Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 155 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155

B) Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

7. Canlıların sınıflandırılması bilimsel çalışmalara nasıl fayda sağlar?

  • Cevap: Canlıların sınıflandırılması bilimsel çalışmaları kolaylaştırır, hızlandırır. Bir gruba ait özellikleri taşıyan canlılar sınıflandırıldığında bunların incelenmesi kolaylaşır.

8. Analog organ nedir? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Analog (görevdeş) organ, embriyonik gelişim sürecinde köken aldıkları hücre tabakaları farklı olmasına rağmen aynı görevi gören organlardır. Örneğin kuşun kanadı ile kelebeğin kanadı.

9. Canlıların nesillerinin tükenmesinin sebepleri nelerdir? Buna engel olabilmek için neler yapılabilir?

  • Cevap: Canlıların doğal yaşam ortamları korunmalıdır. Yanlış avlanmaların önüne geçilmelidir.Bunu sağlayabilmek için çevre bilinci olan doğaya saygılı bireyler yetiştirilmesine önem verilmelidir.

10. Virüslerin cansız maddelere ve canlılara benzeyen özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Virüslerin en önemli özelliklerinden biri hücresel yapıya, enzim sistemine ve ribozoma sahip olmamasıdır. Bu nedenle virüsler, en belirgin canlılık faaliyetlerinden olan protein ve ATP sentezini yapamaz. Dolayısıyla virüsler, dış ortamda kendi başına herhangi bir canlılık faaliyeti sergileyemez ve doğada yıllarca inaktif olarak kristal hâlde kalır. Ayrıca virüsler diğer canlıların hücreleri gibi bölünerek çoğalamaz. Virüsler ancak canlı bir hücrenin içine girdiğinde metabolik aktivite kazanır. Yani virüsler zorunlu hücre içi parazitidir. Kalıtım maddesine (DNA veya RNA) sahip oldukları için bölünmeden daha farklı bir mekanizma ile çoğalabilir. Sonuç olarak canlı olup olmadığı tartışılan virüsler, canlıların sınıflandırıldığı herhangi bir kategoriye girmemektedir.

11. Endospor nedir? Hangi durumlarda oluşmaktadır?

  • Cevap: Bazı bakteriler, çevre şartları uygun olmadığında (kuraklık, aşırı sıcak, besinsiz kalma) endospor adı verilen farklı bir yapıya dönüşür. Bakteriler endospora dönüşürken su kaybeder ve metabolizma hızları en düşük seviyeye iner. Çevre şartları normale döndüğünde endospor su alır ve metabolizma hızlanır. Endospor oluşumu, bir üreme şekli değildir. Bakterilerin olumsuz çevre koşullarından korunmasını sağlayan önemli uyum mekanizmalarından biridir.

12. Faydalı bakterilere örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Faydalı bakteri türleri; doğadaki madde döngülerinin devamında, ilaç üretiminde, farklı besinlerin yapımında (sirke, turşu, yoğurt gibi) görev alır. İnsanların kalın bağırsağında bulunan B ve K vitamini sentezleyen bakteriler ve otçul beslenen hayvanların sindirim sistemindeki selüloz sindirimine yardımcı olan bakteriler faydalı bakteri türüdür.

13. Bitkileri hayvanlardan ayıran genel özelliklerden bazılarını belirtiniz.

  • Cevap: Kloraplast organeline sahip olmaları, fotosentez sonucu ürettikleri glikozun fazlasını nişastaya çevirerek depo etmeleri, hücre zarının dış kısmında selülozdan oluşan hücre duvarı bulundurmaları, aktif hareket edememeleri bitkileri hayvanlardan ayıran özelliklerden bazılarıdır.

14. Kurbağaların larva dönemleri ile ergin dönemlerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Larvalar solungaç solunumu yaparken ergin bireyler hem akciğer hem deri solunumunu birlikte yapar. Balıklarda olduğu gibi iki yaşamlılarda da hem döllenme olayı hem de yavruların büyümesi ve gelişmesi dış ortamda gerçekleşir.

15. Kuşların ve memelilerin benzerliklerini açıklayınız.

  • Cevap: Kuşlar ve memeliler; akciğer solunumu yapar. Sabit vücut ısıları vardır. Yavru bakımı gelişmiştir. İç döllenme görülür.

16. Çiçekli bitkilerde çiçeğin görevleri nelerdir?

  • Cevap: Çiçekli bitkilerde çiçek üreme organıdır. Üremeye ait yapılar çiçekte bulunur. Çiçeğin rengarenk ve güzel kokulu olması hayvanların ilgisini çekerek tozlaşmayı kolaylaştırır. Bunun sonucunda meyve ve tohum oluşur.

C) Aşağıdaki ifadeler doğru ise sonundaki kutucuğa (D), yanlış ise (Y) yazınız.

  • Cevap:

1. Çok çeşitli ortamlarda yaşayan bakteri türleri vardır. (D)
2. Fotosentez yapan bakterilerde kloroplast organeli vardır. (Y)
3. Virüsler herhangi bir hücrede çoğalabilir. (Y)
4. Mantarlar klorofil taşır ve kendi besinlerini kendileri üretir. (Y)
5. Tüm bitkilerde eşeyli üreme görülür. (Y)
6. Türden âleme gidildikçe ortak özellikler artar. (Y)
7. Omurgalı hayvanlar şubesi balıklar sınıfından daha fazla türü kapsar. (D)
8. Virüsler her ortamda canlılıklarını devam ettirebilir. (Y)
9. Sürüngenler sınıfındaki canlılarda iç döllenme görülür. (D)
10. Kuşlar değişken vücut ısılı canlılardır. (Y)
11. Teknolojik gelişmeler canlılardan ilham alır. (D)

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!