakteri hücresinden diğer bir bakteri hücresine DNA (plazmit) tek yönlü olarak aktarılır. DNA’nın aktarıldığı bakteri hücresi, kalıtsal açıdan kendisinde olmayan bir özellik kazanmış olur ve genetik çeşitlilik artar. Konjugasyon aynı türe ait bakteriler arasında meydana gelir (Görsel 3.12).

Bazı bakteriler, çevre şartları uygun olmadığında (kuraklık, aşırı sıcak, besinsiz kalma) endospor adı verilen farklı bir yapıya dönüşür. Bakteriler endospora dönüşürken su kaybeder ve metabolizma hızları en düşük seviyeye iner. Çevre şartları normale döndüğünde endospor su alır ve metabolizma hızlanır. Endospor oluşumu, bir üreme şekli değildir. Bakterilerin olumsuz çevre koşullarından korunmasını sağlayan önemli uyum mekanizmalarından biridir.

Bakterilerin faydalı ve zararlı türleri vardır. Zararlı bakteri türleri; insanda solunum, dolaşım ve boşaltım sistemi enfeksiyonlarına sebep olur. Menenjit, tüberküloz, tifo gibi birçok hastalığın nedenidir (Görsel 3.13 ve 3.14). Bu tip bakterilere patojen bakteri adı verilir. Faydalı bakteri türleri; doğadaki madde döngülerinin devamında, ilaç üretiminde, farklı besinlerin yapımında (sirke, turşu, yoğurt gibi) görev alır.

İnsanların kalın bağırsağında bulunan B ve K vitaminini sentezleyen bakteriler ve otçul beslenen hayvanların sindirim sistemindeki selüloz sindirimine yardımcı olan bakteriler faydalı bakteri türüdür. Bazı bakteri türleri yaşayabilmek için mutlaka oksijenli bir ortama gereksinim duyar. Bu tip bakterilere aerobik bakteri adı verilir. Örneğin zatürre hastalığına neden olan Streptococcus pneumonıae (Sitreptokokus pünomoniya), aerob bakterilere örnek olarak verilebilir. Bir grup bakteri de yaşayabilmek için mutlaka oksijensiz ortama gereksinim duyar ve oksijenin varlığı bu bakterilere zarar verir. Bu tip bakterilere anaerob bakteri denir. Tetanos hastalığına yol açan Clostridium tetani (Kılostridiyum tetani), anaerob bir bakteri türüdür. Bazıları ise hem oksijenli hem de oksijensiz ortamlarda yaşayabilir. Fakültatif olarak adlandırılan bu bakterilere, ciddi bağırsak enfeksiyonlarına neden olan Escherichia coli (Eşerişiya koli) örnek olarak verilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!