Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fen Lisesi Fizik

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22

Skaler ve Vektörel Büyüklükler: Fiziksel büyüklükler miktar ve birimle tanımlanabiliyorsa skaler büyüklüktür. Ayrıca bazı büyüklüklerin tam olarak tanımlanması için doğrultu, yön ve başlangıç noktası da gereklidir. Miktar ve birime ek olarak doğrultu ve yön de varsa bu büyüklüklere vektörel büyüklük adı verilir. Temel büyüklüklerin tamamı skaler iken türetilmiş büyüklüklerin bir kısmı vektörel, bir kısmı ise skaler büyüklüklerden oluşur. Vektörel büyüklükleri skaler büyüklüklerden ayırt etmek için sembolleri üzerine -► işareti konur. Kütle (m), hacim (V), özkütle (d), sıcaklık (T), basınç (P) gibi büyüklükler skaler; hız (v), yer değiştirme (Dx), ivme (a) ve kuvvet (F) gibi büyüklükler vektörel büyüklüklerdir.

Altının kütlesi için hangi yönde sorusu anlamsızken rüzgârın hızı için anlamlıdır. Çünkü kütle skaler bir büyüklük iken hız vektörel bir büyüklüktür. Ele alınan bir büyüklüğün yön, doğrultu ve uygulama noktası sorgulandığında mantıklı cevaplar alınabiliyorsa büyüklük vektörel, alınamıyorsa büyüklük skalerdir. Matematiksel bir terim olan vektörler yönlendirilmiş doğru parçasıyla gösterilir. İki ya da daha çok vektör, aynı düzlem üzerinde gösterilirken uzunlukları büyüklükleri ile orantılı olarak çizilmelidir. Bir vektörün yön, doğrultu, büyüklük ve uygulama noktası aşağıdaki gibi gösterilebilir (Şekil 1.1).

• d : Vektörün doğrultusu
• A : Vektörün başlangıç noktası
• B : Vektörün bitiş noktası (yön)
• F : F vektörü
• | F |: F vektörünün büyüklüğü
Vektörlerle ilgili bazı özellikler Şekil 1.2’de verilen vektörler kullanılarak şöyle sıralanabilir:

E = 2D , A ve B vektörleri eşit vektörlerdir. Çünkü doğrultu, yön ve büyüklükleri aynı; yalnız başlangıç noktaları farklıdır. Vektörün doğ rultu yön ve miktarı değiştirilmeden taşınmasında sakınca yoktur.

A, B, C, D vektörlerinin her birinin uzunluğu ölçekli çizim üzerindeki 4 kare kenarı kadardır. Bu yüzden “A, B, C, D vektörlerinin büyüklükleri eşittir.”

Bir vektörün doğrultu ve miktarı değiştirilmeden yönü ters çevrilerek vektörün “tersi” elde edilir. D vektörü A vektörünün tersi, A vektörü de D vektörünün tersidir.

Bir vektör skaler sayı ile çarpıldığında, doğrultusu değişmeden büyüklüğü değişir. E vektörü D vektörünün iki katıdır.

Bir vektör skaler bir büyüklüğe bölündüğünde doğrultusu değişmeden büyüklüğü değişir. D vektörü E vektörünün yarısı kadardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!