Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları / 9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Atmosfer ve Sıcaklık Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Atmosfer ve Sıcaklık Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Atmosfer ve Sıcaklık Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite  Doğal Sistemler Sayfa 91, 92,93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102  5. Bölüm İklim Bilgisi Atmosfer ve Sıcaklık Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Bölüm İklim Bilgisi Atmosfer ve Sıcaklık Ölçme ve Değerlendirme

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. İklim olayları neden troposferde yaşanmaktadır?

  • Cevap: İklim olaylarının troposferde yaşanmasının nedeni su buharının tamamına yakını ve gazların %75’i bu katmandadır.

2. Okyanus akıntıları sıcaklığı nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: Sıcak okyanus akıntıları sıcaklığı artırırken soğuk okyanus akıntıları sıcaklığı düşürmektedir.

3. Atmosfer olmasaydı bu durumdan sıcaklık nasıl etkilenirdi?

  • Cevap: Atmosfer olmasaydı yeryüzü aşırı ısınır ve aşırı soğurdu.

4. İklim elemanları hangileridir?

  • Cevap: İklim elemanları sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağıştır.

5. Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık neden düzenli bir şekilde azalmaz?

  • Cevap:  Dünya’nın yüzeyi homojen bir yapıda olmadığından Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık düzenli bir şekilde azalmaz.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Bir bölgede kısa süre içinde etkili olan hava koşullarına hava durumu denir.
2. Dönenceler dışında ve Kuzey Yarım Küre’deki dağların güney yamaçları Güneş’ten daha çok enerji almaktadır.
3. Nemli yerlerde sıcaklık farkı azdır.
4. Kuzey Yarım Küre’de kuzeyden esen rüzgârlar sıcaklığı düşürür.
5. Yüksek enlemlerden gelen okyanus akıntıları sıcaklığı düşürür.
6. Kuzey Yarım Küre’nin ortalama sıcaklığı Güney Yarım Küre’ye göre daha yüksektir.

C. Haritaya göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Kaç numaralı yerde sıcaklık yıl boyunca çok az değişmektedir? Neden?

  • Cevap: II.

2. Ocak ayında en düşük sıcaklıklar kaç numaralı yerde yaşanır? Neden?

  • Cevap: III.

3. Kaç numaralı yerde dağların kuzey yamaçlarındaki dağlar bakı durumundadır?

  • Cevap: I.

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı

1. I. Yeryüzüne daha çok meteor düşerdi.
I I. Yeryüzü aşırı ısınır, aşırı soğurdu.
III. Rüzgârın şiddeti artardı.
IV. Yağış miktarı artardı.
Yukarıdakilerden hangileri atmosferin olmaması durumunda meydana gelirdi?
A) I ve II B) I ve III
C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: A

2. Ekvator’a aynı uzaklıkta bulunan, biri kuzey diğeri güney yarım kürede yer alan iki şehrin aşağıdaki özelliklerinden hangileri kesinlikle farklıdır?
A) Yıllık sıcaklık ortalaması
B) Sıcaklığın yıl içindeki dağılışı
C) Gerçek sıcaklığı ile indirgenmiş sıcaklığı arasındaki fark
D) 23 Eylül’de güneş ışınlarının düşme açısı
E) Ortalama yükseltisi

  • Cevap: B

3.Haritada numaralarla gösterilen okyanus akıntılarından hangileri sıcaklığı yükseltmektedir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: C

4. Aşağıdakilerden hangisi sıcaklığın zamanla değişmesinin nedenlerindendir?
A) Bakı durumu
B) Yükselti
C) Karasallık
D) Dünya’nın şekli
E) Dünya’nın hareketleri

  • Cevap: E

5. Enlemden dolayı güneyden esen rüzgârların sıcaklığı düşürdüğü bir yer için aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?
A) Tropikal kuşaktadır.
B) Güney Yarım Küre’dedir.
C) Deniz kıyısındadır.
D) Nem oranı düşüktür.
E) Yüksek enlemlerdedir.

  • Cevap: B

6.İzohips haritasında numaralarla gösterilen yerlerden hangisi Güneş’ten daha fazla enerji almaktadır?
A) I B) II C) III
D) IV E) V

  • Cevap: A

Basınç ve Rüzgârlar

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı

Hava kütlelerinin neden hareket ettiğini araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri defterinize yazınız.

  • CevapHava kütlesi, sıcaklık ve nem bakımından benzer olan büyük atmosfer parçalarına verilen isimdir. Hava kütlelerinin çevresindeki diğer hava parselleriyle belirli ve açık bir sınırı vardır.Hava kütlesi iki koşul bir araya geldiğinde oluşur: Homojen bir yeryüzü parçası (kara parçası veya okyanus yüzeyi). Bu yeryüzü bölümü üzerinde atmosfer parçasının uzun süre kalması. Hava kütlelerinin oluştuğu bölgelere kaynak bölgeler denir. Güneşlenmenin homojen olduğu büyük su ve kara yüzeyleri, alçalıcı hava kütlelerinin olduğu sübsidans alanları, yüksek basınç alanları hava kütlelerinin oluşumuna uygun alanlardır. Tropikal bölgeler ve kutup bölgeleri hava kütleleri oluşuma uygunken orta enlemler fazla uygun değildir. Orta enlemlerde hava fazla hareketlidir ve nemlilik ile sıcaklık değişkendir. Kutuplar ve tropikal bölgede sıcaklık ve nemlilik daha stabildir.

    Oluşan hava kütlesi hareketi sırasında farklı bir özellikte alandan geçerken yeni bir özellik kazanırsa, bu alanlara ikincil kaynak bölgesi denir. Örneğin; Sibirya üzerinde kışın oluşan soğuk ve kuru (karasal kutbî cP) hava kütlesi, Karadeniz’i geçerken alttan nem kazanarak nemli hava kütlesi haline gelir.

Fotoğraftaki deneyde içinde sıvı bulunan ve ortasında mum yanan bir kabın üzerine bir cam kap kapatılınca alttaki kapta bulunan sıvı, üzerine kapatılan kabın içinde yükseliyor. Sıvının yükselmesinin nedeni sizce ne olabilir? Düşüncelerinizi sınıfta söyleyiniz.

  • Cevap:

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevabı

Aşağıdaki kutucukların içine rüzgârlarla ilgili bazı kavramlar yazılmıştır. Size yöneltilen soruları kutucuklardaki harfler ile cevaplayınız. Kavramların önündeki harfleri soruların karşısındaki kutucuklara yazınız.

1. 30. enlemlerden Ekvator’a yıl boyunca esen rüzgârların adı nedir? (Alize)
2. Bir dağ yamacı boyunca yükseldikten sonra karşı yamaçtan alçalan sıcak ve kuru rüzgârın adı nedir? (Fön)
3. Gündüz serin olan denizden sıcak olan karaya doğru esen yerel rüzgâra ne ad verilir? (meltem)
4. 30. enlemlerden 60. enlemlere yıl boyunca esen rüzgârlar hangisidir? (Batı rüzgârı)
5. Güneydoğu Asya’da yaklaşık altı ay boyunca denizden karaya esen ve yağış getiren rüzgârın adı nedir? (Yıldız)
6. Ekvator’da yıl boyunca etkili olan basınç merkezine ne ad verilir? (Termik Alçak Basınç)
7. 30. enlemlerde etkili olan sürekli basınç merkezinin adı nedir? (Sürekli basınç)
8. Yatay yönlü hava akımlarına ne ad verilir? (Alçak basınç)

0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir