Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Fizik

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 141 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

D) Aşağıda verilen ön metinli soruları cevaplayınız.

1-3. arasındaki soruları aşağıdaki metin ve grafiklere göre cevaplandırınız.

SERA ETKİSİ: GERÇEK Mİ YOKSA DÜŞSEL Mİ?

Canlılar yaşamak için enerjiye gereksinim duyar. Dünya üzerinde yaşamın devamını sağlayan enerji, çok sıcak olduğu için enerjisini uzaya yayan Güneş’ten gelir. Bu enerjinin çok küçük bir oranı Dünya’ya ulaşır. Dünya’nın atmosferi, gezegenimizin üzerinde koruyucu bir örtü etkisi yaratır, havasız bir ortamda olabilecek sıcaklık değişimlerini engeller. Güneş’ten gelen, ışınlar hâlinde yayılan enerjinin çoğu Dünya’nın atmosferinden geçer. Dünya bu enerjinin bir bölümünü emer, bir bölümü de Dünya yüzeyinden tekrar yansıtılır. Bu yansıtılan enerjinin bir bölümü atmosfer tarafından emilir. Bunun sonucunda Dünya yüzeyi üstündeki ortalama sıcaklık, atmosferin yokluğu durumunda olabilecek sıcaklıktan daha yüksektir. Dünya’nın atmosferi bir sera ile aynı etkiye sahiptir, bundan dolayı sera etkisi terimi kullanılmaktadır. Yirminci yüzyılda sera etkisinden daha çok bahsedildiği söylenmektedir. Dünya atmosferinin ortalama sıcaklığının arttığı bir gerçektir. Karbondioksit yayılımındaki artışın, yirminci yüzyıldaki sıcaklık artışının temel kaynağı olduğu gazete ve dergilerde sıklıkla söylenmektedir. Ali adında bir öğrenci, Dünya atmosferinin ortalama sıcaklığı ve Dünya üzerinde karbondioksit yayılımındaki artış arasındaki olası ilişkiye ilgi duyar. O, bir kitaplıkta aşağıdaki iki grafiğe rastlar [5.5].

Ali, bu iki grafikten şu sonuca varır: Dünya atmosferinin ortalama sıcaklık artışının, karbondioksit yayılımındaki artışa bağlı olduğu kesindir.

1. Grafiklerde Ali’nin ulaştığı sonucu destekleyen nedir?

  • Cevap:

Tam Puan: Hem (ortalama) sıcaklık hem de karbondioksit yayılımındaki artışlara değinir. Gaz yayılımları arttıkça sıcaklık arttı. Her iki grafik de artıyor. Çünkü 1910 yılında her iki grafik de artmaya başladı. CO2 yayılımı oldukça sıcaklık artıyor. Grafiklerdeki bilgi çizgileri birlikte artıyor. Her şey artıyor. Daha fazla CO2 yayılımı, daha yüksek sıcaklık demektir. Sıcaklık ve karbondioksit yayılımı arasındaki pozitif bir ilişkiye (genel anlamda) değinir. Toplam CO2 miktarı ve Dünya’nın ortalama sıcaklığı doğru orantılıdır. Onların benzer bir şekli var, bu da bir ilişkiyi göstermektedir.
Sıfır Puan: Ya (ortalama) sıcaklık ya da karbondioksit yayılımındaki artışa değinir. Sıcaklık yukarı fırlamıştır. CO2 artıyor. O, sıcaklıklardaki çarpıcı değişikliği göstermektedir. İlişkinin doğası hakkında net bir görüş bildirmeden sıcaklık ve karbondioksit yayılımına değinir. Karbondioksit yayılımının (1. grafik) Dünya’nın artan sıcaklığı (2. grafik) üzerinde bir etkisi vardır. Karbondioksit Dünya’nın sıcaklığındaki artışın esas nedenidir.
Diğer yanıtlar: Karbondioksit yayılımı, Dünya’nın ortalama sıcaklığından çok daha fazla artıyor. (Not: Bu yanıt doğru değildir çünkü CO2 yayılımı ve sıcaklıktaki artış düzeyi yanıt olarak görünüyor, her ikisinin de artmakta olduğu belirtilmiyor.) CO2’in yıllar geçtikçe artışı, Dünya’nın atmosferindeki sıcaklık artışından dolayıdır. Grafiğin doğrultusu yukarıya doğrudur. Bir artış vardır. Boş.

2. Ceren adında başka bir öğrenci, Ali’nin varmış olduğu sonuca katılmamaktadır. O, iki grafiği karşılaştırır ve grafiğin bazı bölümlerinin Ali’nin sonucunu desteklemediğini söyler. Grafiklerin, Ali’nin sonucunu desteklemeyen bölümlerine bir örnek veriniz. Yanıtınızı açıklayınız.

  • Cevap:

Tam Puan: Grafiklerin her ikisinin birlikte azalmadığı ya da birlikte artmadığı belirli bir bölümüne değinir ve buna uygun gelen açıklamayı verir. 1900-1910 yıllarında (yaklaşık olarak), CO2 artıyordu, buna karşılık sıcaklık aşağıya iniyordu. 1980-1983 yıllarında karbondioksit aşağı indi ve sıcaklık arttı. 1800’lerde sıcaklık hemen hemen aynı kaldı ama birinci grafik tırmanmaya devam etti. 1950 ve 1980 arasında sıcaklık artmadı ama CO2 arttı. 1940’dan 1975’e kadar sıcaklık yaklaşık aynı kalır ama karbondioksit yayılımı keskin bir yükselme gösterir. 1860’dan 1900’e kadar karbondioksit çok az artan bir eğridir, buna karşılık sıcaklık eğrisi çok fazla dalgalanmalar gösterir. 1940’ta sıcaklık 1920’den oldukça fazladır ve onların benzer karbondioksit yayılımı vardır.
Kısmî Puan: Doğru bir zaman aralığından bahseder ama hiç açıklama vermez. 1930-1933. 1910 civarında. Belirli bir yıldan bahseder (bir zaman aralığı değildir), kabul edilebilir bir açıklama verir. 1980’de yayılım seviyesi düşüktür ama sıcaklık artmaya devam etmiştir. 1910 yılında karbondioksit arttı ve sıcaklık düştü. Ali’nin sonucunu desteklemeyen bir örnek verir ama zaman aralığından bahsederken bir hata yapar. 1950 ve 1960 arasında sıcaklık azaldı ve karbondioksit yayılımı arttı. Belirli bir zaman aralığından bahsetmeden, iki eğri arasındaki farklılıklara değinir. Gaz yayılımı azalsa da bazı yerlerde sıcaklık artar. İlk başta daha az yayılım vardı ama yine de sıcaklık yüksekti. Onlar aynı oranda artmazlar. 1. grafikte sürekli bir artış varken 2. grafikte artış yoktur, o sabit kalır. (Not: O, “tamamen” sabit kalır.). Çünkü başlangıçta karbondioksit çok düşükken sıcaklık hâlâ yüksekti. Grafiklerden birindeki bir düzensizliğe değinir. Sıcaklık düştüğünde yaklaşık olarak 1910 yılıydı ve belirli bir zaman aralığında bu şekilde devam etti. İkinci grafikte 1910 yılında Dünya atmosferinin sıcaklığında bir düşüş vardır. Grafiklerdeki farkı belirtir ama açıklama zayıftır. 1940’larda sıcaklık çok yüksekti ama karbondioksit çok düşüktü. (Not: Açıklama çok zayıftır ama belirtilen farklılık açıktır.)
Sıfır Puan: İki grafiğe özel olarak değinmeden bir eğrideki düzensizliğe değinir. O, biraz yukarı çıkar ve iner. O, 1930’da aşağıya inmiştir. Hiçbir açıklama olmaksızın zayıfça tanımlanan bir zaman aralığına ya da yıla değinir. Orta bölüm. 1910.
Diğer yanıtlar: 1940’da ortalama sıcaklık arttı ama karbondioksit yayılımı artmadı. 1910 civarında sıcaklık arttı ama gaz yayılımı artmadı. Boş.

3. Ali, Dünya atmosferinin ortalama sıcaklığındaki artışın, karbondioksit yayılımındaki artıştan kaynaklandığı konusunda vardığı sonuçlarda ısrar etmektedir. Ama Ceren, onun sonuca varması için henüz erken olduğunu düşünmektedir. Ceren, şöyle söylemektedir: “Bu sonucu kabul etmeden önce, sera etkisine neden olabilecek diğer etkenlerin sabit olduğundan emin olmalısın.” Ceren’in söylemek istediği etkenlerden birini belirtiniz.

  • Cevap:

Tam Puan: Güneş’ten gelen enerjiye/radyasyona değinen bir etken verir. Güneş’in ısıtması ve belki Dünya’nın konumunu değiştirmesi . Dünya’dan geri yansıyan enerji. Doğal bir bileşen ya da potansiyel bir kirletici etkenden söz eder. Havadaki su buharı. Bulutlar. Volkanik püskürme gibi şeyler. Atmosfer kirliliği (gaz, yakıt). Egzoz gazı miktarı. CFC’ler (Kloroflorokarbonlar). Arabaların sayısı. Ozon (havanın bir bileşeni olarak).
Sıfır Puan: Karbondioksit konsantrasyonunu etkileyen bir nedene değinir. Yağmur ormanlarının temizlemesi. CO2 yayılım miktarı. Fosil yakıtlar. Özel olmayan bir etkene değinir. Gübreler.Spreyler.son zamanlarda hava durumunun nasıl olduğu.
Diğer doğru olmayan etkenler ya da diğer yanıtlar: Oksijen miktarı. Azot. Ozon tabakasındaki delik de gittikçe daha büyüyor. Boş.

4-8. arasındaki soruları aşağıdaki metne göre cevaplandırınız.

SICAKTA ÇALIŞMA
Murat, eski bir evin tamir işinde çalışmaktadır. Arabasının bagajında bir şişe su, biraz metal çivi ve bir parça kereste bırakmıştır. Araba güneşte üç saat durduktan sonra içindeki sıcaklık yaklaşık 40 dereceye ulaşır. Arabanın içindeki nesnelere ne olur? Her ifade için “Evet” ya da “Hayır” ı daire içerisine alın [5.6].

4. Bu, nesnelerin başına gelir mi? (Evet)
5. Hepsi aynı sıcaklığa ulaşır
6. Bir süre sonra su kaynamaya başlar.
7. Bir süre sonra metal çiviler kızarmaya başlar.
8. Metal çivilerin sıcaklığı suyun sıcaklığından fazladır.

  • Cevap: Dördü de doğrudur: Evet, Hayır, Hayır, Hayır sırasıyla.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!