Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 197

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 197 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 197

“Demirden yapılan taburede sıcaklık değişimi, tahtadan yapılana göre daha hızlı gerçekleşir.” “Yarım çaydanlık su, tam dolu olandan daha çabuk kaynar.” “Denizler karalardan daha geç ısınır ve daha geç soğur.” Bunlara benzer birçok durum açıklanırken maddeye ait öz ısı, madde miktarı ve ısı sığası özelliklerinden yararlanılır. Öz ısı, maddeler için ayıt edici özellik olup bazı maddelere ait öz ısı büyüklükleri tabloda verilmiştir.

1) Tablodaki maddelerden eşit kütlelerde alınıp özdeş ısıtıcılarla ısıtıldığında hangisinin sıcaklığını yükseltmek ve hangisinin sıcaklığını düşürmek daha zordur? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Eşit kütlelerde alınıp özdeş ısıtıcılarla ısıtıldığında öz ısısı büyük olan maddelerin sıcaklık değişimi yavaş, öz ısısı küçük olanınki daha hızlı gerçekleşir. Bu nedenle öz ısısı en büyük olan suyun sıcaklığını yükseltmek ve düşürmek diğerlerine göre daha zordur.

2)Sıcaklığı kısa sürede yükselen ve kısa sürede düşen bir radyatör yapılacak olsaydı bu radyatörde kullanılması en uygun sıvı tablodakilerden hangisi olurdu? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Öz ısısı en küçük olan zeytinyağının sıcaklığını yükseltmek ve düşürmek diğerlerine göre daha kolaydır. Bu nedenle radyatörde öz ısısı en küçük olan zeytinyağı kullanılmalıdır.

(3) Tablodaki maddelerden yararlanılarak cezve yapılacaktır. Yapılacak cezvenin haznesine konulacak suyu en kısa sürede kaynatması fakat sapından tutan eli yakmaması beklenmektedir. Cezvenin haznesi ve sapı için hangi maddelerin kullanılması en uygun olur? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Cezve yapımında katı maddeler kullanılacaktır. Cezvenin haznesinin sıcaklığı hızlı, sapınınki yavaş yükselmelidir. Bu nedenle cezve haznesi öz ısısı en küçük olan bakırdan, cezve sapı öz ısısı en büyük olan tahtadan yapılmalıdır.

4) 10 kg kütleli demir ve 20 kg kütleli bakır parçalarına eşit ısı verilirse hangi maddenin sıcaklığı daha çok yükselir? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Kütleleri ve öz ısıları farklı olan cisimlere eşit ısı verilirse ısı sığası küçük olanın sıcaklığı daha çok yükselir. Demir ve bakırın ısı sığaları
    C = m • c
    CDemir = 10 • 461 = 4610j/ 0C
    CBakır = 20 • 377 = 7540 J/oC olur. Buna göre demir parçasının sıcaklığı daha çok yükselir.

(5) Size göre günlük hayatta öz ısı ya da ısı sığası kavramından en iyi yararlanılan araç gereç hangisidir? Neden böyle düşündüğünüzü yazınız ve düşüncenizi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Öğrencinin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 197 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!