Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Fizik

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 116 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116

5. 1. Isı ve Sıcaklık

Termodinamik iç enerji, ısı, ısıl denge, sıcaklık, hâl değişimi, genleşme-büzülme, ısı aktarımı olaylarım inceler.

5. 1. 1. İç Enerji, Sıcaklık ve Isı

Günlük yaşamda ısı ve sıcaklık kavramları çoğu zaman birbiri yerine kullanılarak karıştırılır. Bu kavramlar birbiriyle ilişkili ancak eş anlamlı değildir.

İç enerji: Maddeyi meydana getiren moleküllerin titreşimlerinden kaynaklanan kinetik enerjilerinin ve moleküller arası çekim kuvvetleri dolayısıyla sahip oldukları potansiyel enerjileri toplamına iç enerji denir. U ile gösterilir ve birim olarak Joule, calori veya diğer enerji birimleri kullanılabilir.

Sıcaklık: Ortalama bir molekülün titreşme etkinliğinin nicel görüntüsüdür. Maddelerin molekül boyutunda gerçekleşen titreşim artışı fiziksel değişimlere neden olur (Görsel 5.1). Bu değişim bazı maddelerde gözle görülür boyutlarda gerçekleşebilir. Sıcaklık ölçümü yapılırken genleşme, basınç veya elektrik direncindeki artış gibi fiziksel değişimler ölçeklendi- rilir ve nicel olarak gözlemlenir. Sıcaklık T ile gösterilir. Temel büyüklerden biri olup birimi SI ‘da Kelvin’dir, günlük yaşamda Celcius, Fahrenheit veya başka sistemlerle ölçeklenmiş sıcaklık ölçerler de kullanılmaktadır.

Isı: Yalıtılmış bir ortamda farklı sıcaklıkta iki madde bulunursa sıcaklığı yüksek olan düşük olana enerji verir (Şekil 5.1). Enerji aktarımı, sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder. İç enerjinin aktarılan kısmına ısı denir. Q ile gösterilir ve birim olarak SI ‘da Joule, calori veya diğer enerji birimleri kullanılabilir. Aktarılan ısı enerjisini hesaplamak için kalorimetre kabı kullanılır.

Calori (kalori) 1 gram saf suyun sıcaklığını 14,5 oC den 15,5 oC’ye yükselten enerji miktarıdır. Ancak ısının mekanik sistemlerle daha sağlıklı bağlantısının kurulabilmesi için mekanikte olduğu gibi birim olarak Joule kullanılması daha yerinde olacaktır. (1 cal = 4,18 J)
120. ve 121. sayfalarda birbirini takip eden şeritte Dünya üzerinde ölçülebilmiş sıcaklıklar gösterilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!