Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 106

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 106

Newton’ın III. Hareket Yasası’na göre Görsel 3.51.a.b’deki masa ve kitabın etkileşmesini inceleyelim. Masa üzerinde duran kitaba yer çekiminden dolayı bir ağırlık etki eder.

Newton’ın III. Hareket Yasası’na göre kitabın hareket etmesi gerekir. Kitap durgun olduğuna göre kitabın ağırlığını dengeleyecek başka bir kuvvetin olması gerekir. Bu kuvvet de masanın cisme yukarı doğru uyguladığı kuvvettir.

Görsel 3.51.a’da Newton’ın III. Hareket Yasası’na göre masa üzerinde duran kitaba aşağı doğru etki eden yer çekimi kuvvetinin (G) masa tarafından yukarı doğru uygulanan bir kuvvetle (N) dengelendiği görülmektedir. Masa tarafından uygulanan N kuvveti kitabın masaya değdiği yüzeye diktir ve normal kuvvet olarak isimlendirilir.

Burada dikkat edilmesi gereken, Görsel 3.51.a’daki G ve N kuvvetlerinin aynı cisim üzerinde olmasıdır. Öyleyse bu kuvvetler etki-tepki çifti değildir. Çünkü Newton’ın III. Hareket Yasası’na göre etki-tepki kuvvet çifti farklı cisimler üzerinde olmalıdır.

Görsel 3.48’de Newton’ın III. Hareket Yasası’ndan öğrendiğimiz etkileşmeyi inceleyelim. Kitap, ağırlığından dolayı masaya düşey aşağı yönde FKM kuvveti uygular. Buna karşın masa da kitaba düşey yukarı yönde bir FMK kuvveti uygular.

Bu kuvvetlerin birer kuvvet çifti ve uygulama noktalarının masa ile kitap üzerinde olduğuna dikkat ediniz. Bu kuvvetleri Görsel 3.51.b’den inceleyebilirsiniz.

Masanın kitaba uyguladığı FMK kuvvetinin büyüklüğünün kitabın ağırlığına eşit olduğuna dikkat ediniz.

Newton Yasaları ile cisimlerin hareket ve denge durumları ile ilgili sorunların çözümleri bulunur. Bu nedenle cisim üzerine etki eden tüm kuvvetleri gösteren bir diyagramın çizilmesi önemlidir. Böyle diyagramlara serbest cisim diyagramı veya kuvvet diyagramı denir.

Serbest cisim diyagramını her bir cisim için ayrı ayrı çizmek problemin çözümü için yapılacak işlemlerin belirlenmesinde kolaylık sağlar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 106 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!