Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 48 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48

Substrat Yüzey Alanı: Enzimler substratırn dış yüzeyinden etkilemeye başlar. Substrat yüzey alanı arttıkça enzimin bağlanacağı yüzey de artar. Dolayısıyla birim zamandaki reaksiyon sayısı artacağından ürün miktarı da artar (Şekil 1.24). Kıyılmış etin yüzeyi doğranmış etten fazladır. Bu sebeple sindirim enzimleri köfteyi, kuşbaşı etten daha hızlı sindirir.

Aktivatör ve İnhibitör Etkisi: Enzimlerin etkinliğini artıran maddelere aktivatör denir. Mide öz suyunda bulunan hidroklorik asit ( HCI), mide boşluğundaki pasif enzimlerin aktivatörüdür. Enzimatik reaksiyonların gerçekleştiği ortamlarda su miktarındaki artış belli değerlere kadar aktivatör etki yapar. Enzimlerin etkinliğini yavaşlatan ya da durduran maddelere ise inhibitör denir. İnhibitörlere cıva, kurşun, kadmiyum ve arsenik gibi ağır metaller; tarım ilaçları, yılan, akrep ve örümcek zehri örnek olarak verilebilir. Bunlardan kurşun; hemoglobin sentezinde görev alan enzimi, inhibe ederek kanda taşınan oksijen miktarının azalmasına neden olur.

Enzimlerin Canlılar İçin Önemi

Canlılar, biyokimyasal reaksiyonlarını enzim olmadan gerçekleştiremez ve yaşamsal faaliyetlerine devam edemez. Enzimlerin eksikliğinde doğuştan veya sonradan görülen hastalıklar ortaya çıkabilir. Örneğin karaciğerde glukuronil transferaz enzimi eksikliği sonucu kanda bilirubin miktarının artmasına bağlı olarak sarılık hastalığı görülür. Enzimler, canlı hücrelerde üretildiği gibi biyoteknolojinin gelişmesiyle cansız ortamlarda da yapay olarak üretilmektedir. Sindirim sisteminde etkili olan ilaçlarda, meyve sularında, süt endüstrisi alanında, bebek gıdalarında, kâğıt endüstrisi alanında, fotoğrafçılıkta, deri sektöründe, kozmetik ürünlerde, deterjan sanayisinde yapay enzimler kullanılır. Örneğin deri sektöründe katalaz enzimi, kâğıt endüstrisinde amilaz ve selülaz enzimi gibi yapay enzimler kullanılır.

Araştıralım-Paylaşalım

Canlılardaki biyokimyasal reaksiyonların sürekliliği enzimlerle gerçekleştirilir. İnsanda doğuştan veya sonradan görülen enzim eksikliğinde ne gibi hastalıklar ortaya çıkabilir? Araştırarak sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Enzimler, canlı organizmalarda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların hızını artıran proteinlerdir. Enzimler, substrat moleküllerinin belirli bir bölgesine bağlanarak kimyasal tepkimeleri hızlandırırlar. Eğer bir organizmada doğuştan veya sonradan enzim eksikliği oluşursa, metabolik yolların işleyişi bozulur ve birçok hastalığa neden olabilir.

Örneğin, laktoz intoleransı, laktoz sindirimi için gerekli olan laktaz enziminin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durumda, laktozun bağırsaklarda sindirilmesi mümkün olmaz ve sindirilmemiş laktoz bağırsaklarda fermantasyona uğrar, gaz ve diğer sindirim problemlerine yol açabilir.

Fenilketonüri, fenilalanin hidroksilaz adı verilen enzimin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu enzim, fenilalaninin tirozin adı verilen başka bir amino asite dönüşmesine yardımcı olur. Fenilketonüri olan kişiler, fenilalanini normal şekilde metabolize edemezler ve bu durum, sinir sistemi hasarına ve zeka geriliğine yol açabilir.

Tay-Sachs hastalığı, gangliyozidlerin parçalanmasını sağlayan beta-hexozaminidaz enziminin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durumda, gangliyozidler sinir hücrelerinde birikerek, sinir sistemi hasarına ve ölüme yol açabilir.

Bu örneklerden de görüldüğü gibi, enzim eksikliği olan birçok hastalık vardır ve bu hastalıkların çoğu genetik faktörlere dayanmaktadır. Enzim eksikliğinin tespit edilmesi ve tedavi edilmesi için doktor kontrolü ve özel beslenme gerekebilir.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!