Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 144 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144

Hayvanların derileri, kürkleri ve yünleri de dokuma ve tekstil alanında kullanılmaktadır. İnsan sağlığı için gerekli olan aşı ve serum üretiminde hayvanlardan faydalanılır. Ekolojik olarak düşünüldüğünde böcek türleri, çiçeklerin tozlaşmasında rol oynadıkları için oldukça önemlidir. İpek böceğinin ürettiği ipek hem dokuma sektöründe hem de özel ameliyat ipliklerinin üretiminde kullanılmaktadır. Denizlerde yaşamını sürdüren istiridye kabuklarında bulunan sedefler ve içindeki inciler, süs eşyası olarak kullanılan hayvansal ürünlere örnektir.
Hayvanların bazı türleri zehirli olduğundan insanlar için tehlikelidir. Ancak özellikle yılanların zehri sağıldıktan sonra bazı kimyasal işlemlerden geçirilerek panzehir üretilmektedir. Bunun dışında bazı hayvan türleri, bilimsel araştırmalarda denek olarak kullanılmaktadır. Örneğin üretilen yeni ilaçların tedavi edici etkisi, omurgalı hayvanlardan fareler ve tavşanlar üzerinde araştırılmaktadır. Bazı maymun türleri de psikolojik araştırmalarda denek olarak kullanılmaktadır. Ancak bu gibi araştırmalarda hayvanların denek olarak kullanılması için etik kurul raporu alınması gerekmektedir.

Hayvansal organizmaların kullanıldığı bir diğer önemli konu da biyolojik mücadeledir. Hem tarımsal ak- tivitelerin sürdürüldüğü tarla ve bahçe gibi alanlarda hem de doğal ortamlarda bitkilere zarar veren birçok canlı vardır. Bu canlılarla mücadele için genellikle zehir etkisi yapan bazı kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Ancak bu kimyasallar sadece zararlı organizmaya değil ortamdaki faydalı bazı canlılara da zarar verebilir. Bu nedenle bilim insanları tarafından alternatif bir yol olarak biyolojik mücadele yöntemi geliştirilmiştir. Biyolojik mücadelenin esası; zararlı canlının bulunduğu ortama, bu canlıyı besin olarak kullanan veya bu canlıda hastalık yapan başka bir canlının bırakılmasıdır. Örneğin bitkilere zarar veren ve ürün kaybına neden olan yaprak bitlerine karşı verilen biyolojik mücadelede uğur böcekleri kullanılır. Uğur böcekleri yaprak bitlerini besin olarak tüketir ve bunların neden olduğu problem bir süre sonra ortadan kalkar.

Teknolojik Gelişmelere İlham Kaynağı Olan Canlılar

Doğada var olan canlılar, teknolojik tasarımlara ilham kaynağı olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Canlıları örnek alarak insanların hayatını kolaylaştıran buluşlar yapılmaktadır. Bu buluşların çok sayıda örneği vardır. Mesela yusufçuk böceği veya helikopter böceği olarak bilinen canlı, uçuş metodu ve denge sistemi yönüyle helikopterin tasarımına model olmuştur. Yunusların burun yapısı, sürtünmeyi azaltarak su ortamında çok yüksek hızlara ulaşmayı sağlayacak şekildedir. Kuyruk yüzgeci ise suyun yüzeyinde itici güç oluşturan bir motor görevi görmektedir. Bu nedenle yunusların burun ve kuyruk yapısı daha modern ve hızlı uçakların üretilmesi konusunda örnek teşkil etmiştir (Görsel 3.98). Sesten daha hızlı uçabilen uçak modelinde ise kedi balıkları örnek alınmıştır. Günümüzde askerî operasyonlarda ve arama-kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere böcek gibi uçabilen ve karınca gibi istenilen yerlere girebilen robotlar üretilmektedir.

Sonar, ses dalgalarını kullanarak cisimlerin uzaklık ve konumlarını tespit etmeye yarayan cihazdır. Bu cihaz yine yunuslarda var olan özellik model alınarak tasarlanmıştır. Yarasalar görme kapasitesi düşük hayvanlardır. Yarasaların çevreye yaydıkları ses dalgaları, engellere çarpıp geri döner ve canlı bu şekilde hareket yönünü ve hızını belirler. Radarlar da yarasaların bu özelliğinden esinlenerek üretilmiştir. Arıların gözleri altıgen şeklindedir ve bu sayede görüş alanı oldukça geniştir. Bu yapısal özellik örnek alınarak teleskoplara da altıgen şeklinde aynalar takılmış ve daha geniş bir alanın gözlenmesi sağlanmıştır. Kar ayakkabıları da karda rahatça yürüyebilen hayvanların ayak yapısına bakılarak geniş, uzun ve yayvan olarak tasarlanmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!