Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60

“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 60 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60

Canlılar; hücresel yapıya sahip olma, beslenme, solunum, boşaltım, hareket, uyanlara tepki verme, ortam koşullarına uyum sağlama, organizasyon, üreme, büyüme ve gelişme gibi ortak özelliklere sahiptir.

Canlıların yapısını inorganik ve organik bileşikler oluşturur. Su, asit, baz ve mineraller inorganik yapılı olmalarına rağmen asit ve bazların hem inorganik hem de organik olan çeşitleri de mevcuttur.

İnorganik bileşikler canlılar tarafından üretilmez ve dışarıdan besinlerle hazır alınır. Yapıcı-onarıcı, düzenleyici olarak görev yapar ve enerji vermez.
Organik bileşikler, canlılardaki metabolik olaylarda çok çeşitli görevler üstlenir.

Karbonhidratlar taşıdıkları şeker birimi sayısına göre isimlendirilir. Monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olmak üzere üç grupta toplanır. Monosakkaritler, monomer yapıdadır. Sindirime uğramadan kana karışır. 5 karbonlu olan riboz RNA ve ATP’de, deok- siriboz ise DNA’da bulunur. 6 karbonlu monosakkaritler; glikoz (üzüm şekeri, kan şekeri), fruktoz (meyve şekeri) ve galaktozdur (süt şekeri).

Disakkaritler, monosakkaritlerin dehidrasyon sentezi (yapım reaksiyonu) sonucu bir araya gelmesiyle oluşur. Dehidrasyon sentezinin karbonhidratlardaki özel ismi glikozitleş- medir.

Disakkaritler suyla parçalanarak yani hidrolize uğrayarak kendisini oluşturan yapı taşlarına ayrılır. Yapı taşlarına veya monomerlerine ayrışmadan kana karışamaz.

Polisakkaritler; nişasta, glikojen, selüloz ve kitindir. Bu karbonhidratlar çok sayıda glikozun dehidrasyonu sonucu oluşur. Sindirime uğrayıp kana karışırlar. Nişasta ve glikojen depo, selüloz ve kitin ise yapısal polisakkarittir.

Lipitler; nötral yağlar (trigliseritler), fosfolipitler ve steroitler olmak üzere üç gruba ayrılır. Nötral yağlar, dehidrasyon sentezinin lipitlere özel şekli olan “esterleşme reaksiyonu’’ sonucu oluşur.

Yapı birimleri üç tane yağ asidi ve bir tane gliseroldür. Nötral yağlar doymuş veya doymamış yağ asitleri taşıyabilir. Trans yağlar, doymamış yağ asitlerinin hidrojenlendi- rilmesiyle elde edilir. Bu tip yağlarla beslenmek sağlık sorunlarına yol açabilir. Fosfolipitler hücre zarının, streoitler ise D vitamini, cinsiyet hormonları ve safra salgısının yapısına katılır. Lipitlerin canlılarda enerji verme, vitamin, hormon ve hücre zarının yapısına katılma, vücudu dışarıdan gelen etkilere (ısı değişimi, darbeler) karşı koruma gibi görevleri vardır.

Proteinler peptitleşme reaksiyonu sonucu meydana gelir. Yapı birimleri amino asitlerdir. Karbonhidratlar ve yağlara göre daha özel bileşiklerdir. Bunun nedeni üretim bilgilerinin DNA tarafından verilmesidir. Proteinler, canlılarda öncelikle yapısal olarak kullanılır. Hücre zarının ve kasların yapısında yer alır. Enzim ve hormon olarak kullanılır. Bağışıklık sisteminde, kan dolaşımında, saç ve cilt sağlığında önemli görevleri vardır. Bu nedenle protein bakımından yetersiz beslenme sonucunda; büyüme ve gelişmenin yavaşlaması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, yaraların geç iyileşmesi ve ödem oluşması gibi sağlık sorunları görülebilir.

Enzimler, hücrelerdeki biyokimyasal reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürür. Bu sayede biyokimyasal reaksiyonlar, daha düşük ısıda ve çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Yapısına göre enzimler basit enzim ve bileşik enzim olmak üzere iki çeşittir. Enzimlerin etki ettiği maddelere substrat denir. Enzimler hücre içinde üretilir, genellikle çift yönlü ve takım hâlinde çalışır. Sıcaklık, substratın yoğunluğu ve yüzey alanı, ortamın pH değeri, aktivatör ve inhibitör maddeler enzimlerin aktivitesini etkiler.

Vitaminler, yaşamsal fonksiyonların yerine getirilebilmesi için gerekli olan yardımcı organik maddelerdir. Enerji vermez ve düzenleyici olarak kullanılır. Hücre yapısına katılmaz ve sindirilmeden kana karışır. Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K) ve suda eriyen vitaminler (B ve C) olmak üzere iki gruba ayrılır.

Nükleik asitler, nükleotit denilen birimlerden meydana gelir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!