Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35

Bunları Biliyor musunuz?

Her yıl farklı bir tarihte gerçekleştirilen “Dünya Tuza Dikkat Haftası” 2016 yılında 21-27 Mart tarihleri arasında düzenlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, şeker hastalığı ile bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 g olarak önermektedir. Bu miktar, doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Türkiye’de tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği değerin yaklaşık 3 katı olduğu belirlenmiştir.

Tuzun canlı vücuduna az ya da çok alınması sağlık sorunlarına neden olabilir (Görsel 1.41). Tuzun gereğinden az alınması durumunda yorgunluk ve kan şekerinin yükselmesi gibi sorunlar görülebilir. Çok alınması ise yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, bağırsak iltihaplanmaları gibi sağlık problemlerine yol açabilir.

Bunları Biliyor musunuz?

Basit guatr olarak bilinen tiroit bezinin büyümesinin esas nedeni iyot yetersizliğidir. Genellikle iyot, toprağın yüzeye yakın kısımlarında bulunur. Dağlık yörelerde yağmur suları ile toprağın iyotlu kısmı denizlere aktığından topraktaki iyot oranı azalır. Bu topraklarda yetişen bitkiler iyodu yeteri kadar alamaz. Bu bitkilerle beslenen hayvanların da etinde, sütünde, yumurtasında iyot oranı düşer. Dolayısıyla bitkisel ve hayvansal gıdalardan yeteri kadar iyot alamayan bu bölge insanında guatr hastalığının görülme oranı daha yüksektir. Bu bireylerin, yiyeceklerine doğal tuz ilave etmeleri önerilmektedir.

1.2.2. Canlıların Yapısında Bulunan Organik Bileşikler

Canlılarda bulunan organik moleküllerin tamamı bir karbon iskeleti ve bu iskelete bağlı diğer elementlerin atomlarından oluşur. Organik bileşikler incelendiğinde karbon iskeletine bağlı atomların çoğunlukla hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve kükürtten oluştuğu görülmüştür. Karbon iskeletine eklenen grupların farklı dizilimde olması, organik bileşiklerin birbirinden farklı olmasını sağlar. Canlı yapısında bulunan organik bileşikler; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, vitaminler, ATP, nükleik asitler ve hormonlardır (Şekil 1.7).
Canlı organizmalarda bulunan organik bileşikler; enerji verici, yapıcı-onarıcı, yönetici ve düzenleyici olarak görev yapar.

Karbonhidrat, lipit, protein ve nükleik asit gibi organik bileşiklerin en küçük anlamlı yapı birimine mo- nomer denir. Benzer ya da özdeş yapıdaki çok sayıda monomerin birbirine bağlanmasıyla oluşan büyük yapılı organik moleküllere polimer denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!