Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 136 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

Yuvarlak solucanların vücudu ince, uzun ve ip gibidir. Vücut boşlukları ağız ve anüs olarak iki açıklıkla dışarı açılırlar. Solunum ve boşaltım vücut yüzeyinden difüzyon ile gerçekleşir. Bazı türleri suda ve nemli toprakta serbest olarak yaşarken bazıları da hayvan ve bitkilerde parazit olarak yaşar. Trichinella spiralis (Tirişinella sipiralis) insanda, Ascaris lumbricoides (Askaris lumbirikoides) ise atlarda parazit olarak yaşayan yuvarlak solucanlardandır. Ayrıca insanlarda lenf damarlarını tıkayarak fil hastalığına sebep olan Wuchereria bancrofti (Vuşe- rerya bankırofti) de parazit olan yuvarlak solucanlardandır. Halkalı solucanların vücutları ise birbirine benzeyen halkalardan meydana gelmiştir. Vücutları halkasal yapıda çok sayıda bölmelerden oluşmuştur. Sindirim kanalı özel bölmelerden oluşur. Kan vücut boşluklarında değil, damarları içinde bulunur. Denizlerde, tatlı sularda ve karada yaşayan türleri vardır. Toprak solucanı, deniz solucanı ve sülükler bu gruptadır (Görsel 3.48, 3.49, 3.50).

Yumuşakçalar

Yumuşakçaların vücutlarının iç kısımları yumuşak olup dış kısımları sert, kalkersi örtü ile kaplıdır. Çoğunun vücudunun yan ve sırt kısımları bir kabukla örtülüdür. Kara salyongozu karada, diğer birçok yumuşakça suda yaşar ve solungaç solunumu yapar. Salyangoz, midye, ahtapot ve mürekkep balığı yumuşakçaların önemli örneklerindendir (Görsel 3.51, 3.52, 3.53 ve 3.54).

Eklembacaklılar, tür sayısı bakımından hayvanlar âleminin en zengin grubunu oluşturur. Suda ve karada yaşayan türleri bulunan eklembacaklılar eşeyli üreme yapar. Kabuklular, örümcekgiller (örümcekler, akrepler, keneler ve akarlar), çok ayaklılar ve böcekler eklem bacaklılardandır.

Kabuklular suda yaşar ve solungaç solunumu yapar. Istakoz, karides, tespih böceği, yengeç ve su piresi kabukluların en önemli örneklerindendir (Görsel 3.55, 3.56, 3.57, 3.58 ve 3.59).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!