Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 251

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 251 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 251

1. İki adet cep telefonunu bir masanın üstüne koyunuz.
2. Telefonların şebeke hattından sinyal alıp almadığını kontrol etmek için telefonlardan biri ile diğerini arayınız.
3. Aradığınız telefonu alüminyum folyo ile sıkıca sarınız.
4. Telefonu tekrar arayınız.
5. 3 ve 4. basamakları aliminyum folyo yerine kağıt kullanarak tekrarlayınız.
Gerçekleştirmeniz istenen deney basamaklarından yola çıkarak deney raporunu doldurunuz.

  • Cevap:

ETKİNLİK ADI: Faraday Kafesi Nasıl Çalışır?
AMACI: İletken ve yalıtkanlarda yük dağılımını karşılaştırmayı sağlamak.
HİPOTEZ: İletken maddelerden yapılmış kapalı bir yapı olan Faraday kafesi oluşturulursa kafesin içindekiler dış elektrik alanın etkisinden korunur.
ARAÇ GEREÇLER: İki adet cep telefonu, alüminyum folyo, kağıt. SONUÇ:
1. Telefonla ikinci kez arama yapılmaya çalışıldığında alüminyum folyo sarılı telefondan herhangi bir ses duyulmaz ya da aramanın yapıldığı telefondan “ Aradığınız kişiye şu anda ulaşılamıyor, lütfen daha sonra tekrar deneyin” cümlesi duyulabilir.
2. Telefonla üçüncü kez arama yapıldığında kağıt sarılı telefonun çaldığı duyulur.
TARTIŞMA:
1. Telefon alüminyum folyo ile sarılarak bir Faraday kafesi elde edilir. Kafesin içindeki telefon arandığında baz istasyonundan telefona gelen sinyaller yani elektromanyetik dalgalar bir dış elektrik alan üretir. Bu durumda alüminyum içindeki serbest elektronlar yani (-) yükler ile (+) yükler dış elektrik alanı nötrleyecek şekilde malzeme içinde birbirinden ayrılır. Böylece folyonun iç kısmındaki elektrik alan sıfırlanır ve baz istasyonundan gelen elektromanyetik dalgalar folyonun içindeki telefona ulaşamaz. Faraday kafesinin çalışma ilkesinin iletkenlerde yük dağılımına bağlı olduğu görülür. Kağıt yalıtkan bir maddedir. Yalıtkanlarda yükler yalnızca maddenin yüklendiği bölgelerinde bulunabilir. Dış elektronlar çekirdeğe sıkı sıkıya bağlıdır, hareket etmezler. Bu nedenle yalıtkanlar dış elektrik alandan etkilenmezler. Yalıtkan malzemelerden Faraday kafesi yapılamaz.
2. Alüminyum, bir metaldir. Metal atomlarının en dış elektron kabuğundaki değerlik elektronları serbest olarak hareket edebilir. Metaller bu sayede elektriği iletebilir. Faraday kafesinin oluşması için malzemenin iletken olması gerekir. Telefonu, alüminyum folyo ile sarmak yerine telefon iç kısmı metal bir örgü ile kaplı olan bir kabın içerisine de konulabilir.
3. Etkinlikte alüminyum folyo Faraday kafesi özelliği gösterir. Hastanelerdeki manyetik rezonans (MR) görüntüleme cihazlarının içinde yer alan odalar, bazı asansörlerde cep telefonunun çekmemesi, uçağa çarpan bir yıldırımın uçağın içindeki insanlara zarar vermemesi, arabayla tünelden geçerken radyoda çalan müziğin kesilmesi gibi durumlar Faraday kafesi özelliğine örnek olarak verilebilir.
4. Telefonun, alüminyum folyo gibi iletken bir metalle sarılarak kapalı bir alan oluşturması Faraday kafesinin oluştuğunu gösterir. Kafes içindeki telefon aranmasına rağmen dış elektrik alandan etkilenmediği için çalmamıştır. Dolayısıyla hipotezin doğrulandığı görülür.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 251 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!