Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 133 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133

Mantarlar Âlemi

Mantarlar, ökaryot hücre yapısına sahip olan tüketici organizmadır. Mantarlar; maya mantarları, küf mantarları, pas mantarları ve şapkalı mantarlar olmak üzere dört gruba ayrılır. Maya mantarları tek hücreli, diğerleri ise çok hücreli organizmalardır. Çok hücreli mantarlar hif adı verilen iplikçiklerden oluşur. Hifler bir araya gelerek miselyum denilen iç içe geçmiş yapılan oluşturur. Genellikle kitin yapılı hücre çeperine sahiptir. Mantarlar, glikojen depo etmesi ve tüketici olarak beslenmesi nedeniyle hayvanlara; aktif hareket edemediği için de bitkilere benzer. Şapkalı mantarlann bazılan besin değeri olan canlılardır. Ancak bazılan da besin olarak tüketildiğinde zehirlenmelere neden olabilir (Görsel 3.39).

Eşeysiz ve eşeyli olarak üreyebilmesine rağmen mantarlarda, sporlarla ve tomurcuklanma ile gerçekleşen eşeysiz üreme daha çok görülür. Mantarlar, kloroplast ve diğer plastitlere sahip olmadığı için fotosentez yapamaz ve bu nedenle parazit ya da çürükçül olarak beslenir.

Mantarların doğadaki en önemli fonksiyonu ayrıştıncı olmasıdır. Ayrıştırıcı mantarlar, sahip olduğu sindirim enzimlerini ölü bitki ve hayvan dokularının üzerine salgılayarak bu dokulardaki organik maddelerin yapı taşlarına kadar parçalanmasını sağlar (Görsel 3.40). Daha sonra bu yapı taşlarını absorbe ederek beslenir. Parazit mantarlar ise insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde çeşitli hastalıklara yol açar. Örneğin Pneumocystis carinii (Pünomosistis karini) adlı parazit mantar, insanlarda çok tehlikeli akciğer enfeksiyonlarına yol açar. Puccinia graminis (Puksinia gıraminis) ise tahıl grubu bitkilerin yapraklarında pas hastalığına neden olur.

Küf ve maya mantarlarının da faydalı ve zararlı türleri vardır. Örneğin peynir küfünden penisilin adı verilen bir antibiyotik üretilmektedir. Ekmek küfü ise bozulmaya neden olur (Görsel 3.41). Asklı mantarlardan Ascomycetes (Askomisetes) olan mayalar da gıda endüstrisi için önemlidir. Özellikle ekmek hamuru ve alkol yapımında bu mantarlardan faydalanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!