Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 244

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 244 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 244

Eda ve Berkay kardeşler, okulda öğrendikleri katı ve sıvılarda genleşme ve büzülme olayları ile ilgili olarak tahta çubuk, metal cetvel, su, şişe ve katı cisim kullanarak evde çalışmalar yapmak istiyorlar.
Bu çalışmalarla ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız ve cevaplarınızı sınıf arkadaşlarınızla karşılaştırınız.
1.) Eda tahta çubuğun boyunu 0 oC, 45 oC ve 90 oC’ deki metal cetvellerle ölçmek istiyor. Eda, tahta çubuğun boyunu hangi sıcaklıktaki metal cetvelle daha büyük ölçer? Açıklayınız.

  • Cevap: Metal genleştikçe cetvelin bölmeleri arasındaki uzunluklar artar ve cetvel giderek daha küçük değerde ölçer. Bu nedenle 0 oCdeki cetvel tahtanın boyunu en büyük, 90 oCdeki ise en küçük ölçer.

2.) Berkay cam şişeye su doldurup buzluğa koyar. Bir süre sonra suyun donduğunu ve şişenin çatladığını gözlemler. Bu olayın nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Donarken hacmi artan maddelerden biri de sudur. Su donarken genleştiği hâlde cam şişe yeterince genleşememiştir. Suyun hacmindeki artış, şişeyi çatlatmıştır.

3.)Eda içine 0 OC, 4 OC ve 8 OCde sular koyduğu özdeş üç kaba sırasıyla K, L ve M ismini vermiştir. Suların hacimleri eşit olduğuna göre kütleleri de eşit midir? Açıklayınız.

  • Cevap: 4 oC sıcaklığı, suyun özkütlesinin en büyük, hacminin en küçük olduğu sıcaklıktır. 4 oC sıcaklığından uzaklaşırken suyun özkütlesi azalır, hacmi artar. Özkütle ile kütle doğru orantılıdır. Bu nedenle L kabındaki suyun kütlesi en büyük, K ve M kaplarındaki suların kütleleri ise küçük ve eşittir.

4. Berkay, Edanın hazırladığı 4°Cdeki suya bir katı cisim attığında cismin şekildeki gibi dengede kaldığını gözlemliyor. Sizce, suya bırakılan cismin kabın dibine batabilmesi için ne yapılmalıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Cisim suyun içinde dengede olduğuna göre cismin ve suyun özkütleleri birbirine eşittir. Suyun 4 oCde hacmi en küçük, özkütlesi en büyüktür. Suyun sıcaklığı azaltılır veya arttırılırsa özkütlesi küçülür ve cisim dibe batar.

5 Eda ve Berkay kardeşler, evde yaptıkları çalışmaları genelleştirerek günlük hayatta genleşmenin sağladığı avantaj ve dezavantajları değerlendirdiklerinde hangi sonuçlara ulaşmış olabilirler? Açıklayınız.

  • Cevap:

Günlük hayatta genleşme
Pek çok termometre çeşidinde
Mühendislikte bazı parçaların birbirine perçinlenmesinde
Sıcaklığın belli bir değere ulaştığında cihazın çalışmasını kendiliğinden durduran termostatlarda (kombi, fırın, su ısıtıcıları, çamaşır makinesi, tost makinesi, buzdolabı gibi)
Sıcak hava balonlarında
Bazı yangın alarm sistemlerinde kullanılır.
Günlük hayatta genleşme bazı durumlarda dezavantajlara neden olur. Örneğin tren rayları, viyadükler ve köprüler genleşme ve büzülmelerden etkilenmemesi için genleşme payı bırakılarak inşa edilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 244 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!