Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Nem ve Yağış Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

Hediye Vakti

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Nem ve Yağış Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite  Doğal Sistemler Sayfa 113, 114  5. Bölüm İklim Bilgisi Nem ve Yağış Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Bölüm İklim Bilgisi Nem ve Yağış Ölçme ve Değerlendirme

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Havadaki nem nasıl oluşmaktadır?

  • Cevap: Havadaki nem buharlaşma ve terlemeyle oluşmaktadır.

2. Bağıl nem hangi durumlarda artmaktadır?

  • Cevap: Bağıl nem mutlak nemin artması ya da sıcaklığın düşmesiyle artar.

3. Nimbüs bulutlarının özelliği nedir?

  • Cevap: Nimbüs bulutları yağış bırakır.

4. Sis nasıl oluşmaktadır?

  • Cevap: Sis, yeryüzüyle temas hâlinde olan havanın soğumasıyla oluşur.

5. Bulutların oluşturduğu yağış türleri hangileridir?

  • Cevap: Bulutların oluşturduğu yağış türleri yağmur, kar ve doludur.

6. Cephe yağışları nasıl gerçekleşmektedir?

  • Cevap: Cephe yağışları sıcak hava ve soğuk havanın karşılaşmasıyla oluşur. Yoğunluğu az olan sıcak ve nemli hava soğuk havanın üzerine doğru yükselir. Yükselirken soğur ve yağış bırakır.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Denizden uzaklaştıkça mutlak nem azalır.
2. Maksimum nem, sıcaklığa göre değişmektedir.
3. Antarktika, yeryüzünün en az yağış alan yerlerindendir.
4. Yükselen havanın maksimum nemi azalır.
5. Kırağı, su buharının doğrudan buz hâline geçmesiyle gerçekleşen yeryüzüyle temas hâlindeki havada gerçekleşen yoğuşma şeklidir.
6. Orta kuşak karalarının batısı düzenli yağış alan yerlerdendir.

C. Haritaya göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Kaç numaralı yerler yeryüzünün en az yağış alan yerlerindendir? Neden?

  • Cevap: III.

2. Kaç numaralı yerlerin yağış rejimi düzensizdir? Neden?

  • Cevap: I çünkü dönenceler bölgesinde yağış rejimi düzensizdir.

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı

1. I. Kıyılarda mutlak nem daha fazladır.
I I. Alçalan havada nem açığı oluşur.
III. Bağıl nem her yerde aynıdır.
IV. Yüksek basınç alanında yağış olasılığı fazladır.
Yukarıdaki yargılardan hangileri doğrudur?
A) I ve II B) I ve III
C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: A

2. Yağış rejimi düzenli olan bir bölge için aşa- ğıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bağıl nemi yüksektir.
B) Sürekli yüksek basınç alanıdır.
C) Yükselici hava hareketleri etkilidir.
D) Sıcaklık farkları azdır.
E) Bulutlanma fazladır.

  • Cevap: B

3.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangileri yeryüzünün en fazla yağış alan bölgelerindendir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: A

4. Bağıl nemi %90 olan bir hava kütlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Sıcaklığı artarsa doyma noktasından uzaklaşır.
B) Bir yamaç boyunca yükselirse doyma noktasına ulaşır.
C) Soğuk bir havayla karşılaşırsa yağış bırakabilir.
D) Alçalırsa maksimum nemi azaldığı için bağıl nemi artar.
E) Sıcak bir havayla karşılaşırsa bağıl nemi azalır.

  • Cevap: D

5. I. Akdeniz kıyıları
I I. Orta kuşak karalarının batısı
III. Ekvatoral bölge
IV. Güneydoğu Asya
Yukarıdaki bölgelerden hangilerinin yağış rejimi düzenlidir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: C

6. I. Sıcak ve nemli bir havanın soğuk bir yüzeye gelmesi
II. Yamaç boyunca yükselen havanın soğuması
III. Yeryüzünün ışımayla ısı kaybetmesi Yukarıdakilerden hangileri sis oluşmasına neden olur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: E
2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!