“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 98 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98


C) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
7. 5B, 12Mg, 19K element atomlarının, katman elektron dağılımını yapınız. Periyodik cetveldeki periyot ve grubunu bulunuz.
  • Cevap:
5B; 2) 3) 2. Periyot 3A 12Mg; 2) 8) 2) 3. Periyot 2A 19K; 2) 8) 8) 1 4.periyot 1A
8. Atomda elektrik yüklerinin varlığı ilk kez nasıl tespit edilmiştir?
  • Cevap: Faraday’ın yapmış olduğu deneylerden çıkarmış olduğu nicel ölçümlere göre bir atomdan diğerine taşınabilen atom altı parçacıklar vardır. Taşınabilen bu yük parçacıklarına daha sonra elektron adı verilmiştir. Elektronun varlığı William Crooks tarafından gaz boşaltım tüplerindeki ışımalarla keşfedilmiştir.

9. Dalton ve Thomson atom modellerini açıklayarak eksik yönlerini belirtiniz.
  • Cevap: Dalton modelinin eksiklikleri; Atomun içi dolu küre olmadığı, Bir elementin tüm atomlarının aynı olmadığı, Atomun parçalanabildiği(çekirdek tepk.) bilinmektedir.Proton, nötron ve elektronların varlığından söz etmemiştir. Thomson modelinin eksiklikleri; Proton ve elektronların homojen dağıldığı iddiası yanlıştır.Atom çekirdeği ve nötrondan bahsedilmemiştir.

10. Periyodik cetvelin 1A, 2A, 7A ve 8A gruplarının adlarını yazınız.
  • Cevap: 1A Alkali metaller, 2A Toprak alkali metaller, 7A Halojenler ve 8A Soy gazlar.

11. Metal, ametal ve soy gazların genel özelliklerinden dörder tanesini yazınız.
  • Cevap:

12. 20X2+ iyonu ile Y- iyonu izoelektroniktir. Y atomunun nötron sayısı proton sayısından 3 fazla olduğuna göre Y atomunun nükleon sayısı kaçtır?
  • Cevap: 20X2+ iyonu ile Y− iyonu izoelektronik Y atomunun atom numarası 17 dir. Kütle no = proton sayısı + nötron sayısı olduğuna göre Kütle no = 17 + 20 = 37 = Nükleon sayısı

13. İzotop, izoton, izobar, izoelektronik kavramlarını açıklayınız.
  • Cevap:
İzotop: Aynı elementin atomlarının sayıları aynı ancak nötron sayıları farklı olan atomlara denir. Örneğin, karbonun üç izotopu vardır: 12C, 13C ve 14C. İzoton: Nötron sayıları aynı ancak proton sayıları farklı olan atomlara denir. Örneğin, borun iki izotonu vardır: 10B ve 11B. İzobar: Toplam nötron ve proton sayıları aynı ancak elementleri farklı olan atomlara denir. Örneğin, karbon ve azotun izobarları vardır: 12C ve 13N. İzoelektronik: Aynı elektron sayısına sahip olan atomlar veya iyonlar arasındaki ilişkiyi ifade eder. Örneğin, Na+, Mg2+ ve Al3+ iyonları izoelektroniktir çünkü hepsi 10 elektrona sahiptir.
14. Yukarıdaki tabloya göre izotop ve izoton atomları bulunuz.
  • Cevap: X ve K izotop, Z ve K izotondur.

15. Atom, molekül, iyon, anyon, katyon kavramlarını tanımlayınız.
  • Cevap:
Atom: Kimyasal elementlerin yapı taşıdır ve çekirdek ile çevresindeki elektronlardan oluşur. Molekül: En az iki atomun birleşerek oluşturduğu yapıdır. Moleküllerin bağları, atomların elektronlarının birbirine nasıl bağlandığına bağlı olarak farklılık gösterir. İyon: Elektron kaybı veya kazanması sonucu oluşan yüklü parçacıklardır. Bir atom, bir veya daha fazla elektron kaybederek pozitif bir iyon haline gelebilirken, bir veya daha fazla elektron kazanarak negatif bir iyon haline gelebilir. Anyon: Negatif yüklü iyonlardır. Bir atomun bir veya daha fazla elektron kazanması sonucu oluşurlar. Katyon: Pozitif yüklü iyonlardır. Bir atomun bir veya daha fazla elektron kaybetmesi sonucu oluşurlar.
16. İyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi, elektronegatiflik kavramlarını açıklayınız.
  • Cevap:
İyonlaşma enerjisi: Bir atomun bir elektronunu uzaklaştırmak için gerekli olan minimum enerjidir. İyonlaşma enerjisi, atomun elektronlarının çekirdek ile olan çekim kuvveti ile elektronun çevresindeki diğer elektronlar tarafından hissedilen itici kuvvetlerin toplamına bağlıdır. Elektron ilgisi: Bir atomun, nötr halden negatif bir iyon haline dönüştürülmesi sırasında bir elektron kazanma yeteneğini ölçer. Elektron ilgisi, atomun yarı dolu veya dolu bir kabuğa sahip olmasına bağlı olarak değişir. Elektronegatiflik: Bir atomun, bir bağdaki elektronları kendisine çekme yeteneğini ölçer. Bir atomun elektronegatifliği, çekirdek ile elektronların uzaklığına, çekirdek yüküne ve diğer atomların yakınlığına bağlıdır. Daha yüksek bir elektronegatiflik, daha fazla elektron çekme yeteneğine sahip olduğunu gösterir.
17. Periyodik sistemin elementleri tanıma ve özelliklerini incelemede ne gibi faydaları vardır?
  • Cevap: Yarı iletken teknolojilerinin üretildiği laboratuvarlar yurt dışında araştırma yapan bilim insanlarının da çalışabileceği yerler olmuştur. Böyle çalışmalar beyin göçünü engelleyerek kısa sürede dışa bağımlılığı azaltacaktır.

18. D. Mendeleyev, periyodik cetveli oluştururken hangi hususları dikkate aldığı için başarılı olmuştur?
  • Cevap:
Elementlerin atom ağırlıklarına göre sıralanması gerektiğini fark etmiştir. Bazı elementlerin özelliklerinin diğer elementlerinkilere benzediğini fark etmiş ve bu benzerlikleri kullanarak elementleri gruplandırmıştır. Bıraktığı boşluklar sayesinde henüz keşfedilmemiş elementleri önceden tahmin etmiştir. Cetveli dikey olarak gruplara, yatay olarak periyotlara ayırmıştır. Bu düzen, elementlerin benzer fiziksel ve kimyasal özelliklerinin düzenli bir şekilde tekrar etmesini açıklamaktadır.
Ç) Aşağıdaki cümleleri okuyarak yanlış ifadeleri belirleyiniz. Yanlış ifadelerin doğrusunu yazınız.
  • Cevap:

19. Dalton’a göre protonlar atomun çekirdeğinde bulunur. (Y)
20. Periyodik cetvelin 1. periyodunda 2 element bulunur. (D)
21. EH İH, 2H, 31H atomları birbirinin izotonudur. (Y)
22. 2He ile 20Ca atomları periyodik cetvelin aynı grubunda bulunur. (Y)
23. Nükleon sayıları eşit olan farklı atomlara izobar denir. (D)
24. Atom çekirdeğinde bulunan nötronları Thomson keşfetmiştir. (Y)
25. Gruplarda yukarıdan aşağıya doğru inildikçe iyonlaşma enerjisi artar. (Y)
26. Elementlerin modern periyodik cetveldeki yeri atom numaralarına göre belirlenir. (D)
27. Beyaz ışık sürekli spektrum verir. (D)
28. Atomdaki çekirdeğin varlığı Bohr atom modeli ile açıklanmıştır. (Y)

9. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.