Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 242

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 242 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 242

Yapılan bir deneyde özdeş A ve B cam bardaklarına kaynama sıcaklığındaki sudan dökülürken A bardağı çatlamış, B bardağı ise çatlamamıştır. Özdeş C ve D cam bardaklarından C bardağına metal çay kaşığı konulmuştur. İkisi de kaynama sıcaklığındaki suyla debisi aynı olacak şekilde dökülerek doldurulurken D bardağı çatlamıştır. Aynı camdan yapılan E ve F bardaklarının iç hacimleri özdeş olup E bardağı daha kalındır. İkisi de kaynama sıcaklığındaki suyla debisi aynı olacak şekilde dökülerek doldurulurken E bardağı çatlamıştır.

1) A bardağının çatlamasının sebebi nedir?

  • Cevap: Özdeş A ve B bardakları sıcaklığı aynı olan suyla doldurulurken A bardağı daha hızlı doldurulmuş olmalıdır. Burada etkili olan aynı sürede alınan ısının büyüklüğü ve genleşmedir. Isıyı önce bardağın iç yüzeyindeki moleküller alır ve bu moleküller genleşir. Isının bardağın dış yüzeyindeki moleküllere ulaşması biraz zaman alır. Bu durumda bardağın dış yüzeyindeki moleküller daha geç genleşir. Bardağın iç yüzeyindeki moleküllerle dış yüzeye kadar olan moleküllerinin orantısız genleşmesi A bardağının çatlamasına neden olmuştur.

2) D bardağının çatlamasının sebebi nedir?

  • Cevap: Metal kaşık C bardağına dökülen suyun iç enerjinin bir kısmını almıştır. Bu durumda D bardağı, aynı sürede C bardağından daha çok ısı alır. D bardağı, iç yüzeyindeki moleküllerle dış yüzeyine kadar olan moleküllerin orantısız genleşmesi nedeniyle çatlamıştır.

(3) E bardağının çatlamasının sebebi nedir?

  • Cevap: Aynı camdan yapılan bardakların iç hacimleri özdeş verilmiştir. Bardaklar sıcaklıkları aynı olan suyla debisi aynı olacak şekilde doldurulurken bardakların iç yüzeylerindeki moleküller aynı sürede eşit ısı alır. Alınan bu ısı, kalın olan E bardağının dış yüzeyindeki moleküllere daha geç ulaşır. Bu durumda E bardağı, iç yüzeyindeki moleküllerle dış yüzeyine kadar olan moleküllerin orantısız genleşmesi nedeniyle çatlamıştır.

(4) Sıcak su dökülmeden önce E bardağının içine metal çay kaşığı konulsaydı bardak yine de çatlar mıydı? Açıklayınız.

  • Cevap: E bardağına konulacak metal çay kaşığı bardağa dökülen sıcak suyun iç enerjisinin bir kısmını alırdı. Bu durumda birim zamanda aldığı ısı miktarı azalan E bardağı çatlamayabilirdi.

(5 ) F bardağı, oda sıcaklığındaki suyla doldurulup çalışan derin dondurucuya uzun bir süre konulsaydı çatlar mıydı? Açıklayınız.

  • Cevap: Soğuyan cam bardak sürekli büzülür. Su ise 4 OC’den düşük sıcaklıklara inerken genleşir. Su 0 OC’de donduktan sonra da sıcaklığı düştükçe genleşmeye devam eder. Bu durumda, camının büzülmesi ve içindeki buzun genleşmesi nedeniyle F bardağı kırılabilirdi.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 242 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!