9. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54
“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54
C) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
6. Simya nedir, simyanın amaçları ve hedefleri nelerdir?
- Cevap: Simya, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinde uygulanan bir bilim veya felsefe dalıdır. Temel amacı, maddeyi değiştirme, arındırma ve dönüştürme işlemiyle insanın doğayı kontrol etme ve bozulan sağlığı düzeltme amacı taşır. Simyagerler, bazı maddelerin özelliklerini keşfetmek ve geliştirmek için doğaüstü güçlerle de bağlantı kurmaya çalışmışlardır.
7. Simya ile kimya bilimi arasındaki farkları açıklayınız.
- Cevap: Simya ve kimya bilimleri arasındaki temel fark, simyanın esas olarak felsefi ve mistik bir yaklaşım sergilemesi ve bilimsel yöntemlerle desteklenmemesi, kimya biliminin ise doğa yasalarını açıklamak için bilimsel yöntemleri kullanan bir bilim dalı olmasıdır. Simya, kimyaya göre daha çok sembolik, gizemli ve deneysel bir yaklaşım sergilerken, kimya bilimi deneysel verilerle çalışır ve matematiksel yöntemlerle teorileri açıklamaya çalışır.
8. Simyanın kimya bilimine katkıları nelerdir?
- Cevap: Simyanın kimya bilimine katkıları, simyagerlerin bazı temel kimyasal elementlerin özelliklerini keşfetmeleri ve maddeyi değiştirme işlemlerindeki pratik deneyimleri sayesinde gerçekleşmiştir. Simyagerler, maddeyi belirli bir şekilde dönüştürmek için çeşitli teknikler geliştirmişlerdir. Bu teknikler, bazı modern kimya proseslerinin geliştirilmesine katkı sağlamıştır. Simya, ayrıca alkimya, farmakoloji, tıp ve metalurji gibi diğer bilim dallarının gelişmesine de yardımcı olmuştur. Ancak, simyanın felsefi ve doğaüstü yaklaşımı nedeniyle, bazı buluşlarının ve teorilerinin bilimsel bir temeli olmadığı ve yanıltıcı olduğu da unutulmamalıdır.
9. SO3 ve CO'nun insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir?
- Cevap: SO3 havadan ağır, yanıcı olmayan, zehirli bir gazdır. SO3 atmosferdeki su buharı ile etkileşerek asit yağmurlarına yol açar. CO havadan ağır, yanıcı, kokusuz ve çok zehirli bir gazdır.
10. Empedokles, Aristo, Robet Boyle’nin element tanımlarını yapınız.
- Cevap:
11. Kimya bilimi neden disiplinlere ayrılmıştır?
- Cevap: Kimya biliminde eski çağlardan itibaren bilgi birikimi arttıkça alt disiplinler ortaya çıkmıştır.
12. Kimya disiplinlerinden; organik kimya, anorganik kimya, endüstriyel kimya, biyokimyanın uğraş alanlarını yazınız.
- Cevap:
13. Aşağıda formülü verilen bileşiklerin yaygın adlarını yazınız.
- Cevap:
a) H2SO4
➜ Zaç yağı
b) HNO3
➜ Kezzap
c) CH3COOH
➜ Asetik asit
ç) CaCO3
➜ Kireç taşı
d) CaO
➜ Sönmemiş kireç
e) NH3
➜ Amonyak
f) NaCl
➜ Yemek tuzu
g) NaOH
➜ Sud kostik
ğ) KNO3
➜ Güherçile
14. Element nedir? Elementlerin genel özelliklerini yazınız.
- Cevap:
15. Kimyager ve kimya mühendisi arasındaki farkları yazınız.
- Cevap:
16. Yarı iletken teknolojiler hangi alanda kullanılır?
- Cevap: Yarı iletken malzemeler savunma sistemlerinden cep telefonlarına, uydu sistemlerinden bilgisayar teknolojisine kadar pek çok uygulama alanına sahiptir.
17. Yarı iletken teknolojilerinin Türkiye’nin bilimsel ve ekonomik gelişimine katkıları nelerdir?
- Cevap: Yarı iletken teknolojilerinin üretildiği laboratuvarlar yurt dışında araştırma yapan bilim insanlarının da çalışabileceği yerler olmuştur. Böyle çalışmalar beyin göçünü engelleyerek kısa sürede dışa bağımlılığı azaltacaktır.
18. Adli araştırmalarda kimyanın görevi ve katkıları nelerdir?
- Cevap: Adli vakaları aydınlatmada, olay yeri incelemelerinde ve parmak izi tespitinde adli kimyadan yararlanılır.
19. Bileşik nedir? Bileşiklerin genel özelliklerini yazınız.
- Cevap:
➢ Bileşikler, elementlerden farklı özelliklere sahiptir ve kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşurlar.
➢ Bileşikler, bileşen elementlerin oranlarına göre değişen sabit kimyasal formüllerle tanımlanır.
➢ Bileşikler, farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olabilirler. Bazı bileşikler katı haldeyken bazıları sıvı veya gaz halinde olabilirler.
➢ Bileşikler, elementlerin birleşmesi sonucu oluştuğundan, bileşen elementlerin özelliklerinden türetilmezler.
➢ Bileşikler, doğada ve laboratuvar ortamında birçok farklı şekilde üretilebilir.
➢ Bileşikler, çeşitli endüstriyel ve ticari kullanımlar için üretilirler. Örneğin, polimerler, ilaçlar, gübreler, deterjanlar, boyalar, kimyasal patlayıcılar ve pestisitler gibi ürünler bileşiklerin kullanıldığı örneklerdir.
Ç) Aşağıdaki cümleleri okuyarak yanlış ifadeleri belirleyiniz. Yanlış ifadelerin doğrusunu yazınız.
- Cevap:
20. Robert Boyle’e göre sodyum hidroksit, kireç, su gibi bileşikler element sayılmıştır. (D)
21. Simyacılar; ısıtma kabı, fırın, pota, imbik gibi araçları kullanmışlardır. (D)
22. Simyacılar; plastik, cam, seramik, barut ve sabunu üretmişlerdir. (Y)
23. Kimyacılar toprak tahlili yaparak tarımda verimi arttırmaya yardımcı olurlar. (D)
24. Dünyada doğal sera etkisine en çok katkısı olan madde su buharıdır. (D)
25. Doğal kimyasal maddelerin hepsi yararlıdır. (Y)
26. Bileşikler kendilerini oluşturan elementlerin özelliklerini taşımaz. (D)
27. CaCO3 bileşiğinin yaygın adı kireç taşıdır. (D)
28. Derişik asitler seyreltilirken asidin üzerine su ilave edilir. (Y)
29. Modern anlamda ilk element tanımını Aristo yapmıştır. (Y)
30. <^> Güvenlik işareti toksik (zehirli) maddeyi gösterir. (Y)
31. Gıda üretimi ve işlenmesi; su arıtımıyla su kalitesinin iyileştirilmesi kimya mühendisinin uğraş alanıdır. (D)
9. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok