Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Türkiye’nin İklimi Ölçme ve Değerlendirmesi Cevapları

Hediye Vakti

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Türkiye’nin İklimi Ölçme ve Değerlendirmesi Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite  Doğal Sistemler Sayfa 148, 149  5. Bölüm İklim Bilgisi Türkiye’nin İklimi Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Bölüm İklim Bilgisi Türkiye’nin İklimi Ölçme ve Değerlendirmesi

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Türkiye’nin konumu iklim koşullarını nasıl etkilemektedir?

  • CevapTürkiye, konumundan dolayı ılıman iklim koşullarına sahiptir. Dört mevsim belirgin olarak yaşanır. Yıllık sıcaklık farkları fazladır

2. Ülkemizde kısa mesafelerde iklim koşullarının değişmesinin nedeni nedir?

  • CevapÜlkemizde kısa mesafelerde iklim koşullarının değişmesinin nedeni yükselti farklarının fazla olmasıdır.

3. Ülkemizin iklimini etkileyen termik kökenli basınç merkezleri hangileridir?

  • CevapÜlkemizin iklimini etkileyen termik kökenli basınç merkezleri Sibirya yüksek basınç merkezi ile Basra alçak basınç alanıdır.

4. Türkiye, sürekli rüzgârlardan hangisinin etki alanındadır?

  • CevapTürkiye, sürekli rüzgârlardan batı rüzgârlarının etki alanındadır.

5. Ülkemizin hangi yörelerinin yağış rejimi düzenlidir?

  • CevapÜlkemizde Karadeniz kıyılarının yağış rejimi düzenlidir

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Ülkemizde yıllık ortalama nemin en düşük olduğu yer……Güneydoğu Anadolu’dur. 
2. Karadeniz ve Marmara kıyıları, ülkemizde nem ortalaması en… .yüksek..…olan yerlerdendir.
3. Okyanus akıntıları, ülkemizin iklimi üzerinde etkisi..yoktur. 
4. Doğu Anadolu üzerinden gelip Kuzey Anadolu Dağları’nı aşarak Doğu Karadeniz kıyılarını etkileyen föhn bu kesimde sıcaklığı artırmaktadır.
5. Lodos,…. .güneybatıdan ..eser ve sıcaklığı..…yükseltir.. 
C. Haritaya göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Kaç numaralı yerde yıllık sıcaklık farkı daha fazladır ve bu durum ekonomik yaşamı nasıl etkiler?

  • Cevap: IV. Numaralı yerde yani Erzurum- Kars yöresinde sıcaklık farkı daha fazladır.Çünkü sert karasal iklim vardır. Ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Çünkü karlardan dolayı tarım yapılamamakta ancak hayvancılık gelişebilmektedir.

2. Kaç numaralı yerde kuraklık daha şiddetlidir, ve bu tarımsal üretimi nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: II. numaralı yerde Şanlıurfa-Mardin yöresinde kuraklık daha şiddetlidir. Çünkü Arap coğrafyasından gelen çöl ikliminin etkisi vardır. Tarımda sulama sıkıntıları yüzünden bu bölgelerde zorluk çekilmektedir. Genellikle küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

3. Kaç numaralı yerler daha fazla yağış almaktadır? Neden? Bu durum doğal bitki örtüsünü nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: III. numaralı yerler yani Rize-Trabzon arası Karadeniz iklimi olduğundan dolayı daha fazla yağış alır. Bu iklimin özelliklerinden dolayı ise fındık ve çay gibi endemik tarım ürünlerinin üretimi yapılmaktadır.

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı

1. I. Kara yel I I. Poyraz
III. Keşişleme
IV. Kıble
Yukarıdaki rüzgârlardan hangileri estikleri yerlerde sıcaklığı düşürmektedir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: A

2. Türkiye’de dağ, vadi, deniz ve kara meltemlerinin görülmesi;
I. orta kuşakta bulunması,
I I. yeryüzü şekillerinin engebeli olması,
III. çevresinde denizlerin bulunması özelliklerinden hangileriyle açıklanabilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II
C) Yalnız III D) I ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: E

3.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde kuraklık daha şiddetlidir?
A) I B) II C) III D) IV E) V

  • Cevap: E

4. I. Çankırı I I. Antalya
III. Sinop
IV. Şanlıurfa
Yukarıdaki illerden hangileri arasındaki sıcaklık farkının temel nedeni enlem etkisidir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: C

5. Ankara’da yıllık sıcaklık ortalaması 11,9 °C iken bu değer Erzurum’da 5,7 °C’tur.
Yaklaşık aynı enlemlerde bulunan bu şehirler arasındaki sıcaklık farkı;
I. güneş ışınlarının düşme açısı,
I I. yükseklik,
III. bakı durumu
etmenlerinden hangileriyle açıklanabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) Yalnız III D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: B

6. Aşağıdaki illerden hangisinin gerçek sıcaklığı ile indirgenmiş sıcaklığı arasındaki fark en azdır?
A) Konya B) Muş
C) Sivas D) Rize
E) Eskişehir

  • Cevap: D

 

 

 

 

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!