Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Yeryüzündeki İklim Tipleri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

Hediye Vakti

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 5. Bölüm İklim Bilgisi Yeryüzündeki İklim Tipleri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite  Doğal Sistemler Sayfa 127, 128  5. Bölüm İklim Bilgisi Yeryüzündeki İklim Tipleri Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Bölüm İklim Bilgisi Yeryüzündeki İklim Tipleri Ölçme ve Değerlendirme

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. İklim koşulları ile bitki örtüsü arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: İklim koşulları ile bitki örtüsü arasında bulunan ilişki şu şekildedir;

    Değişik alanlar yer alan iklim tipi benzerliği doğal bitki örtüsünün benzerliğini ispatlar niteliktedir. Tüm bitkilerinin kendine özgü bir iklim özelliği bulunmaktadır. Başka bir deyişle benzer iklim koşullarında benzer bitki türleri ile karşılaşmak mümkündür. Ülkemizde Kuzey- Güney yönünde uzaklık ve enlem farkı arttıkça  bitki örtüsü de çeşitlenir. Bitki örtüsü iklimin bir sebebi değil de iklimin bir sonucudur. Bu duruma örnek olarak, Maki bitki örtüsü Akdeniz ikliminin bir göstergesidir.

2. Okyanusal iklimin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Bu iklim yüzey şekilleri uygun olduğu için en güzel şekilde Kuzeybatı Avrupa’da görülür. Bu alanda Gulfstream sıcak su akıntısının da etkisini unutmamak gerekir.1-Yazlar serin, kışlar ılıktır. Tüm yıl yağışlıdır.
    2-Ortalama sıcaklık 15ºC ‘dir. Yıllık sıcaklık farkları da 15ºC kadardır. Sıcaklık nadiren 0ºC nin altına iner.
    3-Ortalama yağış 1500mm ‘dir. En fazla yağış Sonbaharda görülür.
    4-Bulutluluk ve nem oranı yüksektir. Güneşli gün sayısı azdır.
    5-Bitki örtüsü, karma ormanlardır.
    6-Kimyasal çözülme oldukça hızlıdır.Toprak mineral ve humus bakımından zengin olan Kahverengi orman toprağıdır.

3. Ekvatoral iklimin doğal bitki örtüsü nedir?

  • Cevap: Yıl boyunca sıcaklık ve nem koşulları elverişli olduğundan sürekli yeşil kalabilen yayvan yapraklı ağaçlardan oluşan gür ormanlardır. Yağmur ormanları adı verilen bu ormanlardaki ağaçların boyu yağış miktarının fazla olması nedeniyle 40-60 m lere kadar çıkabilir. Ormanaltı floarası da çok zengindir.

4. Ilıman karasal iklimin özellikleri nedir?

  • Cevap:
  • Mevsimlik ve günlük sıcaklık farklılıkları belirgin seviyededir. Yani yaz aylarındaki sıcaklık ortalaması ile kış aylarındaki sıcaklık ortalaması arasındaki fark fazladır. Aynı şekilde sabah saatlerinde yaşanan sıcaklık ile öğle saatlerinde yaşanan sıcaklık farkının da fazla olduğu görülür.
  • Bu iklimin görüldüğü yerlerde en fazla yağışın ilkbahar aylarında gerçekleştiği görülür.
  • Bu iklimin yaşandığı bir bölgede don olaylarına da sıklıkla rastlanmaktadır.

5. Sert karasal iklimin doğal bitki örtüsü nedir?

  • Cevap: Sert karasal iklim, yaşam açısından oldukça zorlayıcı bir iklim türüdür. Karasal iklime göre çok daha soğuktur. Yaz ve kış mevsimleri arasında oldukça fazla bir sıcaklık farkı bulunur. En yoğun görülen yağış türü kardır. Çok uzun süre yerde kalır. İklim şartları tarıma pek uygun değildir. Bu nedenle ürün çeşitliliği yok denecek kadar azdır. Çernozyum tipi toprak görülür. Bu iklim türünde hayvancılık en temel geçim kaynağıdır. Bitki örtüsü genellikle bozkırdır, yer yer step de görülür.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Muson bölgesindeki ormanlar kışın yaprağını……döken …..ağaçlardan oluşur.
2. Çin’in kıyı kesiminde…. muson.…iklim tipi etkilidir.
3. Kutup altı iklim bölgesinde ormanlar…. görülmez.
4. …30.. ….. enlemlerdeki dinamik yüksek basınç alanlarında alçalıcı hava hareketlerinin
etkisiyle çöller oluşmuştur.
5. Akdeniz iklim bölgesinde don olaylarına. nadiren rastlanır.

C. Yandaki grafiğe göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. Bu bölgeki sıcaklık ve yağışın yıl boyunca değişmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:  Genellikle kara ikliminin hüküm sürdüğü Ankara’da farklı iklimler vardır. Güneyde İç Anadolu’nun hususiyeti olan step-bozkır iklimi, kuzeyde ise Karadeniz bölgesinin yumuşak ve yağışlı özelliği görülür. Ankara ilinin kışları çok soğuk ve yazları da çok sıcaktır. Yıllık ısı değişikliği 40°C ile -24,9°C arasındadır. Ortalama yağış ilçelerde farklıdır. Yağış 300 mm ile 540 mm arasında, havadaki nem oranı ise % 40-79 arasında değişir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Tuz gölüne inildikçe yağış azalır. Ortalama karlı gün sayısı bir ayı geçmez.

2. Bu bölgede hangi tür doğal bitki örtüsünün yaygın olması beklenir?

  • Cevap: İlin büyük kısmında bozkır (step) bitkileri görülür.  İlk baharda yeşil olan arazi yazın sararmış ve kurumuş otlarla kaplıdır.

9. Sınıf Fersa Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. I. Ilıman karasal
II. Okyanusal
III. Akdeniz
IV. Muson
Yukarıdaki iklim bölgelerinden hangilerinde yaz ayları kuraktır?
A) I ve II B) I ve III
C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: B

2. Aşağıdakilerden hangisi okyanusal iklimin görüldüğü yerlerden biri değildir?
A) Fransa B) İngiltere
C) İtalya D) Kanada
E) ABD

  • Cevap: C

3.Yağış ve sıcaklık ortalamaları grafikle gösterilen iklim bölgesinin doğal bitki örtüsü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Savan B) Maki
C) Bozkır D) Orman
E) Tundra

  • Cevap: A

4.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangi ikisinin bitki örtüsünün benzer olması beklenir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: C

5. Aşağıdakilerden hangisinde bir iklim tipi, o iklim tipine ait olmayan bitki örtüsüyle eşleştirilmiştir?
A) Kutup altı-Step
B) Sert karasal-Tayga ormanları ve çayır
C) Ilıman karasal-Bozkır
D) Okyanusal-Orman
E) Akdeniz-Kızılçam ormanları ve maki

  • Cevap: A

6. Aşağıdaki iklim bölgelerinden hangisinde yıl boyunca konveksiyonel yağışlar görülür?
A) Okyanusal
B) Muson
C) Akdeniz
D) Ilıman karasal
E) Ekvatoral

  • Cevap: E
2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!