Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 199

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 199 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 199

Öğretmene Not: Etkinlik sınıf ortamında yapılarak istenilen kazanımın pekiştirilmesi sağlanmalıdır.
Öz ısısı 1 cal/g • oC olan su ve 0,6 cal/g • oC olan etil alkol özdeş ısıtıcılar kullanılarak bir laboratuvar etkinliği yapılmaktadır. Bu etkinlikte önce farklı kütleli sular, sonra eşit kütleli su ve etil alkol eşit miktarda ısıtılmaktadır.

Verilen laboratuvar etkinliğine göre aşağıdaki soruları cevaplayınız ve cevaplarınızı sınıf arkadaşlarınızla karşılaştırınız.
(1) Suyun farklı kütle değerleri kullanılarak yapılan etkinlikte hangi sonuca ulaşılmış olabilir?

  • Cevap: Aynı maddenin farklı kütleleri değerlendirildiğinde sıcaklık artışının kütleye bağlı olduğu sonucuna ulaşılır. Bu durumda, kütlesi daha büyük olan suyun sıcaklık değişimi daha küçük olur.

2 Eşit kütlede su ve etil alkol kullanılarak yapılan etkinlikte hangi sonuca ulaşılmış olabilir?

  • Cevap: Kütleleri aynı olan farklı maddeler değerlendirildiğinde sıcaklık artışının maddenin cinsine bağlı olduğu sonucuna ulaşılır. Bu durumda suyun sıcaklık değişimi, etil alkolün sıcaklık değişiminden daha düşük olur.

3. Öz ısı ve ısı sığası kavramlarının ayırt edici özellikler olup olmadığını değerlendiriniz.

  • Cevap: Öz ısı, maddenin cinsine bağlı olduğu için ayırt edici özelliktir. Isı sığası ise maddenin hem cinsine hem de kütlesine bağlı olduğu için ayırt edici özellik değildir.

4) K, L, M, N ve P maddelerinin öz ısı ve kütle değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu maddeler, özdeş ısıtıcılarla eşit süre ısıtılmaktadır. Buna göre sıcaklık değişimi en küçük ve en büyük olan maddeler hangileri olur? Tablodaki değerleri kullanarak açıklayınız.

  • Cevap: Isı sığası büyük olan maddenin sıcaklık değişimi az, ısı sığası küçük olan maddenin sıcaklık değişimi fazla olur. Tablodaki verilere göre maddelerin ısı sığaları
    (Isı sığası = kütle x öz ısı)
    K maddesi için ısı sığası = 2 x 3 = 6 cal/oC
    L maddesi için ısı sığası = 1 x 2 = 2 cal/oC
    M maddesi için ısı sığası = 3 x 1 = 3 cal/oC
    N maddesi için ısı sığası = 1 x 1 = 1 cal/oC
    P maddesi için ısı sığası = 2 x 1 = 2 cal/oC bulunur.
    Sonuç olarak K maddesinin sıcaklık değişimi en küçük, N maddesinin sıcaklık değişimi en büyük olur.

Aşağıdaki soruları 1. Yönergedeki öz ısı ve ısı sığası kavramlarından yola çıkarak cevaplayınız.

1.Denizlerin öz ısısı, karaların öz ısısından büyüktür. Bu durumun sonuçlarını araştırıp yazınız.

  • Cevap: Öz ısı büyüdükçe sıcaklık değişimi yavaşlar. Denizlerin öz ısısı büyük olduğu için sıcaklığı daha yavaş artar ve azalır. Bu nedenle denizler daha geç ısınır, daha geç soğur.

2.İçinde su bulunan metal bardağın buzdolabına konduğunda içindeki sudan çok daha kısa sürede soğumasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Bu durum, metalin öz ısısının suyun öz ısısından küçük olmasından kaynaklanır.

3 Özdeş ısıtıcılarla eşit süre ısıtılan eşit kütleli X, Y ve Z cisimlerinin sıcaklıkları sırasıyla 1 oC, 1 oF ve 1 K artmaktadır. Bu sıcaklık artışlarına göre cisimlerin öz ısılarını karşılaştırınız.

  • Cevap:
    1 oF = 1,8 K
    1 oC = 1 K
    olduğuna göre en fazla Y cisminin sıcaklığı artmıştır. Öz ısısı küçük olan cismin sıcaklığı daha fazla artar. Bu yüzden X ve Z cisimlerinin öz ısıları eşit, Y cisminin öz ısısı bunların öz ısılarından küçüktür.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 199 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!