Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

Su ve demirin özdeş ısıtıcılarla ısıtıldığı bir çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmada 1 cal ısı verildiğinde öz ısısı 1 cal/g .oC olan suyun 1 g’ının sıcaklığının 1 oC arttığı, öz ısısı 0,1 cal/g . oC olan demirin 1 g’ının sıcaklığının ise 10 oC arttığı gözlenmiştir.
1. Yönerge
Yapılan bu çalışmadan elde edilen verilere göre aşağıdaki soruları cevaplandırınız ve sonuçlarınızı arkadaşlarınızın sonuçları ile karşılaştırınız.

1.Aynı miktarda enerji aktarılmasına rağmen su ve demirin sıcaklığında farklı değişimler oluşmasının sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Maddelerin öz ısıları farklı olduğu için sıcaklık değişimleri de farklıdır. Suyun öz ısısı, demirin öz ısısından daha büyüktür. Öz ısısı büyük olan maddelerin sıcaklık değişimi, öz ısısı küçük olanlara göre daha azdır.

2.Suyun demirle aynı sürede eşit sıcaklığa ulaşabilmesi için ısı kaynaklarının seçiminde hangi özelliğe dikkat edilmelidir? Bunun sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Suyun öz ısısı, demirin öz ısısının 10 katı olduğu için suyu demirle aynı sıcaklığa getirebilmek için suya demire verilenden 10 kat fazla ısı vermek gerekir. Bu nedenle biri diğerinden 10 kat daha fazla ısı veren kaynaklar seçilmelidir.

3.Farklı kütlelerdeki su ve demire eşit miktarda ısı verilseydi bu maddelerin sıcaklık değişimleri arasındaki büyüklük ilişkisi nasıl olurdu? Isı sığası kavramından yola çıkarak yorumlayınız.

  • Cevap: Aynı miktarda ısı alan maddelerde ısı sığası büyük olanın sıcaklığı, ısı sığası küçük olan maddenin sıcaklığından daha az artar.Demirin kütlesi, suyun kütlesinin 10 katı olursa ısı sığaları eşit olur ve sıcaklıkları eşit artar. Demirin kütlesi, suyun kütlesinin 10 katından fazla olursa demirin ısı sığası, suyun ısı sığasından büyük olur ve demirin sıcaklığı sudan daha az artar. Demirin kütlesi, suyun kütlesinin 10 katından az olursa demirin ısı sığası, suyun ısı sığasından küçük olur ve demirin sıcaklığı sudan daha çok artar.

2. Yönerge
Aşağıda günlük hayatta karşılaşabileceğiniz bazı olaylar ve bu olaylarla ilgili sorular verilmiştir. İlgili soruları ısı sığası kavramı ile ilişkilendirerek cevaplayınız.

1. Peynirli pide yerken pidenin hamur kısmı ağzı yakmazken üzerindeki peynirin yakmasının nedeni ne olabilir? Siz de günlük hayatınızdan benzer örnekler veriniz.

  • Cevap: Hamurun ısı sığası büyük, peynirin ısı sığası küçüktür. Isı sığası küçük olan maddeler daha hızlı ısı verir. Aslında fırından çıkarılıp hemen yenmeye başlandığında her yeri aynı sıcaklıkta olan pidenin peynirinin sıcaklığı, hamurunun sıcaklığından daha hızlı düşer. Peynirin hızlı bir şekilde verdiği ısı ağzı yakar.

2 Park ve bahçelerdeki bankların metalden imal edilmesi ne tür sorunlara yol açabilir? Bu sorunlara ne gibi çözüm önerileri sunabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Metaller, öz ısısı düşük olduğu için çabuk ısınıp çabuk soğur. Metalden yapılan banklar da bu nedenle yazları çok sıcak, kışları çok soğuk hissedilir ve konforlu bir oturma alanı sağlamaz. Metal yerine öz ısısı büyük olan ahşap malzeme seçilerek her mevsim oturulabilir sıcaklıkta hissedilen banklar yapılabilir.

3. Bir fırın tepsisi imal edecek olsanız seçeceğiniz maddenin öz ısısı küçük mü yoksa büyük mü olurdu? Seçiminizin avantajlı ve dezavantajlı yönlerinin neler olabileceğini yazınız.

  • Cevap: Bir fırın tepsisi imal edilecek olunsa ham maddesinin öz ısısının tepsinin kullanım amacına yönelik olarak seçilmesi gerekir. Börek pişirmek için kullanılacak tepsi, öz ısısı küçük olan bir maddeden yapılmalıdır. Çünkü bu tür maddeler çabuk ısınıp çabuk soğur. Hem çabuk ısındığı için daha kısa zamanda pişirme sürecini tamamlar ve bu sayede daha az enerji tüketilir hem de ısı verme işlemi sonlandırıldığında çabuk soğuduğu için sıcaklık kontrolünü kolay sağlanır ve böreğin altı yanmamış olur. Fakat uzun sürede, yavaş yavaş pişmesi istenen et yemekleri için güveç gibi öz ısısı büyük olan bir maddeden fırın tepsisi yapılmalıdır. Çünkü bu tür maddeler geç ısınıp geç soğur. Yavaş yavaş aldığı ısıyı yine aynı hızla yemeğe aktarır. Bu sayede ısı verme işlemi sonlansa da güvecin içindeki yiyecekler pişmeye devam eder ve uzun süreli pişirme sonunda bazı yemekler daha lezzetli olur.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!