Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 233

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 233 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 233

Alper ve Deniz, Antalya’ da yaşayan iki arkadaştır. Ancak Alper ve ailesi, babasının görevi nedeniyle bir gün sonra Mardin’ e taşınacaktır. Bu nedenle Alper ve Deniz, Konyaaltı Caddesi’nde son bir kez dolaşmaya karar verirler. Bir yaz günüdür ve ikisi de aynı özelliklere sahip elbiseler giymiştir. Alper havanın çok sıcak olduğunu ve terlediğini söylerken hava sıcaklığını normal hisseden Deniz terlemediğini söyler.
Alper, taşınmalarından birkaç gün sonra Deniz’i telefonla arar. îki arkadaşın üzerinde de yine aynı elbiseler vardır. Deniz, Antalya’da hava sıcaklığının 32 oC olduğunu, gölgede bile terlediğini, sıcaktan bunaldığını anlatır. Alper ise Mardin’ de de hava sıcaklığının 32 oC olduğunu fakat terlemediğini ve havanın da kendisine çok sıcak gelmediğini söyler.
îki arkadaş bir kış günü yine telefonda konuşmaktadır. O gün Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde hem Antalya hem de Mardin’de hava sıcaklığının 18 oC ve bağıl nem oranlarının %60 olduğu yazmaktadır. Konuşma sırasında iki arkadaş da parktaki güneş gören bir bankta oturmaktadır. Deniz Antalya’da havanın soğuk olduğunu ve epey üşüdüğünü, Alper ise Mardin’de havanın güzel olduğunu ve üşümediğini söyler.

1 .Antalya’da dolaşırken Alper’in havayı çok sıcak, Deniz’ in ise Mardin de normal hissetmesinin sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Termometrenin gösterdiği sıcaklık, havanın bağıl nem oranı, rüzgâr, radyasyon gibi meteorolojik ve vücut yapısı, sağlık, beslenme, giyim gibi kişisel durumlar hissedilen sıcaklığı etkiler. İki arkadaş aynı ortamda olduklarına ve aynı özelliğe sahip elbiseler giydiklerine göre sıcaklığı farklı hissetmelerinin nedeni vücut yapıları, sağlık, beslenme gibi kişisel durumlarının farklı olmasıdır.

2 Hava sıcaklığının 32 oC olduğunu günde Deniz’ in terleyip sıcaktan bunalmış olmasının, Alper’in ise havayı çok sıcak hissetmemesinin sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hava sıcaklıklarının 32 oC olduğu gün ikisi de aynı özelliğe sahip elbiseler giymiştir. Bu durumda Deniz’in havayı daha sıcak hissetmesinin nedeni Antalya’daki bağıl nem oranının Mardin’de kinden yüksek olmasıdır. Havadaki nem arttıkça hissedilen sıcaklık da artar.

(3) Hava sıcaklığının 18 oC olduğunu günde Deniz’ in üşüdüğünü, Alper’in ise üşümediğini söylemiş olmasının nedenleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Antalya ve Mardin’de hava sıcaklıklarının 18 oC, bağıl nem oranlarının %60 olduğu ve iki arkadaşın da güneş gören bankta oturduğu bilinmektedir. Deniz’in havayı daha soğuk hissetmesinde vücut yapısı, sağlık, beslenme, giyim gibi kişisel durumlardan ve Antalya’da havanın rüzgârlı olması gibi diğer meteorolojik unsurlardan bazıları ya da hepsi etkili olmuştur.

4 Hava sıcaklığının 18 OC olduğu günde Mardin’de havanın bağıl nem oranı %60’tan yüksek olsaydı Alper’in hissettiği sıcaklık nasıl değişirdi? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlarda ortalama vücut sıcaklığı 36,5 oC olduğuna göre Alper’in vücut sıcaklığı, 18 oC olan hava sıcaklığından yüksektir. Hava, Alper’in cildine doğrudan ya da kıyafetlerinden geçerek temas eder. Havadaki nemin artması, Alper’in vücuduna temas eden nemi de arttırır. Suyun ısı iletkenliği havadan yüksektir. Bu durumda ısı, nem arttığında Alper’in vücudundan çevreye daha hızlı yayılır ve Alper de havayı daha soğuk hisseder

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 233 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!